Massiv satsing på tre hos Splitkon i Åmot

 
Massiv satsing på tre hos Splitkon i ÅmotPågangen har vært formidabel siden Splitkon gikk ut med nyheten at de ville bygge verdens største massivtre-fabrikk på Åmot. Leveransen til næringsbygget «Skipet» i Bergen (på bildet til venstre) er det mest kjente. Massivtre-elementene kan produseres opp 3,6 meter brede, 16 meters lengde og opp til 30 centimeter tykkelse, forteller fabrikksjef Knut Arne Johansen. (Foto: Odd Borgestrand).
TRESATSING I ÅMOT: Det som skal være verdens største fabrikk i massivtre fortsatt i innkjøringsfasen. Pågangen av bestillinger har vært formidabel og ledelsen ved fabrikken i Åmot håper på grønne tall i løpet av 2021.

av Odd Borgestrand

Kjører du gjennom den lille bygda Åmot i Buskerud kan du ikke unngå å se det enorme banneret med budskapet «Vi bygger verdens største fabrikk i massivtre». Det kan bli et massivt stykke norsk trehistorie som reiser seg, med gründere som våger å satse alt de har av kompetanse, erfaring og økonomiske ressurser.

Det er nemlig ingen noviser i faget som nå satser på en ny æra innen norsk treindustri. Daglig leder og eier, Morten L. Johansen, og fabrikksjef Knut Arne Johansen har levd av- og for treproduksjon i hele sin yrkesaktive karriere. I den nye fabrikken, som fortsatt er i innkjøringsfasen, er det medarbeidere med fartstid innen treindustri helt opp mot 50 år.

I dag sysselsetter bedriften totalt 35 medarbeidere, men det er ventet at dette vil øke til 45 i løpet av det nærmeste året.

Splitkon AS har kalkulert at behovet for råvarer første driftsår er ca. 150 kubikkmeter tømmer per døgn. Svarer markedet som forventet, øker behovet til 300-400 kubikkmeter tømmer per døgn i løpet av fire år. De 10 nye arbeidsplassene vil for det meste være maskinoperatører og ingeniører innen byggeteknikk.

Statlig eiendomsselskap

-Vi mener å ha belegg for at vi nå har bygget verdens største enkeltstående massivtre-fabrikk. Det betyr en kapasitet på 100.000 kubikkmeter i året dersom vi får oppdrag med leveranse av våre største dimensjoner. De realistiske målene ligger egentlig på 30-50.000 kubikk. Splitkon har investert 150 millioner kroner i produksjonsutstyr,

Produksjonslokalene er ført opp og eies av det statlige eiendomsselskapet Siva, som er et selskap for industrivekst.

-Det betyr ikke at den norske stat har gått inn med subsidier for å etablere fabrikken i Åmot, understreker Morten L. Johansen.

Siva har investert om lag 100 millioner kroner i selve fabrikkbygningen. I tillegg eier Siva selve eiendommen og den gamle bygningsmassen på industriområdet.

Siva deltar i prosjekter ut fra en helhetsvurdering basert på sitt formål om å utløse lønnsom næringsutvikling der de særlig vektlegger prosjektets bærekraft, kombinert med Sivas egen rolle og strategi og prosjektets samfunnseffekt. Her handler det blant annet om miljøperspektiv, bærekraft og grønne fotavtrykk.

-For oss er det viktig å understreke at Siva er en profesjonell eiendomsaktør, og de skal forrente sin kapital. Fordelen med Siva er at de bevisst går inn i prosjekter for å kunne utløse ny verdiskapning. Det kommer oss til nytte, sier daglig leder Johansen videre.

Norsk trelast i verdenstoppen

-Vi mener norsk trelast er i verdenstoppen. Dette er produkter vi er godt kjent med og som også økonomisk er konkurransedyktig på det internasjonale markedet, sier daglig leder Morten L. Johansen.

-Det betyr imidlertid ikke at vi vinner konkurranser, fordi vi er en norsk bedrift. Det er alltid pris som veier tyngst, men vi opplever en enorm interesse fra arkitekter, rådgivere, entreprenører og byggherrer for å bli kjent med våre helnorske produkter. Det er ingen grunn til at vi skal sende norsk gran langt ut i Europa for så å hente det tilbake i bearbeidet form. Nå er det mulig å få god kvalitet, produsert på norsk jord, slår både daglig leder og fabrikksjef samstemmig fast.

Stor pågang

Pågangen har vært formidabel siden Splitkon gikk ut med nyheten at de ville bygge verdens største massivtre-fabrikk på Åmot i Modum kommune i Buskerud. Henvendelsene gjelder alt fra små annekser til store næringsbygg. Leveransen til næringsbygget «Skipet» i Bergen er det mest kjente. Det er datterselskapet til Bergens-selskapet GC Rieber, Arendum Eiendom as, som er tiltakshaver på byggeprosjektet. Bygget føres da opp med massivtre som konstruksjonsmateriale, og ikke betong. Dermed blir det Bergens første og største kontorbygg i massivtre. Ved å bytte ut betong med massivtre, reduseres CO2 avtrykket med ca. 50 prosent for konstruksjonsmaterialer.

På ordrelista er også et 13 etasjers studentbygg for Studentskipnaden i Oslo og studentboliger på Røstad i Levanger. Her var det krevende grunnforhold med mye leire, og studentboligene blir oppført i massivtre for at bygget ikke skulle bli for tungt. Øverhagaen bo-, helse- og velferdssenter på Røros står også på kundeliste. Bygget skal ha passivhusstandard og oppføres i massivtre. En ny barnehage  skal oppføres i massivtre i  Porsgrunn og et nytt skolebygg på Gjennestad videregående skole i Stokke  utenfor Tønsberg er under oppføring. Splitkon-eierne er også klare for flere oppdrag innen privatbolig-segmentet.

Gründere med fartstid

De to lederne ved Splitkon, begge med etternavnet Johansen, har lang fartstid sammen i Splitkon. Johansen-navnet betyr likevel ikke at de er i familie.  De kan til nød gå med på at de er «gründere» selv om de har vært i denne industrien en hel generasjon.

-Vi har limt sammen plank i mange år, sier fabrikksjef Johansen, men mener produksjonen av KL-tre er en ny type industri som norsk treindustri nå kan bygge seg opp på.

-Det er viktig at vi er i stand til å bygge opp en ny type industri som har framtida for seg, og da tror jeg massivtre kan være et spennende og framtidsrettet spor, mener daglig leder Morten L. Johansen.

Splitkon tar for seg det norske og svenske markedet i første omgang, men er ikke fremmed for eksport. Island og Grønland er allerede interessante markeder, men det er på grunn av etablerte kontakter fra flere år tilbake. Morten L. Johansen ser likevel ikke bort fra at det kan komme flere interessenter fra Mellom-Europa.

-Det er mange som ser til det nordiske markedet når det gjelder tre-industri, mener han.

Håper på flere aktører

-Den store fordelen er at det beste råstoffet er rett utenfor fabrikkdørene, og det er viktig at vi som aktører i dette markedet også sitter igjen med verdiskapningen. Alle forutsetninger ligger til rette for at vi skal konkurrere med hvem som helst på våre produkter, men i første omgang blir det en marginal del av vår produksjon som går ut av landet, fortsetter daglig leder Johansen.

Han mener det er god plass for flere aktører i det norske markedet, og daglig leder og fabrikksjef mener det er en stor fordel dersom flere aktører jobber i samme marked. 

-Det betyr større fokus på produktene vi er i stand til å levere. Vi har en stor tre-mekanisk industri i tillegg til den nye industrien som vi representerer. Vi hilser kolleger og konkurrenter varmt velkommen, sier daglig leder Johansen.

-Jo større kapasitet vi klarer å bygge opp, jo mer vokser også markedet. Det som skjer av industrireising innen massivtre-industrien i Skandinavia er svært positivt. Det betyr at det skandinaviske markedet vil stå sterkt også i konkurranse med de øvrige europeiske produsentene.

Grønne tall om to år

Ledelsen ved fabrikken håper på grønne tall i løpet av 2021.

-Da har vi gjort en god jobb. Noen opplever oss som i overkant friske i satsingen på en industriutvikling, og vi har tatt en kalkulert risiko, men det er dette vi kan. Norge har levd på olje og gass den siste generasjonen, men nå ser vi nye muligheter. Det blir en ende på olje-eventyrer, og da åpner det seg nye muligheter på innlandsindustri. Vi må utvikle de mulighetene vi får nå.

Drivkraften vår er at vi har det både spennende og morsomt hver eneste dag. Skal vi først være med på massiv-tre satsingen er det nødvendig å satse på en høyautomatisert industri, og det er nettopp det vi har gjort her på Åmot, sier de to.

-Dette blir som å drive toppidrett. Vi har bestemt oss for å bli best selv om vi ser at det er noen der ute som er veldig gode. Da er det viktig at vi har konkurranseinstinktet langt framme i bevisstheten. Vi har spennende konkurranser hver eneste dag, og noen av disse konkurransene må vi vinne for å overleve.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår