Nødskrik fra arkitektkontorene

28 Feb 2017
Av Anette Søby Bakker,
juridisk rådgiver, Arkitektbedriftene i Norge
På medlemsmøter i Porsgrunn, Bergen, Bodø, Tønsberg, Molde og Sarpsborg lyder nå et nødskrik fra våre 580 medlemskontor: De sliter med kommuner og andre offentlige innkjøpere som anvender lovverket for offentlige anskaffelser feil. Stikk i strid med regelverkets hensikt om innovasjon og mangfold, krever det offentlige overdrevne kvalifikasjoner, stykker opp prosjekter og skaper ensretting i bransjen. Resultatet er at mange arkitektkontor nå utestenges fra store deler av markedet for offentlige oppdrag.
Vi har flere bekymringer for de offentlige anskaffelsene, blant annet:
Spesialisering
For det første bidrar kommunenes praktisering av kvalifikasjonskravene i offentlige anskaffelser, som ble enda tydeligere fra nyttår, til at mindre kontor i praksis får yrkesforbud. Vi mener det er et resultat av at offentlige innkjøpere praktiserer lovverket strengere enn intensjonen. Forskrift om offentlige anskaffelser sier at innkjøper av for eksempel arkitekttjenester til en barnehage skal kreve at arkitektkontoret legger frem de viktigste prosjektene de har utført de siste tre år. Referanser fra mer enn tre år tilbake kan kreves dersom det er «nødvendig for å sikre tilstrekkelig konkurranse». I praksis er det mange offentlige bestillere som etterspør erfaring fra en konkret bygningstype, gjerne identisk med det som skal anskaffes, f.eks. tre barnehager utført de tre siste årene. Dette er både svært konkurransebegrensende og fører til en tvungen spesialisering i bransjen.
For kort tid
Det er også vesentlig at kravene man stiller i en konkurranse treffer, slik at man får riktig leverandør av tjenestene for byggprosjektet. For anskaffelse av arkitekttjenester er problemene knyttet til tidsbegrensningen særlig påtagelig. Arkitekter bindes gjerne opp i prosjekter på tre til fem år. Bred erfaring og kompetanse som firmaer har tilegnet seg fra langvarige prosjekter faller derfor utenfor tidsrammen for referansene. Dermed får tilbydere ikke uttelling for sin reelle prosjekterfaring, og oppdragsgiver vil ikke nødvendigvis få leverandøren med mest relevant erfaring.
Oppstykking
For det tredje er det nå vanlig i det offentlige at prosjekteringen stykkes opp. Det konkurreres om pris på skisseprosjekt, forprosjekt og detaljprosjekt adskilt. Arkitekten leverer idéer i en tidlig fase som man aldri får ført frem, og stadig nye aktører skal settes inn i prosjektet. Manglende arkitekturfaglig forståelse hos innkjøperne er her et problem. Oppstykket prosjektering gjør at tråden og forståelsen for idé og hovedgrep kan bli borte.
Innovasjon
Endelig er det ingen automatikk i at erfaring fra gjennomføringen av identiske bygg gir bedre arkitektur eller er samfunnsøkonomisk lønnsomt. Det kan imidlertid føre til mindre mangfold i både arkitektur og arkitektbransjen. Hvert bygg krever tilpasning til sted og behov som krever noe annet enn det som ble levert forrige gang. Denne tilpasningen er avgjørende for blant annet energiløsningene, organisering av rom og funksjoner, og utseende.
Variasjon i oppgaver er utviklende og bringer inn nye aspekter i prosjektene. Nyskaping og innovasjon skjer i spenningsfeltet mellom det kjente og det ukjente. Men dagens konkurranse gjør derimot at en arkitekt står i fare for kun å prosjektere én type bygg.
For snevert
Offentlige innkjøperes snevre tolkning av forskrift om offentlige anskaffelser fører til sementering og ensretting i arkitektbransjen, og dermed redusert innovasjon. Resultatet vil bli at stadig færre arkitektkontor vil være i stand til å levere tilbud på offentlige bygg, interiører og arealplaner. Dermed underminerer de offentlige innkjøperne mangfoldet i markedet, som loven sier de skal ivareta.
-
Forsvarsbygg søker samspillskoordinator
AKTUELLE PROSJEKTER: Forsvarsbygg ønsker tilbud på rådgiving av samspillskoordinator for prosjekt nytt hovedbygg på Jan Mayen.
-
Massehåndtering - en gullgruve?
Dårlig ressursutnyttelse gir høyere kostnader og høyere utslipp enn nødvendig. I over fem år har Bærum Ressursbank jobbet for bedre massehåndtering.
-
- Ramirent mener alvor
– Dette handler slett ikke om grønnvasking. Vi har malt lokalene grønne for å signalisere og visualisere at Ramirent mener alvor med det grønne skiftet.
-
Søker totalentreprenør til skoleprosjekt
AKTUELLE PROSJEKTER: Haugesund kommune søker totalentreprenør for renovering av Breidablik skole, bygg syd.
-
Historisk lave salgs- og igangsettingstall
- Boligprodusentene har ikke målt lavere salg og igangsetting for juni måned siden vi begynte med månedlige registeringer i 2010, sier administrerende direktør i Boligprodusentene Lars Jacob Hiim.
-
«Alle» skal ha vedmaskiner
De høye strømprisene gjør at stadig flere nordmenn planlegger å fyre med ved til vinteren. En av Norges største forhandlere av vedutstyr, Wee.no, opplever en eksplosiv økning i salget av vedmaskiner, vedkuttere og vedkløyvere.
-
Satser tungt på sandwichpaneler
Ruukki Construction, en del av SSAB, skal investere 15 millioner euro i produksjon av sandwichpaneler i Borlänge i Sverige.
-
Forankrer samarbeid om havvind
Arendalsselskapet APL og Blåvinge – et partnerskap mellom Fred. Olsen Seawind, Hafslund og Ørsted – inngår samarbeid om forankringsløsninger til flytende havvind.
-
Multiconsult og Nordic fikk Bodø Havn-prosjekt
Bodø Havn har valgt Nordic Office of Architecture og Multiconsult Norge som rådgiverteam for oppgaven med å utvikle terminalområdet nordøst for Bodø sentrum.
-
Ønsker videreføring av Nye Veier
RIF har levert høringssvar til Samferdselsdepartementets utredning om organiseringen av vegsektoren.
-
Mesta i front på anbudsmarkedet
Mesta vant hele ti store driftskontrakter i årets anbudssesong, noe som sørger for 3,1 milliarder kroner i omsetning. Ifølge egne tall er Mesta årets største aktør i antall vunnet kontrakter og omsetning i det norske drift- og vedlikeholdsmarkedet.
-
Besøkte fremtidens dagligvarebutikk
- Jeg har kommet hit for å lære, sier Per Olaf Lundteigen før han går inn i den 18 500m2 store bygget. Han er 1. nestleder i Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget og er nysgjerrig på hvordan ODA fungerer i det nye bygget.
-
Siste sprengsalve i Hellerudtunnelen
Mandag 8. august gjennomførte Sporveien siste sprengning i den 400 meter lange Hellerudtunnelen.
-
Statsbygg vil skvise ut useriøse og kriminelle aktører
Norgesmodellen står på dagsorden under Arendalsuka. Statsbygg vil ivareta sikkerhet og seriøsitet i hele sin virksomhet for å skvise useriøse og kriminelle aktører ut av bygge-, anlegg- og eiendomsbransjen.
-
NCC skal reasfaltere i Oslo
NCC Industry har inngått avtale med Oslo kommune om reasfaltering av de kommunale veiene. Totalt skal det legges nærmere 70 000 tonn asfalt.
-
Endrer konsernledelsen
AF Gruppen foretar endringer i konsernledelsen. Ida Aall Gram slutter i selskapet for å bli konsernsjef i Aspelin Ramm. Sverre Hærem går ut av konsernledelsen, men vil stå til rådighet for selskapet fremover. Anny Øen og Lars Myhre Hjelmeset trer inn i...
-
Inntar sjefsstolen i Aspelin Ramm
Styret har utpekt Ida Aall Gram som ny konsernsjef. Hun overtar stillingen etter Gunnar Bøyum i januar 2023.
-
Ny maskinselger i Hesselberg maskin
Lill-Tove Sandneseng (45) er første kvinnelige maskinselger i Hesselberg Maskin. Hun er ansatt som ny selger for Manitou i distriktet Møre, Trøndelag og Nordland.
-
HYDS fikk Glitre-kontrakt
Glitre Energi har valgt Hydrogen Solutions (HYDS) til å utvikle et nøkkelferdig produksjonsanlegg for hydrogen i Buskerud.
-
Bygger infrastruktur ved nye SUS
Stangeland Maskin AS skal ha godt 216 millionar kroner for jobben med å bygge kollektivtraseen mellom Jåttå og Ullandhaug.
-
Navnebytte og lederendringer
Brødr. Sunde AS endrer navn til Sunde AS. Samtidig gjør selskapet endringer i ledergruppen, hvor Bertil Sunde tiltrer som administrerende direktør og Karl Johan Sunde går over i stillingen som arbeidende styreformann.
-
Norconsult etablerer seg i Arendal
Norconsult opplever økende etterspørsel på Sørlandet og åpner kontor i Arendal onsdag 17. August under Arendalsuka.