- Nå må vi skru opp tempoet!

 
- Nå må vi skru opp tempoet!Bildet: Vi klarer oss ikke uten vann, slo direktør i Norsk Vann, Toril Hofshagen, fast under sitt foredrag på Arctic Entrepreneur på Gardermoen i dag. (Foto: Odd Borgestrand)
- Vi klarer oss ikke uten vann og avløp. Vi vil ikke kunne fungere dersom dette ikke er på plass, og nå er tiden inne for å satse på alle fronter.

Av Odd Borgestrand

Det var en offensiv direktør i Norsk Vann som svarte på de to spørsmålene om hvorfor og hvordan det skal satses på vann- og avløpsinfrastrukturen under sitt foredrag på Arctic Entrepreneur på Gardermoen i dag.
- Vi bor i et vannrikt land, men vi er et krevende land med tanke på infrastruktur. Vi har krevende topografi og teleproblematikk. I tillegg har vi krevende klimautfordringer, slo Hofshagen fast.

Under Arctic Entrepreneur gjentok direktør Toril Hofshagen at norsk vannbransje har store utfordringer for å komme opp på et akseptabelt nivå.
Norsk Vann slår fast at det er nødvendig med en dobling i fornyingstakten fram til 2040 for å komme ajour. Vi må ta i bruk gravefrie løsninger for å få gjort mer for pengene, raskere, sa en offensiv Norsk Vann direktør

- Det er viktig at vi skrur opp tempoet så raskt som mulig, slo Hofshagen fast.

- Vi trenger mer planer i kommunene, men vi har en stor verktøykasse i form av veiledninger og rapporter som kan være til nytte i arbeidet med planene (og mange fler veiledninger er på gang).

Hun mente behovene vil variere mellom de ulike kommunene. Noen kommuner har et forholdsvis nytt ledningsnett, mens andre har et betydelig eldre ledningsnett. Hver kommune må utarbeide lokale planer, mener hun.

Hun karakteriserte de private stikkledningene som et «smertens barn».  Det er en formidabel infrastruktur som private huseiere står ansvarlig for.
- Vi må ta et kollektivt løft også inn på dette segmentet. Vi må satse på alle fronter. Vi har snakket lenge nok. Alle må brette opp ermene og komme i gang. Investeringsbehovet på nær 500 milliarder kroner er frem til 2030, sa Hofshagen.

Mange kommuner trenger nytt ledningskartverk, god tilstandskontroll og de trenger ambisjoner for nybygging.

- Vi må utvikle verktøykassa, og vi må få opp bestillerkompetansen. Byggekontroll er også viktig. Det aller viktigste er å styrke gjennomføringsevnen. Det betyr at penger, planer og personell må på plass. Vi har nok av planer. Det er ikke noen mangel her. Rapporter er utgitt og flere er under produksjon.
Det er egentlig ikke hindringer når det gjelder penger heller. Det må arbeides for forståelse for økte gebyrer, slik at vi får gjort jobben. Det betyr en betydelig styrking av kommunale tekniske etater og  tverrfaglig samarbeid i den enkelte kommune og den enkelte region, mente Hofhagen.

- Nå må nye anlegg utføres på en måte som gjør at de holder i nye generasjoner. Vi har nok av synder som er gravd ned i norsk infrastruktur. Vi har ikke råd til å gjenta disse syndene.
Hofshagen trakk fram nødvendigheten av at bransjen jobber sammen for å nå felles mål under bakken og løfte dette fram for bevilgende myndigheter.

 


 

 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår