Norgips og JM inngår samarbeidsavtale

 
Norgips og JM inngår samarbeidsavtaleBildet: Administrerende direktør i Norgips, Hilde Herud og administrerende direktør i JM, Martin Asp.
Norgips og JM har signert en samarbeidsavtale om ressursoptimalisering i hele verdikjeden, som de mener vil endre måten hus og leiligheter bygges på.

Gipsplater tilpasses helt nøyaktig etter mål med nye prosesser og digitale løsninger og kan leveres direkte fra produsent til byggeplass. Ved presise leveranser unngås rest-materialer som igjen må transporteres bort fra byggeplassen til resirkulering. Håndverkernes jobb på byggeplass blir også enklere.

I utviklingsprosjektet implementeres ny metodikk for å unngå at gipsavfall oppstår både hos produsent (industriavfall) og i produksjon i det enkelte boligprosjekt (byggeavfall). Partene ønsker å dele erfaringene fra pilotprosjektet med hele bransjen. Fremdriften i prosjektet er under revisjon pga koranasituasjonen. Selskapene tror det på sikt vil være mulig å redusere gipsavfall fra norske byggeplasser med betydelige mengder.  I tillegg vil  CO2-utslipp reduseres som følge av mindre avfallstransport.

- Byggenæringen sitter i dag igjen med store mengder materialer som ikke brukes og det er behov for ressursoptimalisering i hele verdikjeden. Hver dag kjøres det et større antall containere med gipsavfall på norske veier, sier Martin Asp, administrerende direktør i JM, i en pressemelding.

Nybygging, rehabilitering og rivning genererer nesten to millioner tonn avfall årlig i norske prosjekter, ifølge Statistisk Sentralbyrå. Dette tilsvarer nesten en femtedel av den samlede avfallsmengden i Norge. Dersom industrien som produserer til bransjen inkluderes, er det snakk om nær en tredjedel av alt avfall.

- Vi starter med gipsplater, men tror at digitalisering og industriell tilpasning helt kan endre produksjonen av hus og leiligheter. Metodikken som utvikles og implementeres skal kunne overføres til andre fraksjoner/materialer og JM har konkrete og ambisiøse mål for avfallsreduksjon fra sin produksjon. I løpet av et par år skal antall kg/kvm halveres fra dagens 30 kg/m3 og ytterligere reduseres deretter, sier Martin Asp. 

Hos Norgips merker administrerende direktør Hilde Herud stor etterspørsel i markedet etter miljøvennlige løsninger.

- Dette prosjektet passer godt med vår ambisjon om å bli den mest bærekraftige leverandøren av byggematerialer i Norge. Vi ser også frem til å bringe den kunnskapen vi vil få fra nye produksjonsprosesser videre til resten av Knauf-konsernet vi er en del av, sier hun.

- I dette gipsprosjektet vil JM være en form for krevende kunde, og vi ser frem til å få verdifulle erfaringer som kan brukes på andre områder i produksjonen vår, sier Asp.

Både JM og Norgips har jobbet systematisk med bærekraft i en årrekke. JM er eksempelvis den eneste som leverer Svanemerkede boliger i Norge og i alle prosjekter i Norden. Norgips har blant annet bygget en moderne og energieffektiv fabrikk, og har utarbeidet miljødeklarasjoner for sine produkter.  Da New West Gipsgjenvinning skulle utvikle Norges første anlegg for resirkulering av gips, som åpnet i august 2019, var det Norgips som var en form for krevende kunde.

- Nå tar vi et nytt stort skritt for å redusere klimaavtrykket i resten av verdikjeden, samtidig som det er spennende å delta i et prosjekt som kan endre hele bransjen,» sier Hilde Herud.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave