Nedjusterer boligbehovet

 
Nedjusterer boligbehovetIllustrasjonsbilde: Getty Images
Basert på nye befolkningsframskrivinger fra SSB har Prognosesentret utført nye beregninger av boligbehovet de neste fem årene.

SSB har nedjustert befolkningsveksten og Prognosesentret beregner nå et årlig boligbehov på 26 583 boliger for et scenario med lav innvandring. Dette er ca. 2 500 færre boliger enn forrige framskriving. Den største endringen er i Oslo, hvor årlig boligbehov er nedjustert fra 5 000 til ca. 3 400 boliger.

Salget av nye boliger i juli var omtrent på samme nivå som i juli 2019. Salget av nye boliger hittil i år er 20 % lavere enn tilsvarende periode i fjor. Salget av eneboliger og småhus hittil i år er 16 % lavere enn tilsvarende periode i fjor, mens salget av leiligheter er 23 % lavere enn fjoråret.

Igangsetting av nye boliger i juli var en del lavere enn juli 2019, og igangsettingen hittil i år er 17 % lavere enn tilsvarende periode i fjor. For eneboliger, småhus og leiligheter er igangsettingen hittil i år henholdsvis 22 %, 15 % og 14 % lavere enn tilsvarende periode i fjor. For fritidsboliger er salget hittil i år 30 % høyere enn tilsvarende periode i fjor, mens igangsettingen hittil i år er 24 % høyere enn i fjor.

Beregningen viser at vel 1/3 av kommunene har et årlig boligbehov på under 10 boliger, og vel 1/3 av kommunene har et behov på mellom 10 og 50 boliger. Det blir derfor viktig at det tilrettelegges for bygging av eneboliger i distriktskommuner, sier adm. direktør i Boligprodusentene Per Jæger. Boliglånsforskriften ble utformet for å dempe prisveksten i Oslo og andre pressområder. Den har fått uheldige konsekvenser for distrikts-Norge ved at den ikke ivaretar lokale, markedsmessige forhold. Egenkapitalkravet for nye boliger i distriktene blir da langt høyere enn 15 % som gjelder ellers i landet.

- De 10 største kommunene har til sammen behov for ca. 10 000 boliger årlig (se tabell under). Politikerne må sørge for tilfredsstillende boligforsyning i disse pressområdene. Det må reguleres nok nye boliger, og utbyggingene må ikke påføres store merkostnader i form av fordyrende krav i reguleringsbestemmelser og utbyggingsavtaler, sier administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, Per Jæger, i en pressemelding.

Beregnet årlig boligbehov i de 10 største kommunene:

Kommune

Boligbehov

Kommune

Boligbehov

Oslo

3367

Stavanger

622

Trondheim

1169

Sandnes

561

Bergen

1160

Lillestrøm

553

Bærum

687

Asker

534

Kristiansand

645

Drammen

501

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår