Miljøsertifiserte bygg gir bedre økonomiske betingelser

29 Mai 2019
Av: Anders Nohre-Wallden, utviklingssjef i Grønn Byggallianse
Grønne obligasjoner er lån med bedre betingelser som gis til beviselig bærekraftige bygg. Før utstedelse av en slik obligasjon kreves det en uavhengig vurdering som verifiserer at prosjektene det skal finansiere er miljøvennlige. For å dokumentere dette kan miljøklassifiseringssystemet BREEAM-NOR legges til grunn. Et BREEAM-NOR-sertifikat er et uavhengig verifisert bevis på hvor bærekraftig et bygg er.
Legger man i tillegg til at bygget skal være Paris Proof, har man en oppskrift som gjør at banker eller byggherrer kan være sikre på at bygget har en bred vifte av miljøkvaliteter, at bygget har lavt klimafotavtrykk og at tiltakene er gjennomført og kontrollert av en uavhengig tredjepart.
Stadig flere tar sin del av ansvaret
Eiendomsselskapet Entra både bygger og drifter grønt. Selskapet har erfaring med grønne obligasjoner for å finansiere sine nybygg. Nå kan Entra også finansiere eksisterende bygg gjennom grønne obligasjoner og verktøyet BREEAM In-Use. Det er CICERO - Senter for klimaforskning som har rollen som uavhengig og kunnskapsbasert tredjepart. De vurderer hvor sterk miljøeffekten av en grønn obligasjon antas å være, og gir potensielle investorer et objektivt innsyn i prosjektenes innhold.
CICERO har nå utvidet grønne obligasjoner til også å gjelde for eksisterende bygg. Det er svært viktig, da bevaring og utvikling av eksisterende bygningsmasse framfor unødig rivning gir store klimagevinster og sikrer bevaring av materialressurser.
Nå har også finansmarkedet våknet. Et eksempel å trekke frem er DNB, som satser på grønn finansiering.
– Vi er opptatt av å bidra til å dra eiendomsbransjen i en grønnere retning, og på den måten bidra til «det grønne skiftet». Derfor vil vi i stadig sterkere grad se på en differensiering i finansiering, der «grønne» bygg relativt sett kommer bedre ut finansieringsmessig enn eldre eiendom med store påkostninger foran seg, sier Olav T. Løvstad i et intervju på Fremtidens bygg.
Økonomiske insentiver er i ferd med å bli en viktig driver for det grønne skiftet i eiendomsbransjen.
Om ti år vil vi kun finansiere grønne bygg, sa DnB allerede for tre år siden. Begrunnelsen var at banken er ute etter lavrisikoprosjekter, og grønne miljøbygg har lavere risiko enn såkalte grå bygg.
Andre banker har også sett dette, og den profilerte eiendomsadvokaten Stig Bech (nå sjef i Solon Eiendom), har gjentatte ganger snakket om at bygg som ikke følger utviklingen blir «stranded assets», som ingen vil eie, leie eller investere i. Dette fordi de ikke er i tråd med utviklingen av myndighets- og markedskrav, der Paris-avtalen om reduserte klimagassutslipp tas på alvor.
Grønne bygg vil bli et krav for å få lån
I våres kom Finans Norge med et klimaveikart som råder sine medlemmer innen bank, forsikring og kapitalforvalting til å stille strenge miljøkrav. Blant kravene er: «Still krav til klima ved lån til bolig og næringsbygg» og «Mål klimagassutslipp fra porteføljen og sett klare mål til reduksjon». Dette har Grønn Byggallianse svart på, blant annet med å etablere et forum for finans sammen med Finans Norge, der vi eksempelvis gjør byggeiere kjent med hvilke kriterier bankene nå utformer. Vi har også lansert Paris Proof bygg og Paris Proof BREEAM – nettopp for å møte det økende behovet for en forutsigbar «oppskrift» som kan benyttes av de som utvikler, de som bygger og de som låner ut.
Grønne bygg vil etterhvert bli et krav for å få lån. Da er det bra å ha en veiledning og en forsikring på hvordan man kan imøtekomme disse kravene på en god måte. BREEAM og BREEAM Paris Proof er akkurat det.
-
Forsvarsbygg søker samspillskoordinator
AKTUELLE PROSJEKTER: Forsvarsbygg ønsker tilbud på rådgiving av samspillskoordinator for prosjekt nytt hovedbygg på Jan Mayen.
-
Massehåndtering - en gullgruve?
Dårlig ressursutnyttelse gir høyere kostnader og høyere utslipp enn nødvendig. I over fem år har Bærum Ressursbank jobbet for bedre massehåndtering.
-
- Ramirent mener alvor
– Dette handler slett ikke om grønnvasking. Vi har malt lokalene grønne for å signalisere og visualisere at Ramirent mener alvor med det grønne skiftet.
-
Søker totalentreprenør til skoleprosjekt
AKTUELLE PROSJEKTER: Haugesund kommune søker totalentreprenør for renovering av Breidablik skole, bygg syd.
-
Historisk lave salgs- og igangsettingstall
- Boligprodusentene har ikke målt lavere salg og igangsetting for juni måned siden vi begynte med månedlige registeringer i 2010, sier administrerende direktør i Boligprodusentene Lars Jacob Hiim.
-
«Alle» skal ha vedmaskiner
De høye strømprisene gjør at stadig flere nordmenn planlegger å fyre med ved til vinteren. En av Norges største forhandlere av vedutstyr, Wee.no, opplever en eksplosiv økning i salget av vedmaskiner, vedkuttere og vedkløyvere.
-
Satser tungt på sandwichpaneler
Ruukki Construction, en del av SSAB, skal investere 15 millioner euro i produksjon av sandwichpaneler i Borlänge i Sverige.
-
Forankrer samarbeid om havvind
Arendalsselskapet APL og Blåvinge – et partnerskap mellom Fred. Olsen Seawind, Hafslund og Ørsted – inngår samarbeid om forankringsløsninger til flytende havvind.
-
Multiconsult og Nordic fikk Bodø Havn-prosjekt
Bodø Havn har valgt Nordic Office of Architecture og Multiconsult Norge som rådgiverteam for oppgaven med å utvikle terminalområdet nordøst for Bodø sentrum.
-
Ønsker videreføring av Nye Veier
RIF har levert høringssvar til Samferdselsdepartementets utredning om organiseringen av vegsektoren.
-
Mesta i front på anbudsmarkedet
Mesta vant hele ti store driftskontrakter i årets anbudssesong, noe som sørger for 3,1 milliarder kroner i omsetning. Ifølge egne tall er Mesta årets største aktør i antall vunnet kontrakter og omsetning i det norske drift- og vedlikeholdsmarkedet.
-
Besøkte fremtidens dagligvarebutikk
- Jeg har kommet hit for å lære, sier Per Olaf Lundteigen før han går inn i den 18 500m2 store bygget. Han er 1. nestleder i Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget og er nysgjerrig på hvordan ODA fungerer i det nye bygget.
-
Siste sprengsalve i Hellerudtunnelen
Mandag 8. august gjennomførte Sporveien siste sprengning i den 400 meter lange Hellerudtunnelen.
-
Statsbygg vil skvise ut useriøse og kriminelle aktører
Norgesmodellen står på dagsorden under Arendalsuka. Statsbygg vil ivareta sikkerhet og seriøsitet i hele sin virksomhet for å skvise useriøse og kriminelle aktører ut av bygge-, anlegg- og eiendomsbransjen.
-
NCC skal reasfaltere i Oslo
NCC Industry har inngått avtale med Oslo kommune om reasfaltering av de kommunale veiene. Totalt skal det legges nærmere 70 000 tonn asfalt.
-
Endrer konsernledelsen
AF Gruppen foretar endringer i konsernledelsen. Ida Aall Gram slutter i selskapet for å bli konsernsjef i Aspelin Ramm. Sverre Hærem går ut av konsernledelsen, men vil stå til rådighet for selskapet fremover. Anny Øen og Lars Myhre Hjelmeset trer inn i...
-
Inntar sjefsstolen i Aspelin Ramm
Styret har utpekt Ida Aall Gram som ny konsernsjef. Hun overtar stillingen etter Gunnar Bøyum i januar 2023.
-
Ny maskinselger i Hesselberg maskin
Lill-Tove Sandneseng (45) er første kvinnelige maskinselger i Hesselberg Maskin. Hun er ansatt som ny selger for Manitou i distriktet Møre, Trøndelag og Nordland.
-
HYDS fikk Glitre-kontrakt
Glitre Energi har valgt Hydrogen Solutions (HYDS) til å utvikle et nøkkelferdig produksjonsanlegg for hydrogen i Buskerud.
-
Bygger infrastruktur ved nye SUS
Stangeland Maskin AS skal ha godt 216 millionar kroner for jobben med å bygge kollektivtraseen mellom Jåttå og Ullandhaug.
-
Navnebytte og lederendringer
Brødr. Sunde AS endrer navn til Sunde AS. Samtidig gjør selskapet endringer i ledergruppen, hvor Bertil Sunde tiltrer som administrerende direktør og Karl Johan Sunde går over i stillingen som arbeidende styreformann.
-
Norconsult etablerer seg i Arendal
Norconsult opplever økende etterspørsel på Sørlandet og åpner kontor i Arendal onsdag 17. August under Arendalsuka.