Norges første fossilfrie anleggsplass

 
Norges første fossilfrie anleggsplassByråd for næring og eierskap, Geir Lippestad (Ap), markerte første spadetak for landets første fossilfrie anleggsplass ved å sette grabben i jorda på Lambertseter flerbrukshall. Foto: Kultur- og idrettsbygg Oslo KF/ Finn Ståle Felberg
Kultur- og idrettsbygg Oslo KF startet den 30.09 opp byggearbeidene ved Lambertseter flerbrukshall. Byråd Geir Lippestad markerte første spadetak ved å sette grabben i jorda fra en 15-tonns fossilfri gravemaskin. Dermed gikk startskuddet for den første fossilfrie anleggsplassen i Norge

Det betyr at alle anleggsmaskiner på byggeplassen skal være elektriske eller gå på biodiesel. Det samme gjelder oppvarming og tørking av byggeplassen.

Utfordrer anleggsbransjen
– Oslo har høye miljøambisjoner, og jobber målbevisst med å redusere klimagassutslippene med 50 prosent innen 2020. Anleggsmaskinene står for rundt 6,5 prosent av klimagassutslippene i Oslo. Derfor vil vi nå stille krav om at alle eiendomsforetakene i Oslo kommune innfører fossilfrie byggeplasser der dette er praktisk mulig og hensiktsmessig, sier byråd for næring og eierskap, Geir Lippestad (Ap).
– Vi vil være en pådriver og utfordre anleggsbransjen til å komme opp med løsninger som møter kravene om fornybare anleggsplasser.

Lambertseter flerbrukshall er Kultur- og idrettsbygg Oslo KF sin pilot for fossilfri anleggsplass. Foretaket er svært fornøyd med responsen fra en bransje som ble utfordret mer enn vanlig da foretaket la inn konkrete krav i anbudskonkurransen om fossilfri anleggsdrift.

– Vi opplever at bransjen ønsker å strekke seg når vi konkretiserer miljøkravene. I dag er vi svært fornøyd med å ha startet opp fossilfri anleggsdrift i et spennende byggeprosjekt, sier direktør Eli Grimsby i KID.

Fossilfritt blir standard
Første spadetak på Lambertseter markerer samtidig starten for en rekke andre miljøvennlige byggeplasser i Oslo. Fossilfri-kravet er ikke bare blitt standard i alle kontraktene til Kultur- og idrettsbygg. De andre kommunale foretakene i Oslo vil nå også sette krav om fossilfrie byggeplasser.

– Som en stor utbygger ønsker Oslo kommune å ta et klart miljøansvar. Vi har høye forventninger til responsen i markedet, og gleder oss til å gå i front for fossilfrie anleggsplasser, sier byråd Geir Lippestad.

Spesielt tilrettelagt for bryting
Foruten å være en miljøvennlig byggeplass, blir Lambertseter flerbrukshall den første kommunale hallen i landet hvor man har planlagt for bryting gjennom hele prosjekteringsfasen, og hvor brukerne har sittet i nær dialog med byggherren for å skreddersy brytearealet etter sitt behov.

– Vi er opptatt av at idrettsanleggene vi bygger skal være mest mulig funksjonelle for brukerne, og er veldig fornøyd med å kunne legge til rette for økt rekruttering i en sport der mange sier de har følt seg litt stemoderlig behandlet, sier Grimsby.

I tillegg til bryting, skal hallen på rundt 2 300 kvm tilrettelegges for håndball, allidrett og hallidretter. Når hallen ikke brukes til organisert trening, skal den brukes til kroppsøving for skolebarn og ungdom i nærmiljøet.

– Jeg er veldig fornøyd med at vi har fått til et positivt taktskifte i mange byggeprosesser knyttet til idrettsanlegg i Oslo kommune. Oslo trenger flere idrettshaller, og jeg gleder meg over at Lambertseter flerbrukshall vil stå ferdig i løpet av desember 2017, sier byråd Geir Lippestad.
Anlegget vil i plan 2 ha tribuneplasser til rundt 200 personer. I tillegg vil anlegget inneholde fire sett garderober, trim- og styrkerom, klubbrom, kjøkken og materiallager.
 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår