Midtun Skole – rehabilitering møter ny design

 
Midtun Skole – rehabilitering møter ny designBildet: Midtun skole i ny drakt. Foto: Rune Haugseng
AKTUELLE PROSJEKTER: Midtun Skole på Fana i Bergen trengte sårt oppgradering og renovering. 4100 kvadratmeter er nå restaurert, og 2500 kvadratmeter har blitt påbygd.

Av Bjørn Laberg

Med det nye bygget har barneskolen plass til 500 elever, mot tidligere 350. Skolen har spesialrom tilpasset fag som naturfag, musikk, kunst, skolekjøkken, med mere.

Bygget har blitt utformet slik at den nye delen danner V-form inn mot eksisterende fasade av hovedbygget med to tilkoblingspunkter. Det vil dermed bli etablert et lukket atrium/allmenning mellom byggene med glasstak over.

Robust og miljøvennlig

- Skoler er komplekse bygninger der alle de ulike fasene har sine egne utfordringer. Skolenes fagplaner er i stadig endring og krever en form for fleksibilitet. Bygningen må ha lang levetid, være bærekraftig, og materialvalget må være robust og miljøvennlig. Nødvendige elementer for en skole er godt inneklima, dagslys og god akustikk, sier Liv Marit Haraldsrud, arkitekt i ARTEC, i en pressemelding.

Når det står mellom renovering og nybygging, er det flere faktorer å ta i betraktning. Først bør man bestemme hva som egner seg best. Midtun skole valgte begge deler.  Rehabiliteringen av skolen var ikke helt enkel fordi man måtte ta hensyn til bygningens antikvariske verdi og sørge for å bevare de gamle karaktertrekkene. Parallelt med utfordringen ved å restaurere skulle nybygget harmonere med det gamle bygget, samtidig som det tydelig måtte skille seg fra det eksisterende.

Mørke fasadeprofiler

Byantikvaren hadde et ønske om at materialvalget i nybygget skulle ligne på materialet i den gamle skolen. Nybyggets rytme har derfor med seg noen av det klassiske fra den eksisterende bygningen og matcher denne, selv om geometrien og kledningen er forskjellig. Overgangen fra det gamle til det nye er tydelig markert takket være de mørke profilene i fasaden.

- Den største utfordringen var koblingen mellom en gammel og en ny skolebygning, både organisatorisk og arkitektonisk. Hverken byarkitekten eller byantikvaren ønsket et påbygg. Det var vanskelig å finne form og kledning som kunne godtas. Tilbygget ligger mellom to eksisterende bygninger med ulik alder og kvalitet. Nybygget måtte være lavere enn det eksisterende, hvilket bl.a. var utfordrende i forhold til dagens krav om volumer. Nå når skolen er ferdig skulle jeg personlig ønske at det var en større kontrast mellom nytt og eksisterende, men det ønsket ikke byarkitekten og byantikvaren, sier Liv Marit Haraldsrud.

FAKTA:

Tiltakshaver: Bergen kommune
Entreprenør: Veidekke Entreprenør AS
Entrepriseform: Totalentreprise
Arkitekt: ARTEC AS
RI Ventilasjon: GK Inneklima AS
RI VVS: Hagenes AS
SAPA-produsent: H-fasader Bue Aluminium AS
Byggherreombud: Abo Plan & Arkitektur AS
Prosjektkostnad: 227 millioner kroner

Bildet: Lukket atrium/allmenning mellom byggene med glasstak over. Foto: Hundven-Clements Photography

Bildet: Tilbygget er plassert vest for hovedbygget. Tilkoblinger mot eksisterende bygningsmasse skjer gjennom korridorer i hovedbygget. Foto: Hundven-Clements Photography

Bildet: Overgangen fra det gamle til det nye er tydelig markert takket være de mørke profilene i fasaden.Foto: Hundven-Clements Photography

Bildet: Formidlingsrommet i det ferdige tilbygget. Foto: Rune Haugseng

Bildet: Atriet i tilbygget på Midtun skole. Foto: Rune Haugseng​​​​​​​

Jobber du mot prosjektmarkedet og ønsker å komme tidlig inn i prosjektene?

Byggfakta kartlegger alle byggeprosjekter i Norge og viser resultatene via tjenesten Byggfakta SMART.

 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår