Nå kan de lære seg maskinstyring

 
Nå kan de lære seg maskinstyringStor glede over den 20 tonns store gravemaskinen med maskinstyring da den ankom Tomb videregående skole i Råde. Foto: Odd Borgestrand
En 20 tonns gravemaskin rullet inn på Tomb videregående skole i Råde i Østfold fredag. Dermed kan de 21 elevene på linja for anleggsteknikk få opplæring i en stor maskin med maskinstyring.

Av Odd Borgestrand

Plassjef Knut Huseby smilte om kapp med faglærerne Helge Marensius Solbrekke og Ole Jørgen Forsetlund da en Cat 319 DL med Leica GPS og maskinstyring ankom skolen.  

Regionsjef i MEF, Espen Alvestad, mener det er viktig at elever som velger anleggsteknikk får opplæring i relevante maskiner for å stå best mulig rustet til å møte hverdagen ute på anlegg. Han syns styret i MEF Østfold har vist betydelig grad av raushet ved å støtte begge skolene i Østfold med pent brukte gravemaskiner. Det er Kalnes vgs i Sarpsborg og Tomb vgs i Råde som har dette studietilbudet i Østfold.  

Det er maskiner med dette utstyret ungdom må bli best mulig kjent med, mener styreleder i MEF Østfold, Erik Ødegård. Han oppfordret de 21 elevene ved anleggsteknikk å følge godt med i basisopplæringen på maskinen, for deretter å øve mye på maskinstyringen.

Et spleiselag
Gravemaskinen, som er en 2011-modell og har gått 3.900 timer, har en bruksverdi på nærmere èn million kroner og vil normalt holde minst 12.000 timer.

-Den «nye» maskinen blir et kjempeløft for elevene på anleggsteknikk.  Årets kull på 21 elever er ny rekord for Tomb, og det betyr at interessen for anleggsteknikk er stor ute blant norsk ungdom.  

Kraftig motivasjon
Huseby sier støtten fra MEF Østfold var helt avgjørende for å få maskinen inn i undervisningen.  -Det er svært motiverende både for lærere og elever, understreker han.

Som privatskole må Tomb selv reise nødvendig kapital til både bygg og utstyr i motsetning til offentlige skoler som har tilgang på investeringsmidler. Dermed ble det et kraftig, men viktig innhogg i skolens «sparegris», medgir Huseby. Denne investeringen kommer hele skolen til gode, ved at maskinen også kan benyttes i nødvendig arbeid ved skolen og den flotte eiendommen i Råde, sier han.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår