Miljøbutikk av hel ved

 
Miljøbutikk av hel ved
Torsdag åpner Norges grønneste dagligvarebutikk i trebyen Elverum. Materialvalg og fornybar energiteknologi bidrar til at klimagassutslippet kuttes med 50 prosent.

– I KIWI liker vi å utfordre eksisterende tankemønstre. Med KIWI Fjeldset skal vi halvere både energiforbruket og klimagassutslippet sammenlignet med en butikk av tilsvarende størrelse. Samtidig skal butikkens totale fornybare produksjon av strøm være 245 000 kWh per år. Energieffektiviseringen er på grensen av hva som er mulig i dag, forteller KIWI-sjef Jan Paul Bjørkøy.

 

Miljøvennlig skjønnhet

Elverumsbutikken er på hele 1 300 kvadratmeter og har installert alt av det nyeste innen miljøteknologi. Butikken utnytter varmeoverskudd fra kjøl- og fryseinstallasjoner, har solcellepanel og LED-belysning som tilpasser seg dagslyset. Overskuddsenergi går blant annet til tre ladestasjoner for el-biler og el-sykler utenfor butikken.

Butikken er bygget med miljøvennlige og kortreiste trematerialer, og er et bevis på at miljøvennlighet og arkitektur kan gå hånd i hånd. Trematerialet gir dessuten et godt innemiljø og reduserer behovet for ventilasjon.

– Vi er glade for å få og gi i både pose og sekk. Ekstra hyggelig er det å åpne trebutikken i Trebyen Elverum, sier Bjørkøy.

 

Merinvestering: 7,5 millioner kroner

KIWI Fjeldset er én av tre pilotbutikker kjeden bygger med støtte fra Enova. Den første miljøbutikken åpnet på Auli i Akershus høsten 2014 og rapporterer om en energibesparelse på 50 prosent.

Ekstrakostnaden for å utstyre KIWI Fjeldset med energismarte og miljøvennlige løsninger havnet på 7,5 millioner kroner. Av dette dekker Enova 1,9 millioner.

– Dagligvarebutikker er de byggene som bruker desidert mest energi per kvadratmeter. Derfor er det ekstra gledelig at KIWI viser vei med slike initiativ. KIWI Fjeldset er blitt en nyskapende butikk som kombinerer en rekke gode energiløsninger, og det er vi glade for å kunne bidra til, sier seniorrådgiver Frode Olav Gjerstad i Enova.

Det tredje og siste pilotbygget skal stå ferdig i 2017 på Dalgård i Trondheim, og samme året planlegger KIWI å åpne sin første miljøbutikk uten Enova-støtte i Sande i Vestfold.

– Under åpningen på KIWI Auli understreket daværende Klima- og miljøminister Tine Sundtoft hvor viktig det er at store aktører bidrar med smarte klimaløsninger. Med KIWI Fjeldset har vi tatt den tidligere ministerens utfordring på alvor. Det forplikter grønnfargen vår oss til. Vi skal gjøre det enkelt for kunden å både spise sunt og ta miljøvennlige valg, avslutter Bjørkøy.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår