Norges største naturrestaurering snart ferdig

 
Norges største naturrestaurering snart ferdigArbeidet i tidligere Hjerkinn skytefelt på Dovrefjell er snart ferdig. Skytefeltet bringes tilbake til naturen, området er allerede innlemmet i nasjonalparken. (Foto: Forsvarsbygg).
Forsvarsbygg har stått for Norgeshistoriens største naturrestaurering, som har pågått siden 2006. Nå går de inn i siste sving.

 - Nå er vi i full gang med å forberede den siste sesongen, sier totalprosjektleder Pål Skovli Henriksen i Forsvarsbygg i en pressemelding.

 - Skytefeltet bringes tilbake til naturen, området er allerede innlemmet i nasjonalparken og vi ser med det blotte øye at vi sikrer unike naturverdier i indrefileten av norsk fjellnatur. At våtmark og vannveger restaureres og vernes vil også binde store mengder CO2. Arbeidet på Hjerkinn er et derfor et godt eksempel på praktisk miljøarbeid som faktisk utgjør en forskjell, forteller Skovli Henriksen.

Resultater fra fjorårets arbeid

 - I fjor ryddet vi 43,4 kvadratkilometer. Det var et meget godt ryddeår, der vi fant og destruerte 161 store blindgjengere. Kun 111 av disse ble funnet i forbindelse med ordinær manngard, og det gleder oss veldig at antallet stemmer meget godt overens med våre analyser og prediksjoner. Dette bekrefter at metoden vi arbeider etter sikrer det resultatet vi alle ønsker. Hele feltet er nå ryddet minst to ganger, mange steder er det ryddet både tre og fire ganger, forklarer Henriksen videre og understreker:

 - Ferdsel på Hjerkinn blir trygt, selv om du alltid må ta visse forhåndsregler når du beveger deg i et område som var skytefelt i over åtti år.

Totalt siden 2006, og inkludert 2019, er det totalt fjernet eller håndtert

•             540,5 tonn metall

•             Blindgjengere større enn 20mm: 4 653

•             Blindgjengere mindre eller lik 20mm: 14 321.

 - Vi tilbakeførte også 10 km veg i fjor, og er nå ferdig med det som skal utføres på Store Ringveg. Flere av de gamle massetakene på Storranden er ferdig tilbakefylt og arrondert, og nye studier av gjenvekst bekrefter at naturen er godt på veg til å ta seg tilbake i det tidligere skytefeltet. Fremdriften er svært god, og vi er svært fornøyd med samarbeidet vi har med våre entreprenører, rådgivere, Forsvaret og alle andre som bidrar, avslutter Henriksen i meldingen fra Forsvarsbygg.

 

 

 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår