- Når innleiekartet stemmer dårlig med terrenget

17 Jan 2022
Av Torkil Skancke Hansen, administrerende direktør i Assemblin AS
Prosessen som er i gang, kan fort ende med et forbud mot bruk av innleid arbeidskraft i Oslo-området.
Unyansert
Som en stor aktør i norsk byggebransje, tar vi mer enn gjerne vår del av ansvaret for å få bukt med den useriøse delen av bemanningsvirksomheten, sikre at selvfølgelige prinsipper om likelønn og likebehandling blir ivaretatt, og ikke minst motivere og legge til rette for at vi skal utdanne flest mulig håndverkere i vårt eget utdanningssystem. Mye av den politiske debatten om bruk av innleide ressurser har imidlertid blitt så unyansert, og uten forankring i realiteter, at det føles vanskelig å sitte stille i båten og ikke imøtegå en del av argumentene og påstandene som bringes til torgs. I motsetning til hva fagbevegelsen og store deler av det politiske miljøet synes å mene, opplever nemlig vi en bransje som har kommet langt i å etablere gode prosesser og ryddighet rundt innleie av arbeidskraft. Ingen vil påstå at vi er i mål, aller minst vi som er i bransjen. Men det konstante søkelyset på temaet de siste årene har hatt effekt - på begge sider av utleiebordet.
Assemblin og egne ansatte
Med 800 faste medarbeidere, er Assemblin AS et firma som er fundamentert på egne ansatte. Utvikling av våre egne folk; montører, ingeniører, lærlinger, funksjonærer og ledere, er en del av vår policy og vår konkurransekraft. Vi har, og vil alltid ha, dette som fundament for virksomheten - fordi vi synes det er ryddig, og fordi vi har erfart at det gir oss den beste og mest effektive gjennomslagskraften i markedet. Denne policyen innebærer også kontinuerlig søkelys på rekruttering av nye medarbeidere og bevisst satsing på lærlinger. For øyeblikket har vi over 110 lærlinger på lønningslista. Vi har etablert rekruttering av kvinnelige produksjonsarbeidere som et eget satsingsprosjekt. Vi har et ambisiøst og uttalt mål om å være den beste arbeidsgiveren i bransjen og legger både prestisje og ressurser i å innfri denne ambisjonen.
Bruk av innleide medarbeidere
Til tross for dette. Til tross for alle gode ambisjoner og klokketro på egne, fast ansatte medarbeidere, opplever vi at det er permanent for lite folk til å utføre jobbene vi får tilgang til.
Utfordringen er minst todelt. For å kunne betjene den store, generelle etterspørselen i markedet for bygging av sykehus, næringsbygg, skoler, boliger og fritidshus, kreves det et stort antall håndverkere - som vi rett og slett ikke har mulighet til å skaffe til veie uten å gå veien om innleiemarkedet. I tillegg lever vi med et prosjektmarked der det i perioder er ekstremt høy produksjon, og hvor prosjektene de senere årene har økt i både kompleksitet og omfang. Disse mekanismene og variasjonene i markedet skaper store svingninger i behovet for fagarbeidere, og gjør det svært vanskelig, i praksis nærmest umulig, å opprettholde stabil bemanning til å ta unna toppene som kommer når prosjektene går for fullt.
Ansette i stedet for å leie inn?
Fra fagbevegelsen hører vi stadig vekk at problemet kunne vært løst ved at de innleide ressursene ble fast ansatt. Eller ved at aktørene i bransjen organiserer en slags intern utleiepool, hvor vi etter behov leier arbeidskraft av hverandre – i håp om at behovene fortrinnsvis fordeler seg slik at bransjens kanskje største utfordring for øyeblikket, som ved et trylleslag, forsvinner av seg selv. Vi skal ikke underkjenne at forslagene er godt ment. At de skulle representere noen løsning på problemet, er derimot høyst tvilsomt. I beste fall dokumenterer de manglende, grunnleggende innsikt i, og forståelse av, hvordan markedet fungerer. For å ansette en ny fagarbeider kreves det minimum at både arbeidsgiver og den mulige arbeidstakeren synes det er en god idé – det er et prinsipp som vi tar for gitt at også fagorganisasjonene stiller seg bak. Men det er faktisk ikke slik at alle innleide medarbeidere ønsker eller søker fast jobb hos oss.
Viktige ressursperoner
Vi utlyser hele tiden faste stillinger, men opplever sjelden at våre innleide medarbeidere søker på disse jobbene. Hvis vi konkret tilbyr faste jobber, er svaret svært ofte at de trives med ansettelsesforholdet de har med utleiebyrået, og at de i mange tilfeller også tjener mer på denne arbeidsformen. Derfor har vi innleide medarbeidere som har jobbet hos oss i både fem og ti år uten å takke ja til tilbud om fast ansettelse. Flere av dem er viktige ressurspersoner med stort ansvar og lederfunksjoner. Vi trenger dem og skulle veldig gjerne hatt dem på vår egen lønningsliste. Men vi kan altså ikke true dem inn. Vi er ikke motstandere av utleie av arbeidskraft mellom bedriftene i bransjen. Dette skjer i utstrakt grad allerede i dag, og vi har heller ikke registrert noen motstand mot dette hos de andre aktørene. Men en må ikke forledes til å tro at dette kan løse bransjens utfordringer. Faktum er at Norge er totalt underbemannet på mange av de sektorene og bransjene vi representerer. Det løses ikke med å byttelåne medarbeidere med våre nabobedrifter.
Hvem skal skaffe oss arbeidskraften vi trenger?
Vi skal ikke påta oss å tale innleieselskapenes sak – det klarer de utmerket selv. Men som kunde og oppdragsgiver, gjør vi oss selvfølgelig noen refleksjoner når deler av arbeidslivet og det politiske miljøet hamrer løs på en bransje som har tilført Norge sårt tiltrengt arbeidskraft i mange år. Som entreprenørbedrift har vi verken kompetanse eller ressurser til selv å hente arbeidskraften vi trenger, om den så måtte finnes i Polen, Tyskland, Litauen eller Sverige. Vi er avhengige av rekrutteringsselskapenes kunnskap og innsats for å tilføre oss de ressursene vi trenger. Og Norge er avhengig av jobben de gjør for å sikre at vi kan bygge skolene, sløye torsken, ta opp potetene og stelle de eldre. For det er blant annet disse oppgavene innleide arbeidstakere bidrar til at vi får utført. Hver dag. Hele året.
Ikke billigere arbeidskraft
Norge er en del av et åpent, europeisk arbeidsmarked, som vi kan velge å støtte opp om og være en del av, eller som vi kan ta proteksjonistisk avstand fra. Valget er vårt, men kanskje vi ikke skal være alt for trygge på at vi sitter i førersetet i all framtid. Lønnsnivået i det europeiske markedet begynner å ta oss igjen. Det er faktisk ingen selvfølge at vi skal være evig attraktive. Sparer vi penger på å benytte innleid mannskap? Svaret er et entydig nei. Innleie er ikke billigere arbeidskraft for oss enn våre egne ansatte. Det kan vi dokumentere - når som helst og hvor som helst. Vi sitter ikke igjen med mer penger i kassa, og argumentasjonen fra de som omtaler innleide som løsarbeidere og lavlønte er både diskriminerende, nedlatende og feil. Hos sine respektive bemanningsbyråer er innleid mannskap beskyttet av krav om både fast ansettelse og likelønn i bedriftene de jobber.
To tanker i hodet samtidig?
Sånn sett kan en jo saktens stille seg undrende til dette enorme engasjementet, og nytteverdien av et eventuelt forbud, når vi opplever at vi i realiteten allerede har kommet langt og har gode fungerende rammer for disse arbeidsforholdene. Det viktige spørsmålet er kanskje snarere: Er det mulig å opprettholde en sunn, nødvendig og etisk innleieaktivitet, samtidig som en sørger for at alle – uansett bakgrunn, opphav og ansettelsesforhold, blir behandlet likeverdig? Eller sagt på en annen måte; er det mulig å ha to tanker i hodet samtidig? Vi mener definitivt ja, men er faktisk ikke overbevist om at vi har alle med oss på det resonnementet. Kanskje aller minst deler av fagbevegelsen, som vi dessverre opplever som flittige brukere av ord, uttrykk og betegnelser som ikke bare er negativt ladet, men også kan oppfattes som svært stigmatiserende overfor de menneskene det gjelder. Språkets makt er stor.
Diskriminerende retorikk
Vi kjenner oss ikke igjen, og vi blir faktisk litt indignert på vegne av våre innleide kolleger når de stadig omtales i samme åndedrag som «løsarbeidere», «B-lag», «underbetalt», «sosial dumping» og «stå med lua i handa» - uten at dette har det minste rot i virkeligheten. Denne typen diskriminerende retorikk har ingen plass hos oss. Vi har ansatte og innleide fra alle verdenshjørner, og behandler, omtaler og verdsetter alle likt - uansett bakgrunn. Vi slår oss ikke på brystet av den grunn, men registrer at «noen» kanskje kan gå i seg selv og vurdere ordvalg og språkbruk når disse temaene er oppe til diskusjon.
Hvor går vi?
For vår egen del, og på vegne av våre faste og innleide medarbeidere, er vi likevel aller mest opptatt av om vi vil klare å bidra til produksjon og bygging av Norge i samme omfang som tidligere. Det er en bekymring av stort kaliber. Arbeidsmarkedet er begrenset, og det er hevet over tvil at en betydelig innstramming av handlingsrommet til bemanningsbransjen vil gjøre det vanskelig for oss å gjennomføre en stor del av den eksisterende kontraktsporteføljen og mange av de større prosjektene som allerede er kontraktert. Det er en utvikling som verken vi, arbeidstakerorganisasjonene eller Norge er tjent med. Så hvor kan vi møtes og starte med å løfte de steinene vi tross alt er enige om å løfte? Hvis vi kan få komme med et par forslag:
Vi erkjenner alle at det ikke utdannes nok fagpersonell i Norge. Rotproblemet vårt er mangel på arbeidskraft. Vi jobber gjerne tett og aktivt sammen med både fagbevegelsen og andre aktører for å rette opp dette forholdet, sette inn et kraftstøt og sørge for at vi får opp andelen nyutdannede fagarbeidere.
Felles interesse og mål
Vi erkjenner alle at innleiebransjen har sine sorte får. De useriøse aktørene, på begge sider av bordet, ødelegger i stor grad for de som jobber seriøst, er ansvarlige og lojalt retter seg etter de lover og regler som samfunnet pålegger dem. Her har vi felles interesse og mål, og en stor og viktig ryddejobb å gjøre. Kanskje dette kan være et sted å starte, framfor å rette det tunge artilleriet mot en bransje som allerede sliter med å skaffe nok arbeidskraft til å utføre de oppgavene samfunnet venter på.
-
Fremmer mangfold i elektrobransjen
- Dessverre er det altfor få jenter som utdanner seg til montører og andre sentrale stillinger i bransjen. Vi må jobbe aktivt for å få større mangfold i elektrobransjen, sier markedsdirektør Ida Thorendahl i Elektroforeningen (EFO).
-
Styrker miljøsatsingen med nyansettelser
Karoline Veum Solberg og Emilie Marley er nye miljørådgivere i Entra. De skal hjelpe eiendomsselskapet med å redusere utslipp av klimagasser betraktelig innen 2030.
-
Hvem vil utvikle Smart fjellbygd Trøym?
AKTUELLE PROSJEKTER: Hemsedal kommune inviterer til konkurranse om stedsutvikling / arkitektskisse for Smart fjellbygd Trøym i Hemsedal.
-
Snart kommer «vannbussen» til Fredrikstad og Drammen
MOBILITET 2022: Byferga i Fredrikstad får i løpet av høsten tilvekst med en moderne, helelektrisk vannbuss. Det er Ekergruppen som står bak den nye vannbussen med innebygget lading.
-
Fortsatt vekst i byggevarehandelen
– Fortsatt ligger omsetningen i privatsegmentet på høye nivåer, etter den kraftige veksten vi så gjennom pandemien, sier Aslaug Koksvik, direktør for byggevarehandel i Virke.
-
Elektrobransjen er klar for messe
ELIADEN 2022: - Stemningen blant Eliaden-utstillerne er meget god. De er mer enn klare til møte bransjefolk fra hele landet på NOVA Spektrum, Lillestrøm 31. mai til 2. juni. Samtidig har tusenvis av besøkende forhåndsregistrert seg,
-
Innovasjoner må deles
MOBILITET 2022: - Norge har den grønne ledertrøyen takket være vår vannkraft. Ledertrøyen beholder vi kun om vi tenker større sammen. Nå er kapitalen på vei inn i de grønne løsningene, og den må vi benytte oss av.
-
Bebuder «kjipe valg» for et grønt skifte
MOBILITET 2022: - Det grønne skiftet er i stor grad et infrastrukturskifte. Om kort tid vil klimadebatten være preget av behovene for å gjøre de virkelig vanskelige valgene. Da blir det snakk om det «kjipe» grønne skiftet.
-
Lanserer ny anvisning om innfesting av solanlegg
Takprodusentenes forskningsgruppe (TPF) og SINTEF Community utarbeidet en helt ny anvisning om innfesting av solanlegg på kompakte tak med god hjelp fra Solenergiklyngens medlemmer.
-
Planlegger for utslippsfrie byggeplasser
Utslippsfrie bygge- og anleggsplasser kan bli virkelighet om ikke veldig lenge, viser en konsekvensutredning.
-
Utfordrende løftejobb på Svalbard
Noen av Svalbards mest velkjente kulturminner står i fare for å bli ødelagt. Nå skal den gamle taubanen få nye bein å stå på ved hjelp av AF Decoms spesialutstyr.
-
- Naturen mangler rettsvern
MOBILITET 2022: Det er sjelden å høre en tidligere samferdselsminister og nåværende nestleder i Fremskrittspartiet framsnakke naturvern, men det skjedde under Mobilitet 2022.
-
- Næringsliv og myndigheter må spille på lag
MOBILITET 2022: - Regjeringen er villig til å delta på risikoavlastning når ny teknologi skal rulles ut slik at den økonomiske ulempen blir redusert.
-
Nord universitet søker rådgivningstjenester
AKTUELLE PROSJEKTER: Nord universitet tilbyr rammeavtale på ulike konsulent- og rådgivningstjenester innen byggebransjen.
-
- Norsk samferdsel går inn i en ny epoke
MOBILITET 2022: Det var et sterkt forelesergalleri med blant annet samferdselsminister og næringsminister som åpnet Mobilitetskonferansen i Oslo i dag.
-
Søker byggentreprenør for rammeavtale
AKTUELLE PROSJEKTER: Ringerike Boligstiftelse utlyser konkurranse om rammeavtale på tjenester innen byggentreprise. Varighet på avtalen vil være tre år.
-
Ønsker tilbakemelding på MOPS-pilot
Anskaffelse av BIM-komponenter for digitale tvillinger vil få ambisjonene til modellbasert prosjektgjennomføring i Vegvesenet til å skyte fart.
-
Viktig milepæl for ny flyplass i Rana
Samferdselsdepartementet har gitt Avinor konsesjon for drift av Mo i Rana lufthavn.
-
Tovegs-trafikk i ett løp?
Statens vegvesen vil utrede mulighet for å tilrettelegge for tovegs-trafikk i ett løp i søndre del av Fløyfjelltunnelen.
-
Vil gjøre grunnudersøkelser billigere
Den Mo i Rana-baserte teknologibedriften The Coring Company lanserer nå sitt nye software Sample Control System (SCS). Med denne softwaren vil bransjen få et kraftig verktøy for å redusere kostnadene ved grunnundersøkelser.
-
Positiv til tegningsløs byggeplass
På leilighetsprosjekt Nybyen i Sandefjord, som Kruse Smith bygger for Inter Eiendom, eksisterer ingen tradisjonelle 2D tegninger. Alt ligger i modellen, og kan enkelt hentes frem av alle på iPad eller i BIM-kiosk.
-
Mysen planlegger kollektivknutepunkt
AKTUELLE PROSJEKTER: Indre Østfold kommune søker entreprenør til etablering av kollektivknutepunkt Mysen.
Stilling ledig
-
Har du erfaring som RIB men vil løfte blikket litt?
Søknadsfrist: 19.06.2022
Sted: Oslo
Tittel: Prosjektutvikler for bærende systemer -
Er du en erfaren prosjektleder som vil ta steget videre?
Søknadsfrist: 19.06.2022
Sted: Oslo
Tittel: Prosjektansvarlig -
Opptatt av god flyt i prosjekter?
Søknadsfrist: 17.06.2022
Sted: Vækerø
Tittel: Prosjektleder -
Vil du finne morgendagens kompetanse?
Søknadsfrist: 19.06.2022
Sted: Oslo
Tittel: Rådgiver, research og analyse -
Prosjektingeniør
Søknadsfrist: 19.06.2022
Sted: GK Kristiansand
Tittel: Prosjektingeniør -
Servicetekniker ventilasjon
Søknadsfrist: 19.06.2022
Sted: GK Kristiansund
Tittel: Servicetekniker ventilasjon -
Systemingeniør Produktforvaltning GK Cloud
Søknadsfrist: 19.06.2022
Sted: Oslo
Tittel: Systemingeniør Produktforvaltning GK Cloud -
Prosjektleder elektro
Søknadsfrist: 19.06.2022
Sted: GK Trondheim
Tittel: Prosjektleder elektro -
Prosjektleder rør
Søknadsfrist: 19.06.2022
Sted: GK Trondheim
Tittel: Prosjektleder rør -
Ressursplanlegger
Søknadsfrist: 19.06.2022
Sted: GK entreprise Trondheim
Tittel: Ressursplanlegger -
Ventilasjonsmontør & BAS
Søknadsfrist: 20.06.2022
Sted: GK Lillehammer/Gjøvik/Hamar
Tittel: Ventilasjonsmontør & BAS -
Prosjektingeniør
Søknadsfrist: 05.06.2022
Sted: GK Trøndelag
Tittel: Prosjektingeniør -
Elektrikere
Søknadsfrist: 12.06.2022
Sted: GK Oslo
Tittel: Elektrikere -
Ventilasjonstekniker
Søknadsfrist: 15.06.2022
Sted: GK Vestland
Tittel: Ventilasjonstekniker -
Kuldetekniker
Søknadsfrist: 15.06.2022
Sted: GK Vestland
Tittel: Kuldetekniker -
Service / Supporttekniker i ledende selskap innen Varmepumper og Klimasystemer
Søknadsfrist: Snarest
Sted: Oslo, Hamar, Larvik og Trondheim
Tittel: Servicetekniker -
Serviceplanlegger
Søknadsfrist: 29.05.2022
Sted: Tromsø
Tittel: Serviceplanlegger -
Bli med på å forme morgendagens prosjekter
Søknadsfrist: 12.06.2022
Sted: Oslo
Tittel: Tilbudsleder, avd. Store Prosjekt -
Prosjektsjef
Søknadsfrist: 29.05.2022
Sted: Bergen
Tittel: Prosjektsjef -
Er du vår nye kollega innen prosjektledelse?
Søknadsfrist: 31.05.2022
Sted: Oslo
Tittel: Prosjektleder -
Ventilasjonmontør
Søknadsfrist: 29.05.2022
Sted: GK Narvik/Evenes
Tittel: Ventilasjonmontør -
Prosjektleiar ventilasjon
Søknadsfrist: 29.05.2022
Sted: GK Odda
Tittel: Prosjektleiar ventilasjon
Mest leste
Produktnyheter
-
Vil gjøre grunnudersøkelser billigere
Den Mo i Rana-baserte teknologibedriften The Coring Company lanserer nå sitt nye software Sample Control System (SCS). Med denne softwaren vil bransjen få et kraftig verktøy for å redusere kostnadene ved grunnundersøkelser. -
Nye borskruer fra SFS
SFS introduserer ny selvborende skrue, SX20 og SD20, for installasjon av metallplater og braketter til stål tykkelser fra 4-20 mm. -
TermoGaia AB introduserer ClimateCoating
TermoGaia AB introduserer klimamalingen ClimateCoating, som både har miljøvennlige, bærekraftige og energieffektive egenskaper -
Satser på miljøvennlig stigeproduksjon
Wibe Ladders lanserer verdens første grønne aluminiumstiger. -
Batteridrevet mobilkran på Pallplassen
Kruse Smith tar i bruk nyutviklet batteridrevet mobilkran på prosjekt Pallplassen på Lørenskog. -
Husholdningsavfall blir terrassebord
Som eneste leverandør i Norge tilbyr Sustinera AS et terrassebord som er 100 prosent resirkulerbare. -
Lonking introduseres i Norge
Nå lanserer en av verdens største produsenter av anleggsmaskiner, kinesiske Lonking, sin første maskin på det norske markedet. -
BDO digitaliserer med dansk skyteknologi
Det danske teknologiselskapet Ordrestyring ApS er valgt som teknologileverandør av BDOs skybaserte arbeidsverktøy for håndverksbransjen. -
Lanserer «Blast Fence-løsning»
Garda Sikring har nå kommet på banen med et produkt som gjør at de mye omtalte helikopter-problemene ved en rekke sykehus og flyplasser nå kan bli løst. -
Ny markvibrator fra engcon
engcons nye markvibrator øker effektiviteten og reduserer risikoen for personskader. Man trenger blant annet ikke løfte hånddrevne vibratorer med kjetting eller løftestropp. -
ROCKWOOL isolasjon med ambisiøse EPDer
ROCKWOOL har nylig fått utarbeidet nye produktspesifikke miljødeklarasjoner (EPDer). En gjennomsnittlig halvering av klimagassberegningene til isolasjonsproduktene vil gi et viktig bidrag til å oppfylle de strengere kravene. -
Log:Nett gir stålkontroll på logistikk
– Log:Nett gir oss full sporing på alle våre sendinger. Vårt kundesenter kan raskt gå inn i TA systemet Log:nett og lokaliserer sendingene, sier transportsjef Svein Gulbrandsen i Maske AS. -
Hitachi satser på 3D-teknologi i gravemaskiner
Den nederlandske maskinprodusenten, Hitachi Construction Machinery Europe, utvider maskinsortimentet og tilbyr nå gravemaskiner med fabrikkmonterte 2D- og 3D-løsninger fra Leica Geosystems. «Partnerskapet er i tråd med strategien vår om økt digitalisering», sier Hitachi-sjefen. -
Fiskegarn blir til brytere og stikkontakter
Som første leverandør i bransjen lager ELKO elektromateriell av havplast. – Et første, lite steg som forhåpentligvis vil føre til at flere i bransjen følger etter, sier Marlene K. Haagensen, markeds- og kommunikasjonssjef i ELKO. -
Finja lanserer nytt reparasjonsprodukt i form av Veggsparkel ECO
Nå kommer Veggsparkel ECO, et nytt innendørsprodukt fra Finja og den første i sitt slag med tanke på dens reduserte karbondioksidutslipp. -
Ta en titt på det usynlige
Elma B-Scope 800 bruker din egen enhet som skjerm, slik at du kan dokumentere målingene som du vil.
Bransjekommentar
-
- Vi må snakke mer om sola
KRONIKK: Solkraft har potensiale til å løse opp i energikrisen vi står i. Den er kortreist, fornybar, rimelig og konfliktfri. -
Varer ikke ærlighet lengst i anbudsprosessen?
– Det kan ikke være slik at de selskapene som lyver best, er de som skal vinne anbudskonkurransene. Dette er like umoralsk som å sikre seg en toppjobb på bakgrunn av uriktige opplysninger i CV-en. -
- Ikke utnytt krisen til å øke prisene
KRONIKK: - Det meldes om prisøkninger i mange markeder – matvarer, strøm, gjødsel, drivstoff, stål, byggematerialer, solsikkeolje, kjøreskoletimer, fisk og papir. Mange spør, hva gjør Konkurransetilsynet? Kan tilsynet gjøre noe for å presse prisene ned? -
OPPTRE med overordnet og enkelt risikoverktøy
FAGARTIKKEL: - I forskningsprosjektet OPPTRE har vi utviklet et enkelt verktøy som kan fungere som beslutningsstøtte ved vurdering av fuktrisiko når man skal energioppgradere en bolig. -
Landet trenger flere fagfolk til bygg og anlegg – også ingeniører
KRONIKK: - Nå skal vi utdanne flere ingeniører som kan håndtere hammer og betong. Vi kombinerer teoretisk utdannelse med praktisk erfaring. -
2022: Hva har vi i vente?
KRONIKK: Ved inngangen til 2022 er pandemien langt fra over. Det å lage spådommer for året virker utfordrende når vi fortsatt er såpass langt unna normalitet. Men i løpet av de siste 18 månedene har evnen til å forberede seg på det uventede – og klar til å reagere på endringer – blitt avgjørende. -
- Når innleiekartet stemmer dårlig med terrenget
KRONIKK: Arbeidsminister Hadia Tajik varsler kraftige innstramminger i bemanningsmarkedet. Med tung støtte fra arbeidstakernes hovedorganisasjoner, rasler regjeringen med sablene og går særlig i strupen på bygg- og anleggsbransjen. -
«Gi folk verdigheten tilbake, hjelp dem til å ta kontroll over strømforbruket»
Regjeringen forstår at strømprisene er et stort problem for vanlige folk akkurat nå. Men forstår de hva som skal til for at problemet ikke blir varig? -
Taksonomi i Norge – er vi klare?
BRANSJEKOMMENTAR: Hvordan skal man rapportere på grad av bærekraft for bygg- og eiendomssektoren når nasjonalt rammeverk avviker fra EUs metodikk på sentrale områder? Rådgiverne skal bistå, men myndighetene må på banen. -
Kan vi stole på geoteknikerne?
KRONIKK: - Som arkitekt har jeg sett fordelen med konsulenter som skråsikkert kan frikjenne et usikkert område med forslag om kompenserende tiltak. Raset på Gjerdrum hjalp meg å se medaljens bakside. -
IT-bransjen – en del av løsningen eller en del av problemet?
KRONIKK: Digitalisering av infrastruktur, næringsliv og samfunnet generelt er et svært viktig steg i retning nullutslippssamfunn og en bærekraftig fremtid. Paradoksalt har IT-bransjen vært dårlige på å sette fokus på hva som kan gjøres bedre i deres eget felt. -
Mobilgigant roper varsku om digitaliseringen
KRONIKK: Mobilbransjen er sterkt involvert i kampen for å trappe opp innsatsen og nå netto nullutslipp i 2050. Hvorfor? På grunn av det store behovet for digitalisering.
Nyttekjøretøy
-
Fornyer Maxus e-Deliver
Knappe to år etter el-varebilen e-Deliver 3 ble lansert for det norske markedet, kommer el-varebilen nå i ny utgave. -
Ford Transit Custom blir helelektrisk
Ford tok i dag nok et stort og viktig skritt på veien mot en helelektrisk fremtid da Ford Pro avslørte de første detaljene om den nye helelektriske E-Transit Custom. -
E-Transit er på vei
Nå er de første Ford E-Transit i ferd med å bli levert ut til norske kunder. Bare i løpet av sommeren vil flere hundre av det nye helelektriske og klasseledende nyttekjøretøyet ha ankommet Norge. -
Helelektrisk satsing fra Ford
Ford Pro avduker sitt andre helelektriske nyttekjøretøy for europeiske kunder den 9. mai 2022. -
Isuzu toppet salgslistene i mars
Isuzu er Norges mest solgte pickup foran Toyota Hilux og Ford Ranger i mars, med en markedsandel på 35 prosent. -
Ford lanserer ny generasjon Ranger Raptor
Nye Ford Ranger Raptor er utviklet for å dominere under alle kjøreforhold, om det er til fjells, i ørkenen eller på landeveien. -
Ford vil doble produksjonen av F-150 Lightning
Ford Motor Company annonserte nylig at de planlegger å nesten doble produksjonen av F-150 Lightning – til 150 000 pickuper i året. -
Ny Amarok pickup: Volkswagen letter på sløret
Volkswagen forbereder seg på å lansere tredjegenerasjon Amarok neste år, og lover en allsidig allrounder pickup som vil passe like godt i røff norsk natur som på byggeplassen. -
Har overtatt Fiat, Alfa Romeo og Jeep i Norge
Fra og med 1. desember 2021 har Bertel O. Steen overtatt importen av bilmerkene Fiat, Alfa Romeo og Jeep til Norge. -
Ford avduker neste generasjon av Ford Ranger: Smartere, tøffere og enda mer praktisk i bruk
Ford avduket i dag den smarteste, tøffeste og mest kapable Ranger pickup som noensinne er utviklet. -
MAN TGX kåret til "Årets bærekraftige lastebil 2022"
MAN TGX med motor på 510 hk har fått den prestisjetunge prisen i kategorien trekkvogner på Ecomondo i Italia. Ecomondo er en av Europas ledende messer for bærekraftig og sirkulær økonomi. Juryen består av internasjonale fagpressejournalister som berømmet MAN TGX 18.510 for sin spesielle drivstoffeffektivitet, ytelse og miljøvennlighet. -
Presenterer konseptbilen ID.Buzz Cargo
BYGG REIS DEG 2021: - Dette blir introduksjonen av Volkswagen sin første varebil som er utviklet fra bunn som en elbil. -
Ranger i fire spesialutgaver
I løpet av året har Norge og Europas mest solgte pickup så langt i år, Ford Ranger, kommer i fire nye spesialutgaver. Nå skal de nye variantene prøvekjøres av europeisk presse. -
1017 kilometer fylkesveg åpnes for modulvogntog
Fra 1. oktober åpnes ytterligere 1017 kilometer fylkesveg rundt om i Innlandet for modulvogntog. -
Elektrisk gjennombrudd for Volvo Trucks
Volvo Trucks har mottatt en ordre på 100 FM Electric fra DFDS, Nord-Europas største shipping- og logistikkselskap. Avtalen er den største kommersielle ordren for Volvo elektriske lastebiler hittil. -
ELINOR skal bidra til at Oslo når sine klimamål
Franzefoss har gått til anskaffelse av en Volvo FE Electric liftbil. Bilen, som har fått navnet ELINOR, er den første av sitt slag i Norge, og starten på en omfattende elektrifisering i Franzefoss Gjenvinning.