Merkbar Covid 19-effekt i prosjektmarkedet

 
Merkbar Covid 19-effekt i prosjektmarkedetIllustrasjonsbilde: Getty Images
Tall fra Byggfakta viser en kraftig økning i antallet utsatte bygg- og anleggsprosjekter i perioden mars til juni i år. Økningen i antall utsatte prosjekter er nær 30 prosent, sammenlignet med 2019.

Av Pål Engeseth 

I et normalår registreres det igangsettelser på cirka 12 000 nybygg, tilbygg og rehabiliteringsprosjekter i Byggfakta sin database. 

Mange av prosjektene blir bare skjøvet litt frem i tid, mens andre prosjekter blir skjøvet lengre, og også vesentlig endret, både i verdi og omfang.

Om lag 30 prosent flere prosjekter enn normalt ble utsatt under den verste «Covid 19-perioden» fra mars til juni. Verdiene av disse prosjektene viser at det i stor grad kun er prosjektene med lavest verdi som ble flyttet, da merverdien representerer mindre enn 15 prosent. Ser vi på periodene etter juni, nærmer tallene seg «normalen», selv om vi allerede nå kan si at 2020 blir et år med nedgang i aktiviteten, totalt sett.

Boligprosjektene utgjør cirka 40 prosent av de prosjektene / verdiene som ble utsatt i denne perioden. Dette samsvarer godt med våre beregninger, siden vi allerede ved inngangen til 2020 så at antallet boligprosjekter utgjorde flere enn markedet kunne ta unna. Usikkerheten i økonomien gjorde at salgstallene for nye boliger raskt ble påvirket.

 

 

Som det det fremgår av tabellene, er også vei, vann og avløp en kategori med mange utsettelser og store prosjektverdier. Det er imidlertid ikke unormalt med utsettelser innen dette segmentet, selv om vi ser at prosjektantallet avviker sammenlignet med 2019, og at verdien avviker, sammenlignet med 2018.

 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår