- Nå må det bygges tørt

 
- Nå må det bygges tørtBildet: På denne byggeplassen i Moss er det god mottakskontroll og trevirke og andre elementer som skal inn i bygget er godt pakket inn mot vær og vind. Foto: Odd Borgestrand
NASJONALT FUKTSEMINAR 2020: Feil som fører til skader oppstår i alle ledd i en byggeprosess, og må elimineres underveis. Det er derfor nødvendig å tenke gjennom hva man bør sjekke ut i alle deler av en byggeprosess, og fuktskader er en utfordring som bransjen må ta på alvor.

Av Odd Borgestrand

- Nå må det bygges tørt, slo seniorforsker Trond Bøhlerengen i SINTEF Community fast under fukt-webinaret, som ble en erstatning for det tradisjonsrike Nasjonalt fuktseminar som har vært arrangert hvert år siden 2003. Denne gang ble det et digitalt seminar med 90 deltakere.

Bøhlerengen mente mange av fuktskadene kommer som følge av selve utformingen og detaljene i et bygg. Det handler ofte om gal oppbygging av konstruksjoner, om uegnet materialbruk, eller at utførelsen er feil.

- Ute på byggeplassene er det ofte svært utfordrende å sikre en tilstrekkelig tørr byggeprosess til å unngå forskjellige typer fuktskader. Den nye standarden NS 3514 om «Fuktsikker bygging» er et viktig dokument og en god veileder. Samtidig foreligger nå en revidert utgave av anvisningen «Fuktsikkerhet, viktige kontrollpunkter ved prosjektering og utførelse» i Byggforskserien. Her finner man nyttige innspill til viktige kontrollpunkter i forbindelse med oppføring av bygninger, opplyste han.

- Bygg og materialer utsettes for fukt. Det er ikke mulig å unngå dette i en byggeperiode. Fuktpåkjenninger er nedbør, luftens temperatur og relativ fuktighet i tillegg til fuktgivende arbeider som støping, pussing, maling og også uforutsette lekkasjer. Det er viktig også å håndtere byggfukt, da detet er naturlig fuktighet som følger materialene. En god mottakskontroll er helt avgjørende for å unngå unødige fuktskader, mente den erfarne forskeren.

Han mente NS 3514 er en standard som er lett å lese og lett å forstå. Selve standarden er bare på 5-6 sider, pluss noen tillegg med eksempler på hjelpemidler.

- For å unngå fuktskader. er det viktig å opprette en fuktkontrollplan med minst seks kontrollområder. Det dreier seg om planlegging, bestilling, mottak og lagring, om værbeskyttelse, byggtørking og klimatisering, fuktmålinger og registrering av avvik, sa Bøherengen.

- Værbeskyttelse av en uferdig bygning er spesielt viktig der moduler med isolasjon og sperresjikt kommer til byggeplassen. Mange elementer tåler rett og slett ikke vann. Der det ikke er mulig med full tildekking, blant annet på grunn av sterk vind, må det foretas lokal tildekking.  Ofte er det været som avgjør framdriften, fortsatte Bøhlerengen, som slo fast at materialer i primærbæresystemet alltid skal tåle fuktighet. Dette gjelder eksempelvis stål og betong-elementer.

- Ved fuktighet er det helt avgjørende å tørke før lukking av isolerte konstruksjoner og legging av tette belegg.   Et tørkeklima med relativ luftfuktighet på 40-50 prosent og 15 graders varme er tilstrekkelig for å unngå fuktproblemene. Her er det viktig at måleinstrumentene er kalibrert riktig. Det er egne standarder for luftmåling i trelast og betong.  Trelast skal ligge på maksimum 25 vektprosent, mens limtre ikke skal overstige 16 vektprosent. Klimatisering av bygget er sentralt under oppføring av et bygg, slo han fast.

I Byggforskserien er det satt opp sjekklister for tak og terrasser, yttervegger og konstruksjoner mot terreng i tillegg til en generell sjekkliste.  Her er det viktig at sjekklistene ikke er for omfangsrike, for da er det ingen som følger dem. Norsk Standard for fuktsikker bygging, NS 3514, gir aktørene i byggebransjen et verktøy for å unngå fuktrelaterte hendelser i utførelsesfasen og bidrar til økt bevissthet på fuktsikker bygging, sa seniorforsker Trond Bøhlerengen i SINTEF Community avslutningsvis.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår