Ny rehabiliteringsmetode

 
Ny rehabiliteringsmetodeSlik ser den nylig rehabiliterte murbygningen og bakgården ut i dag. Foto: Eivind Røhne
Boligbygg har for første gang i Norge testet ut en helt ny metode for å etterisolere fasaden på verneverdige murbygg. Nå er arbeidet ferdig, og Byantikvaren er fornøyd med resultatet.

Oslo kommune eier mange verneverdige murbygninger, og med dagens metoder er det utfordrende å etterisolere disse og samtidig ivareta antikvariske prinsipper. Våren 2016 grep derfor Boligbygg muligheten til å teste ut en ny og innovativ metode for utvendig etterisolering av gamle murbygninger.

Synes du prosjektet virker spennende? Ta turen innom frokostmøtet på Arkitektenes Hus 7. desember.

Objektet for rehabiliteringsprosjektet er en ombygd stall fra 1887 på Majorstuen i Oslo, der det i dag er to boliger.

Målet med metoden, som er utviklet i Sveits, er å senke energiforbruket og samtidig ivareta antikvariske prinsipper ved å bruke en helt spesiell kalkpuss. I samarbeid med Byantikvaren har Boligbygg også arbeidet for å tilbakeføre bygget og bakgårdens uttrykk til slik det så ut for over hundre år siden.

Prosjektet er valgt til forbildeprosjekt av FutureBuilt og har mottatt støtte fra Enova.

Se filmen om prosjektet

Kan være svaret på mange utfordringer
Metoden går ut på å pusse fasaden med en kalkmørtel som inneholder det superisolerende stoffet aerogel. Den spesielle typen mørtel skal gjøre at energiforbruket til oppvarming av leilighetene i bygningen reduseres med hele 50 prosent, samtidig som kalkpussen puster på samme måte som den opprinnelige pussen.

Kalkmørtelen er også godt egnet til å forme detaljer med, noe som har vært nyttig i arbeidet med å tilbakeføre byggets uttrykk til slik man kan anta at det så ut for over hundre år siden.

I mars tok Boligbygg bransjen med for å se på arbeidet med det spesielle rehabiliteringsprosjektet.

– Den isolerende mørtelen var svært lett og enkel å jobbe med, en sann fryd i følge murerne, sier Ingvar Røang fra entreprenøren Thorendal AS. Entreprenøren legger likevel til at pumpen som brukes til å påføre kalkmørtelen krevde en god del tilvenning og trening i begynnelsen.

Entreprenøren har stor tro på bruk av kalkmørtel med aerogel i framtiden.
– Vi tror dette er svaret på mange utfordringer med den eksisterende bygningsmassen, fordi denne kalkpussen i tillegg til å isolere svært effektivt, bidrar til å tørke ut den underliggende konstruksjonen, sier Røang.

Byantikvaren er også fornøyd med resultatet. Morten Stige, avdelingsleder i Byantikvaren i Oslo har uttalt følgende:

– Fasade, taktekking, beslag og takrenner er i tråd med Byantikvarens anbefaling. Det arkitektoniske uttrykket er godt ivaretatt, og det er benyttet ren kalkmaling, noe som ikke er mulig med andre utvendige pussisolasjonssystemer.

Måler temperatur og fukt
Murbygningen og bakgården sto ferdig i oktober, men siden metoden testes i nordisk klima for aller første gang, pågår det fortsatt målinger av temperatur og fukt ved hjelp av sensorer i veggene. Målingene følges opp av Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

Fakta om prosjektet

  • Adresse: Bergsliens gate 12 B-C, bydel Frogner
  • Prosjekttype: Rehabilitering av verneverdig murbygning med to leiligheter, samt oppussing av bakgård
  • Arkitekt: RiK Arkitektur AS
  • Leverandør av kalkmørtel: Isokalk AS
  • Hovedentreprenør: Thorendal AS
  • Miljørådgiver: Sweco AS

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår