NBBL: Full ENØK-seier

 
NBBL: Full ENØK-seierEnova har i lang tid prioritert industri på bekostning av husholdningene, til frustrasjon og hinder for ENØK-tiltak i boligene våre. Nå håper NBBL på nye prioriteringer og satsinger fra Enova. Bård Folke Fredriksen, administrerende direktør, NBBL Foto: Nadia Frantsen
Endelig skal millionene som norske boligeiere betaler til ENOVA gå til formålet: energi- og klimatiltak i boliger.

NBBL har lenge kritisert Enova – statens fremste klimaomstillingsorgan – for å nedprioritere støttetiltak for vanlige folk. I nytt statsbudsjett skal regjeringen sikre at det husholdningene betaler inn til Enova går tilbake til formålet.

 – Budsjettavtalen mellom SV og regjeringspartiene kan bety et løft for investeringer i energisparing. Sammen med en rekke andre bolig, miljø- og næringsorganisasjoner har vi i NBBL påpekt at dagens støtteordninger ikke treffer borettslag og sameier, og at vi savner en mer ambisiøs politikk for ENØK, sier Bård Folke Fredriksen, administrerende direktør i NBBL.

Viktig motivasjon
Norske husholdninger bidrar årlig med 400 millioner kroner til Enova gjennom en ekstra avgift på strømregningen, men forsvinnende lite kommer tilbake som enøk-tiltak i husholdningene. Nå håper NBBL at midlene faktisk blir brukt opp, slik at vanlige folk får motivasjon til å bidra i det grønne skiftet.

 – Bygg står for cirka 40 prosent av energibruken. Beboere i borettslag og sameier kan bidra til mer redusert energibruk, kutt i klimagassutslipp og mer lokal kraftproduksjon. Dette statsbudsjettet tydeliggjør husholdningenes betydning for den grønne omstillingen, sier Fredriksen.

Overføre ansvaret
Videre åpner regjeringen for å flytte Enova-avgiften og støtteordningene for norske husholdninger til Husbanken.

 – Når ikke Enova leverer er NBBL blant flere som har pekt på Husbanken som et alternativ til å forvalte forbrukernes interesser. Det viktigste nå er at det blir mer lønnsomt for vanlige forbrukere å investere i gode og kostbare tiltak som gir lavere energiforbruk, sier Fredriksen.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave