Nytt Munchmuseum reiser seg nå i Bjørvika

 
Nytt Munchmuseum reiser seg nå i BjørvikaH.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit la ned grunnsteinen for det nye Munchmuseet under en høytidelig seremoni på byggeplassen i Bjørvika, fredag 14. oktober. Grunnsteinsskrinet var fylt med små skatter i form av symbolske gaver fra kommunene Edvard Munch hadde en spesiell tilknytning til. Foto: Arkitekturfotograf Tove Lauluten/ Kultur- og idrettsbygg Oslo KF. Bilder til fri bruk for presse.
Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsesse Mette Marit la fredag 14. oktober ned grunnsteinen for det nye Munchmuseet i Bjørvika i Oslo. Nå er det endelig klart for at det som skal bli et monumentalbygg for Edvard Munchs kunst kan reise seg fra bakkeplan og bli synlig til stede i bybildet.

– Dette er en milepæl for Oslo og våre innbyggere, men også en stor begivenhet for resten av landet og for hele den kunstelskende verden. Oslo forvalter en verdensarv etter Edvard Munch som nå blir tilgengelig for enda flere, sier byrådsleder Raymond Johansen.

Unikt og ambisiøst
Innenfor kunstfeltet er Oslo kommunes Munchsamling den viktigste delen av verdensarven Oslo som kommune og Norge som nasjon er satt til å forvalte. Det nye museet skal rustes til å huse kommunens fantastiske Munchsamling på nærmere 28 000 kunstverk. I tillegg skal det inneholde Stenersen, Amaldus Nielsen og Ravensbergs samlinger, og også ha kapasitet til å ta imot større internasjonale utstillinger.

– Det nye Munchmuseet er et unikt og ambisiøst prosjekt som inngår som en del av Oslo kommunes byutviklingsprosjekt i Bjørvika. Det nye museet er det største løftet i Oslo kommunes satsing på kunst i vår tid, sier byrådsleder Raymond Johansen.

Står på 300 pæler
Grunnarbeidene til det nye Munchmuseet startet opp høsten 2015.Prosjektet har måttet forholde seg til en byggeplass med vann på tre sider, utfordrende grunnforhold og begrenset tilkomst. Over 300pæler er boret gjennom vann og løsmasser og forankret i fast fjell. Når det nye museet står ferdig i desember 2019 vil det strekke seg like langt over som under bakken. De lengste pælene strekker seg 60 meter under vann til fast fjell. Museumsbygget, med det karakteristiske tårnet, vil rage 60 meter opp mot himmelen når det står ferdig.

– Grunnarbeidene har vært både utfordrende og spennende. Nå er vi ferdig og har nådd en viktig milepæl. Arbeidet er i rute og nå gleder vi oss til å begynne å reise det som skal bli et nytt signalbygg i Oslo, sier Eli Grimsby, byggherre og direktør for Kultur- og idrettsbygg Oslo KF.

Organisert i høyden
Det som skiller det nye Munchmuseet fra de fleste andre tradisjonelle museer, er at museets hovedfunksjoner er organisert i høyden i stedet for på et horisontalt plan. Bygningen består av et tårn på 13 etasjer, omkranset av et podium på 3 etasjer. Den lukkede delen av tårnet, som også er lyddempet, vil romme blant annet utstillingssaler, magasiner og lokaler for konservering. Den åpne delen av tårnet inneholder sirkulasjons- og pausearealer for publikum samt adkomst til utstillingssalene.

– I den lukkede delen av tårnet er det strenge krav til sikkerhet, inneklima og dagslyskontroll. I den åpne delen av tårnet er fasaden gjennomskinnelig slik at de besøkende hele tiden har kontakt med byen og landskapet utenfor, sier direktør Eli Grimsby i Kultur- og idrettsbygg Oslo KF.

Podiet inneholder blant annet publikumsarealer med lobby, arealer for skiftende utstillinger, leserom og forskningsbibliotek.

– Det nye Munchmuseet skal bli et landemerke i Oslo hvor man kan oppleve Norges største kunstner gjennom tidene i et bygg med høy arkitektonisk kvalitet. Samtidig skal bygget være et uttrykk for vår tid og løfte frem våre demokratiske verdier. Det nye museet skal være inkluderende, innbydende og tilgjengelig for alle, sier byrådsleder Raymond Johansen.

Fakta om det nye Munchmuseet:

  • Byggherre: Oslo kommune ved Kultur- og idrettsbygg Oslo KF
  • Arkitekt: Herreros arquitectos SLP - samarbeidspartner: LPO arkitekter AS
  • Bruttoareal: 26.313 m2
  • Publikumskapasitet: 500.000 per år, 2.000 per dag
  • Miljø: Energimerke A, 62 prosent reduksjon i CO2-utslipp i forhold til tilsvarende bygg.
  • Kostnadsramme: 2.761.000 Nkr

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår