Norske veier dobbelt så dyre

 
Norske veier dobbelt så dyreIllustrasjonsbilde / Shutterstock
Prisforskjellen mellom norske og svenske veier er 100 prosent.

Av Pål Engeseth

Torsdag 7. april arrangerte Prosjekt Norge et debattseminar om Mega-kontrakter med hovedtema: «Kan BAE-næringen være konkurransedyktig også ved større kontrakter?» Her presenterte Ingrid Dahl Hovland seg som toppsjefen av Nye veier, som skal håndtere de største veiprosjektene i Norge fremover.

– Hovedårsaken til at norske veier koster det dobbelte av tilsvarende i Sverige skyldes følgende: Erfaringstallene viser at vi er 32 prosent dyrere på grunn av topografi, 13 prosent på grunn av lønns og prisnivå, 24 prosent dyrere på prosjektgjennomføring og 25 prosent på design, sa Hovland i sitt innlegg. Utspillet kommer som et resultat at veier må kunne bygges mer effektivt enn hva som er tilfelle i dag

– Vi i Nye Veier kommer til å satse på kompetanse, utvikling og gjennomføringsmodell. Økt samfunnsnytte, raskere utbygging gjennom en helhetlig prosess, innovasjon og forbedring til lavere kostnader er målsettingen for å få bygget trafikksikre veier for Nye Veier, fortsatte Dahl Hovland.
Innsparingene i prosjektene mente Dahl Hovland ville måtte løses gjennom mer effektive trasèvalg, modell, veistandard og planleggingstid, uten at hun gikk inn på hvor store innsparinger, eller hvor det skulle spares mest.

Om Prosjekt Norge:
• Prosjekt Norge, Norsk senter for prosjektrettet virksomhet, er en nasjonal arena for utveksling av erfaringer, bygging av nettverk og representerer et sterkt fagmiljø som fungerer som en ekstern referanse til virksomheters egen prosjektkompetanse.

• Prosjekt Norge er også et forskningsbasert samarbeid med norsk næringsliv og forvaltning. Senteret skal dekke alle typer prosjekter innenfor ulike bransjer. Dette omfatter BAE-prosjekter, olje/gass- prosjekter, programvareprosjekter, produktutviklingsprosjekter, forretningsutviklingsprosjekter, organisasjonsutviklingsprosjekter, etc.
 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår