- Nå må ord bli handling

 
- Nå må ord bli handlingBildet: Friske meningsutvekslinger under mandagens overvanns-debatt i Oslo. I panelet fra venstre Geir Trulserud, direktør for skadeforsikring i Finans Norge, Liv Kari Skudal Hansteen, adm. dir. i Rådgivende Ingeniørers Forening, Egil Skavang adm. dir. i Arkitektbedriftene, Bent C. Braskerud, sjefsingeniør i Oslo VAV og Ola Elvestuen, leder for energi- og miljøkomiteen på Stortinget. Foto: Odd Borgestrand
Ett år etter at Klima- og miljødepartementet fikk overlevert en offentlig utredning om overvann som problem og ressurs (NoU 2015:16) etterlyses nå Stortingsmeldingen om samme tema.

Av Odd Borgestrand

Leder for energi- og miljøkomiteen på Stortinget, Ola Elvestuen, fikk under et seminar i Oslo om byggenæringens vilje og evne til å overvinne overvannet, klar melding om å omsette ord i handling.

Drammensfirmaet Protan, med hovedkontor i Drammen har flombeskyttelse som et av sine forretningsområder, og gjennomførte mandag et lunchmøte der nærmere 100 næringslivsledere, eiendomsutviklere, forskere, rådgivere, entreprenører, vannbransjefolk og andre interesserte møtte opp for å lytte til ekspertenes råd om hvordan overvannet kan overvinnes.

Ikke rom for innovasjon

Sterkest ut i debatten gikk administrerende direktør Egil Skavang i Arkitektbedriftene. Han hevdet at det ikke er rom for innovasjon i byggenæringen. Kontraktsformer og knallhard konkurranse om anbudene hindrer utvikling.

– Det er de gamle og velkjente metodene som blir tatt i bruk. Arkitektene har vært tidlig ute med å ta grep og foretatt avgjørende valg hvordan områder skal organiseres og hvordan bygninger skal fungere i en tid med nye klimautfordringer, sa Skavang.

– Vi er avhengig av gode kunnskapsmiljøer for å løse utfordringene. Jeg har sans for grønne tak og fordrøyningssystemer som blant annet Protan i Drammen har utviklet, men i dag sliter vi med et regelverk som ikke følger med i tiden. Vi må få utviklingsrom for nye metoder, slo Skavang fast og gikk hardt ut mot nestleder i Venstre, og leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget, Ola Elvestuen. Han mente Elvestuen, som også stilte opp i debatten, var god med ord men manglet handlekraft i denne saken.

Synlig infrastruktur

– Elvestuen er den mest synlige politikeren i denne typen spørsmål, og fortjener ikke negative karakteristikker, mente Administrerende direktør i Rådgivende Ingeniørers Forening, Liv Kari Skudal Hansteen. Hun rettet i stedet fokuset mot samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

– Statsråden viser handlekraft når det gjelder den synlige delen av norsk infrastruktur, og nå er det på tide at han og flere også tar jobben med den usynlige delen, mente hun. Solvik- Olsen kommer for øvrig til RIFs høstmøte den 15. november for å delta i debatt og presentere Regjeringens visjoner for samferdselssektoren et år før Stortingsvalget.

– Det har ikke skjedd noe med VA-nettets totale kvalitet siden State of the Nation i 2010. Nå må vi tenke tverrfaglig. Vi må ha alle med på laget, der vi lager en god hovedplan for vannhåndtering, slo Skudal-Hansteen fast.

Ola Elvestuen lovte å følge opp utredningen om overvannsproblematikken i Stortinget. Han var også tydelig på at Staten må være med å ta et overordnet ansvar. Han mente den nasjonale byutviklingsdebatten må bli bredere.

– Vi trenger å koble overvann sammen med alle andre behov for byutvikling, og her mener jeg Staten må lære av Oslo kommunes. Undervisningsbygg og Omsorgsbygg i Oslo er kommunale som virkelig er i front innen norsk byggeri, mente Elvestuen Han var tydelig på at det er kommunene som må ta grep lokalt.

– Innen VA-sektoren er kommunene sterke med sine gebyrer. Overvannshåndtering kan være med å gjøre VA-sektoren mer synlig ved at vannet gjør byområdene interessante. Det må bli en automatikk i at overvannshåndtering blir en del av byutviklingen, og noe av VA-gebyret bør gå nettopp til overvannshåndteringen, mente Elvestuen.

Forringer vannkvaliteten

Dr.ing. Kim H. Paus i Asplan Viak fikk fem minutter på å fortelle at samfunnet er utsatt for store utfordringer med økte vannmengder.

– Vi fortetter terrenget i større grad enn avløpsnettet makter å ta imot. Dermed får vi et enormt oversvømmelsesvolum. Avløpsnettet er i svært dårlig forfatning. Avløpsnettet bidrar også til å forringe vannkvaliteten, og da må vi forlate den tradisjonelle håndteringen med å legge mer vann i større rør. Nå må vi faktisk jobbe på lag med naturen. Vi må ta i bruk vannet som en positiv ressurs. Det betyr lokal avrenning der utfordringene oppstår. Da får vi et grønnere og blåere lokalmiljø. Det betyr et paradigme-skifte, mente Paus.

- Vi skal sikre trygge flomveiene i tillegg til forsinkelser og fordrøyning av vannet. I kampen om arealene må vannet få sin naturlige plass i planleggingen, slo Paus fast. Mange nikket anerkjennende til dette innlegget.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår