Miljøovervåkning på Langøyene

 
Miljøovervåkning på LangøyeneCautus Geo etablerte målebøyer utenfor Langøyene i mai 2020.
Langøyene skal friskmeldes. Målet er et yrende frilufts- og badeliv neste sommer. Cautus Geo har overvåket vannkvaliteten utenfor øyene.

Idyllen på Langøyene innerst i Oslofjorden sprakk i 2013. Da kom avfall fra det gamle deponiet opp i dagslyset. Målinger viste høye konsentrasjoner av miljøgifter og avdekket behov for opprydding av forurensninger på land og i sjø.

Oslo kommune brukte området mellom Nordre og Søndre Langøya i Nesodden kommune som avfallsdeponi fram til 1949. Da ble avfallet dekket med jord og det ble anlagt en gresslette mellom øyene.

Eiendoms- og byfornyelsesetaten (EBY) i Oslo kommune startet et omfattende oppryddingstiltak i 2020. Veidekke Entreprenør har utført arbeidene i totalentreprise for EBY. Med seg på laget har Veidekke hatt Rambøll som har knyttet til seg Cautus Geo på oppdraget.

– Vårt bidrag har handlet om å dokumentere at arbeidene på Langøyene, på land og i sjøen, ikke har påført skade på vannkvaliteten i fjorden, sier Atle Gerhardsen i Cautus Geo i en pressemelding.

Instrumentene til Cautus Geo har målt turbiditet på to og 15 meters dyp utenfor Langøyene. De skal fortsette å overvåke til november i år. Da har de overvåket vannkvaliteten siden mai 2020.

Miljøleder Maren Hjulstad i Veidekke har hatt ansvaret for å koordinere miljøovervåkningen på Langøyeneprosjektet for entreprenøren.

– Miljøtiltakene som er utført, har bestått av tildekking av forurenset jord på land og forurenset sjøbunn ned til 30 meters dyp, i tillegg til erosjonssikring i sjø og langs strandsonen, sier Hjulstad. 

Hensikten er å sikre at Langøyene igjen kan brukes av alle som friluftsområde. Ingen skal komme i kontakt med forurensede masser, vann eller puste inn deponigasser. 


Cautus Geo har bidratt med:

  • Fem målebøyer med sensorer for turbiditetsmåling i to vannsjikt
  • Cautus Web for samling, overvåkning og rapportering
  • Periode: mai 2020 til november 2021
 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår