Moholt 50/50 vant bærekraftpris

 
Moholt 50/50 vant bærekraftprisBildet: Studentsamskipnaden i Trondheims massivtreprosjekt, Moholt 50/50, er vinner av«Årets bærekraftige byggeprosjekt» (Foto SiT)
Moholt 50/50 og Studentsamskipnaden i Trondheim (SiT) kan smykke seg med tittelen «Årets bærekraftige byggeprosjekt» Prisen ble delt ut på Økobygg-messen på Fornebu denne uken.

Av Bjørn Laberg

I juryebegrunnelsen heter det: ”Hensikten har vært å hylle et prosjekt, som i løpet av siste år har bidratt til en betydelig forandring eller forbedring av bransjen. Studentsamskipnaden i Trondheim har i dette massivtre-prosjektet nådd ambisjonene om å redusere CO2 utslippet for sitt byggeprosjekt med minst 50 prosent, sammenlignet med et TEK10-bygg i stål/betong”

Beregningene er gjort i forhold til materialbruket, og prosjektet har oppnådd en reduksjon på cirka 56 prosent CO2. Regner man også med den reduserte energibruken, forbedres C02- utregningen ytterligere.
C02 -reduksjonene er gjort ved hjelp av på følgende tiltak  i projektet:

- Alle bygninger bygges i massivtre, et miljøvennlig og fornybart materiale
- Alle bygninger har passivhusstandard
- Geovarmeanlegg forsyner alle nybygg og deler av de eksisterende byggninger med termisk energi
- Varmegjenvinning fra ventilasjonsluften og avløpsvann, samt solceller som lader geobrønner med overskuddsvarme

Arkitekter for prosjektet er MDH Arkitekter

I utviklingsprosessen har man vært svært bevisst på å bygge miljøvennlig. MDH Arkitekter valgte derfor å bruke Kebony-tre som hovedmateriale i fasaden, og tilbød dermed et bærekraftig alternativ til tropisk hardtre, sement og murstein. Norge har en lang tradisjon for bygging med tre, og Kebonys miljøfordeler utgjør et perfekt tilskudd til denne bærekraftige designen.

I den patenterte Kebony-teknologien behandles bærekraftig myktre med furfurylalkohol, et biprodukt fra landbruket, for å polymerisere celleveggene, noe som gir sluttproduktet forbedret holdbarhet og dimensjonsstabilitet. Resultatet blir et høytytende og vakkert treprodukt. En nylig studie gjennomført av miljørådgivningsfirmaet Bergfald & Co. viste at Kebony gir et betydelig mindre CO2-avtrykk enn sine tropiske motstykker i hardtre. 15 til 30 ganger mindre, inkludert behandling og transport til Nord-Europa. 

Lars-Erik Borge fra iTre AS tok i mot prisen på SITs vegne.

Om 50/50-prosjektet:
Første utbyggingstrinnbestår nå av følgende:

• 5 studentboligtårn på 8 etasjer med hovedsakelig bokollektiv med hybler med eget bad, totalt 561
Hybelenheter.

• I to av førsteetasjene blir det tilrettelagt for idrettssenter og butikk med tilpasset varetilbud. (Totalt ca. 19 700 m2 BTA)

• Barnehage for ca. 200 barn som går over 4 plan. (Totalt ca. 2 700 m2 BTA)

• Bibliotek/aktivitetshus over 2 etasjer med underetasje tilknyttet p-kjeller. (Totalt ca.1 300 m2 BTA)

• En stor allmenning som skal binde sammen det eksisterende Moholt med de nye bygningene og være et attraktivt, tilgjengelig og naturlig samlingssted og uterom for studentbyen og bydelen. (Totalt ca. 24 000 m2 BTA)
 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave