Ny nettleie slaktes

 
Ny nettleie slaktesIllustrasjon (Zoaring/EFO/Getty Images)
Mer enn 7 av 10 som har svart på NVEs høring om ny nettleie vender tommelen ned.

Det viser en gjennomgang av alle høringsuttalelsene, gjennomført av Elektroforeningen (EFO).

- Nå må politikerne ta styringen, krever næringspolitisk direktør i EFO, Per Øyvind Voie, i en pressemelding.

Voie møter olje- og energiminister Tina Bru om en drøy uke.

Ny nettleie

Reguleringsmyndigheten for energi (RME), som er en del av NVE, har lagt frem et forslag til ny nettleie. I forslaget gir de landets over hundre nettselskaper mulighet til å velge mellom flere ulike modeller når de skal innføre ny nettleie. Forslaget møter stor motstand, og alt fra forbrukerogranisasjoner til nettselskapene selv frykter at resultatet av forslaget vil bli en klagestorm fra forbrukere som ikke forstår hvorfor strømregningen blir som den blir.

Tonedøve

- RME og NVE fremstår totalt tonedøve og virker overhodet ikke å være lydhøre for innspill, sier Voie. Han viser til at en av modellene NVE nå foreslår, såkalt abbonert effekt, ble totalslaktet i forrige høringsrunde, men likevel er med på nytt denne gang. Samtidig er den modellen desidert flest peker på, både blant nettselskaper og andre organisasjoner, såkalt "Time of Use", helt utelatt.

- Det henger rett og slett ikke på greip, sier han oppgitt.

Nå krever EFO, sammen med 15 andre organisasjoner, at politikerne griper inn. Om en drøy uke, den 15. juni skal de møte Olje- og energiminister Tina Bru for å diskutere denne saken.

- Vi har store forventninger til at Tina Bru, som øverste politiske ansvarlige, vil gripe inn ovenfor RME og NVE. Vi er ikke mot ny nettleie, men ønsker en standardisert modell for hele landet. Den må være forståelig for folk flest, og den må ikke ødelegge incentivene for solceller og energieffektivisering, mener Voie.

Vil gi folk rabatt istedet for straff

I stedet for at folk skal bli straffet for å dusje om morgenen og lage middag om ettermiddagen foreslår EFO at folk skal få rabatt på nettleien om de lader elbilen sin om natten.

- På den måten oppnår vi målet om bedre utnyttelse av nettet, uten at vi trenger å oppleve telefonstormer eller demonstrasjonstog fra sinte forbrukere, avslutter Voie.

Elektroforeningen (EFO) er en bransjeforening for produsenter, importører og grossister av elektroteknisk materiell, utstyr og løsninger. Medlemmene kan levere alt fra stikkontakter og lyspærer til avanserte landstrømanlegg, nordsjøkabler og fremtidens distribuerte energiløsninger. Samlet omsetter  medlemmer av EFO for over 50 milliarder norske kroner og de har over 13000 årsverk. 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår