Norges største barneskole i støpeskjeen

 
Norges største barneskole i støpeskjeenBildet: Lørenskog kommune bygger nye Fjellhamar barneskole, idrettsbygg og torg på det gamle industriområdet til takprodusenten BMI Icopal. Illustrasjon: GASA Arkitekter
AKTUELLE PROSJEKTER: Lørenskog kommune bygger nye Fjellhamar barneskole, idrettsbygg og torg på det gamle industriområdet til takprodusenten BMI Icopal.

Av Bjørn Laberg

Prosjektet, som blir Norges største barneskole, er nå i full gang med montering av råbygget til skolen. Den nye skolen skal ha plass til 1176 elever fordelt på seks parallelle klasser fra 1. til 7. trinn og en base med plass til cirka 20 elever med nedsatt funksjonsevne. Skolebygget blir cirka 18 000 kvadratmeter. Prislapp: 2.1 milliarder kroner.

20 kvadratmeter hver

På dagtid skal skolebygget, de to flerbrukshallene og svømmehallen brukes til undervisning. På ettermiddagene, kveldene og i helgene kommer det til å være ulike aktiviteter der. Med dette får innbyggerne på Fjellhamar nye gode møteplasser som vil være sentrale i utviklingen av Fjellhamar og Lørenskog.   Skolens uteområde er en viktig del av prosjektet. Med en skolegård på cirka 23 000 kvadratmeter får hver elev rundt 20 kvadratmeter til rådighet. Her blir det blant annet områder til ballspill, klatrestativer, hinderløype og en akebakke. For å sikre lett og trygg adkomst til skolen skal kommunen bygge gang- og sykkelfelt langs Marcus Thranes vei og en undergang under jernbanen. En 2,5 meter høy skjerm langs jernbanesporet vil være med på å dempe støyen fra togene. 

Bildet: Den nye skolen skal ha plass til 1176 elever fordelt på seks parallelle klasser fra 1. til 7. trinn og en base med plass til cirka 20 elever med nedsatt funksjonsevne. Illustrasjon: GASA Arkitekter

Flerbrukshall og svømmehall

Skjerpede krav til svømmeferdigheter etter endt grunnskoleopplæring og den generelle befolkningsveksten i Lørenskog kommune, skaper et behov for å se på kapasitets- og tilbudsbehovet for svømmeanlegg for kommunens elever, innbyggere og idrettsutøvere. I idrettsbygget skal det være en dobbel flerbrukshall og en svømmehall. Svømmehallen skal ha to basseng, ett basseng med hev/senk-gulv for opplæring og ett konkurransebasseng med åtte baner. Flerbrukshallene og svømmehallen skal brukes til undervisning på dagtid og etter skoletid skal bygget blant annet brukes av den lokale håndballklubben og svømmeklubben. Flerbrukshallene kan slås sammen og brukes som kamparena for elitehåndball. Idrettsbygget blir cirka 14 000 kvadratmeter og i kjelleren blir det parkeringsplass til cirka 80 biler. 

Samspillsentreprise

Mellom skolebygget, idrettsbygget og boligene, som kommer på vestsiden av skolebygget, etableres et hyggelig og åpent torg for befolkningen. Dette skal bli et levende torg og en god møteplass for alle. Prosjektet gjennomføres som en samspillsentreprise med partnering hvor Betonmast Romerike AS er totalentreprenør. Dette innebærer at Lørenskog kommune som byggherre har samarbeidet med arkitekter, rådgivere og entreprenører i utviklingen av prosjektet helt fra forprosjektfasen. Nærmere bestemt GASA Arkitekter, Norconsult, Østengen & Bergo, Lys og Varme, Askim & Mysen Rør og Bjerke Ventilasjon. 

Bildet: På dagtid skal skolebygget, de to flerbrukshallene og svømmehallen brukes til undervisning. På ettermiddagene, kveldene og i helgene kommer det til å være ulike aktiviteter der.  Illustrasjon: GASA Arkitekter

- Lærerikt og spennende

- Rørleggerarbeidene for Askim & Mysen Rør utgjør omtrent 90 millioner kroner og består av sanitær, varme, kjøling, sprinkler, brønnpark og vannbehandling for bassengene. Dette første gangen vi har vært med så tidlig i utviklingsfasen av et så stort prosjekt. Dette har vært en utrolig lærerik og spennende prosess, hvor vi har fått være med å forme og legge føringer for blant annet tekniske anlegg, i samarbeid med alle involverte parter, sier Tollef Berger, daglig leder i Askim & Mysen Rør.
For å sikre at brukerne får funksjonelle bygg har kommunen også hatt en omfattende brukerprosess gjennom hele prosjektet. Energibrønner skal benyttes som hovedenergiforsyning til skole- og idrettsbygget. I tillegg planlegges det å benytte fjernvarme og solfangere for å dekke ekstra behov for oppvarming.

Stort og komplekst prosjekt

– Dette er Betonmasts hittil største prosjekt, og det er klart jeg er stolt, sier en fornøyd konsernsjef i Betonmast, Jørgen Evensen. 
- Jeg vil berømme våre medarbeidere for innsatsen med å få realisert dette store og komplekse prosjektet. Atter en gang viser våre medarbeidere at Betonmast innehar utvikling- og samspillskompetanse på høyt nivå. Vi mener at samarbeid og samspill kommer alle parter til gode og gir best mulig sluttresultat, både med tanke på løsninger, funksjonalitet og økonomi, sier Evensen.
– Dette er det største byggeprosjektet i Lørenskog siden Lørenskog hus, forteller ordfører i Lørenskog kommune, Ragnhild Bergheim.
– Skolen, idrettsanleggene, undergangen under jernbanen og uteområdene vil gi et enormt løft for Fjellhamar og Lørenskog. Jeg gleder meg veldig til å følge dette prosjektet videre, sier ordføreren.

 

Jobber du mot prosjektmarkedet og ønsker å komme tidlig inn i prosjektene?

Byggfakta kartlegger alle byggeprosjekter i Norge og viser resultatene via tjenesten Byggfakta SMART.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår