Møter behov for gjennomgangsboliger

 
Møter behov for gjennomgangsboligerBildet: Boligkonseptet Sogn fra Nordbohus
Tre boligprodusenter har nå utviklet konsepter for lavbudsjett gjennomgangsboliger.

Det er Boligprodusentenes forening som har invitert til konseptutviklingen. Bakgrunnen er det store behovet for boliger når kommunene skal bosette flyktninger. Et sted mellom 6000 og 18000 gjennomgangsboliger trengs. Standardisering står sentralt.

 

De tre produsentene som jobber med aktuelle prosjekter, presenterte sine konsepter på Boligkonferansen: Hedalm Anebyhus, Nordbohus og Norgeshus.

Direktør Geir Barvik i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI) stilte spørsmål om kommunene ville greie utfordringene knyttet til bosetting av flyktninger. Han var imponert over kommunene som har varslet at de i år kan ta imot 16 000 flyktninger og 2000 mindreårige. Neste år vil de kanskje komme til å ville bosette enda flere.

- Kommunene greier ikke dette uten boligprodusentene, fortsatte Barvik, og han erklærte seg som tilhenger av standardiserte boligkonsepter for å holde prisene nede.

- Det er bare spørsmål om tid før kommunene er i markedet for å få bygget og skaffet egnede boliger. En enorm utfordring, men jeg har god tro for at kommunene i samarbeid med næringslivet greier jobben, sa han.r

Boligprodusentene har invitert bransjen til å utvikle standardiserte boligkonsepter fir lavbudsjett gjennomgangsboliger for flyktninger. Målet er å få flest mulig boliger for pengene, og byggekostnadene for de foreslåtte gjennomgangsboligene må minst være 25 prosent lavere enn for dagens standardløsninger. Da kan man få bygget 33 prosent flere boliger, gitt at statlige bevilgninger holder dagens nivå.

Beregninger som Boligprodusentene har gjort, viser at hvis alle trenger hver sin bolig, trengs om lag 18 000 boliger. Derimot, hvis tre personer bor sammen, er behovet 6000-7000 boliger.

For å lykkes må det forenkles og etableres dispensasjonsmuligheter i plandelen av plan- og bygningsregelverket. Boligprodusentene slår til lyd for standardiserte byggeprosesser, og erkjenner behovet for idedugnad på utforming av boligene.

Kilde: Boligprodusentene

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår