Aktuelt

Norsk, hardtarbeidende ungdom

Ungdommer i alderen 15-17 jobber fra kl. 07.00 til 17.00 hos Balkongentreprenøren. De unge er glade for å kunne bytte ut skole med hardt og praktisk arbeid i sommerferien.

Akkurat nå jobber Sindre, Mats, Jonas og Oliver som klargjørere i Lynghaug borettslag i Bergen. Borettslaget gjennomgår total rehabilitering og samtlige beboere får etterhvert nye helårsbalkonger. Ungdommene er ansatt for å klargjøre de nye balkongene med blant annet fuging og vasking før den formelle overtakelsen av balkongene.

Praktisk arbeid
– Det er fint å bytte ut teorien på videregående med praktisk arbeid. Kollegene er både flinke og hjelpsomme, og vi får god opplæring i jobben vi skal utføre, forteller Jonas.

17-åringen jobbet også hos Balkongentreprenøren i fjor sommer og tilbrakte da noen uker på et tilsvarende prosjekt i Haugesund.

10 timers dager
Oliver, Mats, Jonas og Sindre har lange dager. De har fått en avtale med arbeidsgiveren om at de kan jobbe ti timers dager og dermed ta fri på fredager med litt ekstra langhelg.

– Vi vet jo ikke ennå hvilken utdannelse det skal satses på. Sommerjobben gir oss erfaring i hvordan byggebransjen fungerer. Det er jo mye som skal spille sammen, og vi er en viktig del av leveransen til Balkongentreprenøren, sier Mats.

Sindre, Jonas, Mats og Oliver er glad de har sommerjobb og et avbrekk fra videregående.

Tjener gode penger
I tillegg til å få nyttig og praktisk erfaring i hvordan arbeidslivet fungerer, tjener ungdommen også godt med penger. Sommerjobben varer i enda noen uker, og da kan ungdommene ta seg en velfortjent ferie, vel vitende om at at de har jobbet hardt og har penger på konto. Daglig leder Runar Soltveit i Balkongentreprenøren skyter av ungdommene.

Ufortjent dårlig rykte
– Man kan nesten få et inntrykk av at norsk ungdom ikke gidder å jobbe. Dette er et ufortjent dårlig rykte. Vi har bare gode erfaringer. Ungdommene står på, er lærevillige og får innsyn i bygg og anlegg. Målet er jo også å inspirere de unge til en karriere i denne bransjen, sier Soltveit. Han mener at sommerjobb på CVén er en fordel.

– Uansett om det er akademiker man ønsker å bli, er det ingen ulempe å ha vært ute i det praktiske arbeidslivet. Vi gir kanskje ikke ungdommen “træler i hendene”, men forhåpentligvis en god opplevelsen med praktisk arbeid, avslutter Soltveit.