Nordisk handlingsplan i støpeskjeen

 
Nordisk handlingsplan i støpeskjeenIllustrasjonsbilde: Getty Images
DANMARK: Det skal nå etableres en ny nordisk handlingsplan for bærekraftig og konkurransedyktig bygg. Danmark huser sekretariatet

De nordiske landene har en ambisjon om å bli verdens mest bærekraftige og integrerte region innen år 2030. Den visjonen er en del av Nordic Vision 2030.

Bærekraftige bygg

Konkret vil de nordiske bygge- og boligministrene samarbeide om å implementere en handlingsplan for å utvikle bærekraftig bygg – «Nordisk bærekraftig og konkurransedyktig bygging». Realiseringen av handlingsplanen er organisert i et program på ca. 56 millioner DKK, som er finansiert av Nordisk Ministerråd og Nordic Innovation. Finland, Norge, Sverige, Island og Danmark deltar i programmet.

Den danske Boligstyrelsen skal fungere som sekretariat for programsamarbeidet.

Fem arbeidspakker

Programmet består av følgende fem arbeidspakker som er jobbet ut fra:

1. Nordisk livssyklusvurdering og data (Finland)

2. Sirkulære forretningsmodeller og offentlige anskaffelser (Norge)

3. Bærekraftige byggematerialer og arkitektur (Sverige)

4. Utslippsfrie byggeplasser (Island)

5. Sekretariat for nordisk samarbeid om bærekraftig og konkurransedyktig bygging (Danmark)

Programmets fokus på CO2-utslipp, samarbeid og kunnskapsdeling er godt i tråd med den pågående realiseringen av Danmarks nasjonale strategi for bærekraftig bygg, påpeker innenriks- og boligminister Kaare Dybvad Bek:

– Jeg ser et stort potensiale for at vi nå kan styrke det nordiske samarbeidet om bærekraftig bygging, og jeg er glad for at Danmark har fått i oppgave å sikre kunnskapsdeling og sammenheng på tvers av de ulike initiativene. I tillegg gir et sterkt nordisk samarbeid også muligheten til å spille en felles stemme i EU-prosessene og dermed øke vekstpotensialet for bærekraftig bygging i Norden og EU, så vel som i resten av verden, sier han til dagensbyggeri.dk

Dansk sekretariat

Boligstyrelsen vil på vegne av Danmark etablere og drive et sekretariat for programmet, som løper frem til 2024.

Sammen med de øvrige arbeidspakkene vil sekretariatet ha ansvar for kommunikasjon fra arbeidspakkene, koordinering på tvers av pakkene og understøtte koblingene til Danmarks nasjonale strategi for bærekraftig bygg og andre relevante satsinger i Norden og EU.

I tillegg skal sekretariatet sørge for at programmet er godt forankret i den nordiske byggebransjen og sette i gang kompetansebyggende aktiviteter som kan støtte byggebransjens overgang til mer bærekraftig og konkurransedyktig bygg.

KILDE: Dagens Byggeri

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave