Myter om fagutdanning står for fall

3 Aug 2018
Av Anette Ramstad,
politisk rådgiver, Byggenæringens Landsforening (BNL)
Holdningsendring er ikke gjort i en fei, og å jobbe med rekruttering i byggenæringen kan tidvis være frustrerende fordi man i arbeidet må motbevise seiglivede/gamle myter og holdninger som har slått rot over flere tiår. Disse mytene er ikke bare skadelig for oss som næring, men det skaper problemer i samfunnet når man ikke har tilgang på kvalifiserte fagarbeidere til å bygge skoler, sykehus, veier, boliger og utemiljø.
I deler av samfunnet har det blitt en selvfølge for ungdom å søke seg til høyere utdanning. Dette i mange tilfeller er et valg ungdom tar, uten nærmere vurdering av andre utdanningsmuligheter. Det er blitt det "normale" utdanningsvalget for mange unge mennesker, spesielt i byene.
Bedre ingeniører
Dette har skjedd uten særlig oppmerksomhet fra myndighetene. Resultatet er at det ikke utdannes nok fagarbeidere til å fylle samfunnets behov. Det er et paradoks at det nå snakkes om fagutdanningens viktige betydning for å videreutvikle Norge, samtidig som utdanningen er definert som lavere utdanning. Dette er ikke lett å formidle i rekrutteringsøyemed. Det er problem for yrkesfagene at oppfattes som en blindvei til eventuell videre utdanning. For BNL er det viktig at flere tar yrkesfag også som grunnlag for høyere utdanning. Ingeniører blir bedre ingeniører hvis de har bakgrunn fra bygg og anlegg. Vi mener det må gjennomføres grunnleggende endringer i utdanningen for at den skal være relevant for fremtidens ungdom og arbeidsliv. Det må utvikles yrkesfaglig utdanning på tertiært/ høyere nivå. Fagskolen må også anledning til å gi tilbud ut over dagens ramme på to år, for å fremstå som en attraktiv utdanningsvei for ungdom.
Myte 1: Det finnes ikke jobber
Både bedrifter og bransjeorganisasjoner melder om et skrikende behov for kvalifisert arbeidskraft – ikke bare nå, men i årene som kommer. Næringen trenger kvalifisert arbeidskraft innen mange forskjellige områder. Ifølge Fafos framskrivninger vil næringen vokse med mellom 2,5 og 4 prosent pr. år frem til 2020. Gitt en slik utvikling, vil det bli behov for ca. 260 000 mennesker i utførende del av byggenæringen i 2020, og det er anslått et behov på 7 - 8000 nye fagarbeidere per år frem til 2030.
Myte 2: Praktiske yrker er for de som er skolelei
At skolelei skal være synonymt med yrkesfag, feil. Yrkesfag er en fin løsning for de som synes tre nye år på videregående med opplæring fra en skolepult virker lite inspirerende, men det passer også for de som har gjort det godt på ungdomskolen. Hvilke signaler sender vi til de som velger yrkesfag, når vi sier at det ikke er for dem med gode karakterer. Som i alle andre deler av samfunnet trengs det folk med ulike interesser og kompetanse, også i byggenæringen. De som er såkalt "skolelei", kan finne ny inspirasjon med andre læringsformer og en mer praktisk tilnærming, men dette kan like gjerne passe for de som også enkelt tilpasser seg en mer tradisjonell klasseromssituasjon. Når vi bruker denne sjargongen, sender vi feil signaler til begge grupper.
Myte 3: Det passer ikke for jenter
Bygg- og anleggsnæringen er ikke en næring som tradisjonelt rekrutterer mange jenter. Det er allikevel ingenting som tilsier at det ikke finnes fantastiske muligheter for alle i næringen vår. De siste årene har vi sett en jevn økning av jenter, men vi ønsker oss mange flere. Vi som næring har ikke råd til bare å rekruttere halvpartene av talentene. Det krever guts å gå mot strømmen i utdanningsvalg. Både Forsvaret og en rekke ingeniørhøyskoler har i en rekke jobbet målrettet i kommunikasjon mot jenter for å bedre kjønnsbalansen, det har vi i byggenæringen også startet med. NHO startet for to år siden initiativet Jenter og Teknologi som hvert år turnerer landet rundt for å møte jenter på ungdomsskoletrinnet. Bransjene har tatt initiativ til egne kvinnenettverk for å sette kjønnsbalanse i egne yrker på dagsordenen. Historiene som kommer frem her, er om jobber og arbeidsmiljø der jenter på samme måte som guttene trives og vokser både faglig og sosialt.
Velge uten fordommer
Mytene er ikke sanne, så hvorfor er det så vanskelig å rekruttere unge til det som etter alt å dømme er en trygg og spennende karrierevei? Foreldre og søsken er en viktig innflytelse, det samme er karriererådgivere på skolen og venner. Foreldre og andre voksne som er med på å påvirke ungdommens utdanningsvalg, de gir råd ut ifra egne premisser og erfaringer, på tross av at de er utdaterte. Vi trenger ikke at alle ungdommer søker seg til vår næring, vi er heller ikke mot at unge velger studiespesialisering. Det vi ønsker oss er at flere ser verdien av en praktisk utdanning i byggenæringen, og at holdninger som oppfattes som både feilaktige og urimelige legges døde, sånn at ungdommene får velge veien sin uten at tidligere generasjoners fordommer skal spille inn.
-
Forsvarsbygg søker samspillskoordinator
AKTUELLE PROSJEKTER: Forsvarsbygg ønsker tilbud på rådgiving av samspillskoordinator for prosjekt nytt hovedbygg på Jan Mayen.
-
Massehåndtering - en gullgruve?
Dårlig ressursutnyttelse gir høyere kostnader og høyere utslipp enn nødvendig. I over fem år har Bærum Ressursbank jobbet for bedre massehåndtering.
-
- Ramirent mener alvor
– Dette handler slett ikke om grønnvasking. Vi har malt lokalene grønne for å signalisere og visualisere at Ramirent mener alvor med det grønne skiftet.
-
Søker totalentreprenør til skoleprosjekt
AKTUELLE PROSJEKTER: Haugesund kommune søker totalentreprenør for renovering av Breidablik skole, bygg syd.
-
Historisk lave salgs- og igangsettingstall
- Boligprodusentene har ikke målt lavere salg og igangsetting for juni måned siden vi begynte med månedlige registeringer i 2010, sier administrerende direktør i Boligprodusentene Lars Jacob Hiim.
-
«Alle» skal ha vedmaskiner
De høye strømprisene gjør at stadig flere nordmenn planlegger å fyre med ved til vinteren. En av Norges største forhandlere av vedutstyr, Wee.no, opplever en eksplosiv økning i salget av vedmaskiner, vedkuttere og vedkløyvere.
-
Satser tungt på sandwichpaneler
Ruukki Construction, en del av SSAB, skal investere 15 millioner euro i produksjon av sandwichpaneler i Borlänge i Sverige.
-
Forankrer samarbeid om havvind
Arendalsselskapet APL og Blåvinge – et partnerskap mellom Fred. Olsen Seawind, Hafslund og Ørsted – inngår samarbeid om forankringsløsninger til flytende havvind.
-
Multiconsult og Nordic fikk Bodø Havn-prosjekt
Bodø Havn har valgt Nordic Office of Architecture og Multiconsult Norge som rådgiverteam for oppgaven med å utvikle terminalområdet nordøst for Bodø sentrum.
-
Ønsker videreføring av Nye Veier
RIF har levert høringssvar til Samferdselsdepartementets utredning om organiseringen av vegsektoren.
-
Mesta i front på anbudsmarkedet
Mesta vant hele ti store driftskontrakter i årets anbudssesong, noe som sørger for 3,1 milliarder kroner i omsetning. Ifølge egne tall er Mesta årets største aktør i antall vunnet kontrakter og omsetning i det norske drift- og vedlikeholdsmarkedet.
-
Besøkte fremtidens dagligvarebutikk
- Jeg har kommet hit for å lære, sier Per Olaf Lundteigen før han går inn i den 18 500m2 store bygget. Han er 1. nestleder i Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget og er nysgjerrig på hvordan ODA fungerer i det nye bygget.
-
Siste sprengsalve i Hellerudtunnelen
Mandag 8. august gjennomførte Sporveien siste sprengning i den 400 meter lange Hellerudtunnelen.
-
Statsbygg vil skvise ut useriøse og kriminelle aktører
Norgesmodellen står på dagsorden under Arendalsuka. Statsbygg vil ivareta sikkerhet og seriøsitet i hele sin virksomhet for å skvise useriøse og kriminelle aktører ut av bygge-, anlegg- og eiendomsbransjen.
-
NCC skal reasfaltere i Oslo
NCC Industry har inngått avtale med Oslo kommune om reasfaltering av de kommunale veiene. Totalt skal det legges nærmere 70 000 tonn asfalt.
-
Endrer konsernledelsen
AF Gruppen foretar endringer i konsernledelsen. Ida Aall Gram slutter i selskapet for å bli konsernsjef i Aspelin Ramm. Sverre Hærem går ut av konsernledelsen, men vil stå til rådighet for selskapet fremover. Anny Øen og Lars Myhre Hjelmeset trer inn i...
-
Inntar sjefsstolen i Aspelin Ramm
Styret har utpekt Ida Aall Gram som ny konsernsjef. Hun overtar stillingen etter Gunnar Bøyum i januar 2023.
-
Ny maskinselger i Hesselberg maskin
Lill-Tove Sandneseng (45) er første kvinnelige maskinselger i Hesselberg Maskin. Hun er ansatt som ny selger for Manitou i distriktet Møre, Trøndelag og Nordland.
-
HYDS fikk Glitre-kontrakt
Glitre Energi har valgt Hydrogen Solutions (HYDS) til å utvikle et nøkkelferdig produksjonsanlegg for hydrogen i Buskerud.
-
Bygger infrastruktur ved nye SUS
Stangeland Maskin AS skal ha godt 216 millionar kroner for jobben med å bygge kollektivtraseen mellom Jåttå og Ullandhaug.
-
Navnebytte og lederendringer
Brødr. Sunde AS endrer navn til Sunde AS. Samtidig gjør selskapet endringer i ledergruppen, hvor Bertil Sunde tiltrer som administrerende direktør og Karl Johan Sunde går over i stillingen som arbeidende styreformann.
-
Norconsult etablerer seg i Arendal
Norconsult opplever økende etterspørsel på Sørlandet og åpner kontor i Arendal onsdag 17. August under Arendalsuka.