Nytt rekordår for fornybar fjernvarme i norske byer

 
Nytt rekordår for fornybar fjernvarme i norske byerProduksjonen av fjernvarme fortsatte å øke i fjor, blant annet i Norges største fjernvarmeby, Oslo.
Produksjonen av fjernvarme nådde en ny toppnotering i Norge i fjor, etter flere år med sammenhengende vekst. En mer normal sommer enn i 2018 ga litt lavere produksjon av fjernkjøling.

– Det er gledelig å se at produksjonen øker og at enda mer energi som ellers ikke ville ha blitt brukt kommer til nytte i oppvarmingsmarkedet. Det betyr mer plass i byenes strømnett til elektrifisering av for eksempel transportsektoren, sier kommunikasjonssjef Trygve Mellvang Tomren-Berg i Norsk Fjernvarme.

SSBs fjernvarmestatistikk, som ble publisert onsdag, viser at nettoproduksjonen av fjernvarme i Norge økte fra 6,5 milliarder kilowattimer (TWh) i 2018 til 6,6 TWh i fjor. Leveransen av fjernkjøling sank fra 222 til 192 millioner kilowattimer (GWh) i samme periode.

– Tar vi med Svalbard, som vi gjør på Norsk Fjernvarmes statistikknettsted fjernkontrollen.no, var varmeproduksjonen over 6,7 TWh. At leveransen av fjernkjøling gikk litt ned sammenlignet med den veldig varme sommeren i 2018 var forventet, sier Tomren-Berg.

Han understreker likevel at aktiviteten i fjernkjølemarkedet er økende.

– Det bygges nå ny fjernkjøling i byer som Kristiansand, Bergen og Sandnes. I tillegg er det nå lagt en strategi for mer fjernkjøling også i Oslo, påpeker Tomren-Berg.

Urbane energikilder
På fjernkontrollen.no, som ble oppdatert med nasjonale tall samtidig som SSB-statistikken ble tilgjengelig, ligger en detaljert oversikt over hvilke energikilder som brukes til fjernvarme og fjernkjøling forskjellige steder i landet.

Omlag halvparten av all fjernvarme i Norge basert på spillvarme fra avfallssektoren og industrisektoren. Den nest største kilden er bioenergi, og andelen økte i 2019, men variasjonen i hva slags bioenergi som brukes er stor. I tillegg utnyttes forskellige typer storskala varmepumper og overskuddselektrisitet. I kjølemarkedet er det særlig frikjøling fra kalde fjorder og kjøling fra varmepumper som dominerer.

– Det er fascinerende å se mangfoldet i hva som kan brukes til fjernvarme. Det er byene og tettestedenes lokale varme- og kjøleressurser som utnyttes. Fjernvarme og kjøling er altså kortreist, urban energi, sier Tomren-Berg.

Han oppfordrer alle fjermvarmekunder og andre interesserte å klikke seg rundt på fjernkontrollen.no og sjekke hvor den urbane energien kommer fra der de bor.

Stadig renere
Fjernvarme har vært helt avgjørende for utfasingen av oljefyring i norske byer de siste årene. Enova har tidligere anslått at omlag halvparten av den produserte fjernvarmen har gått til dette. Samtidig har fjernvarmen nær fjernet sin egen bruk av fossile kilder. I 2019 var andelen fossil olje på bare 0,6 prosent av den nasjonale produksjonen.

– De aller fleste anleggene klarer seg nå helt uten fossil energi i normal drift. Den lille, gjenværende bruken av fossil olje eller gass er stort sett knyttet til beredskap for å sikre forsyningen ved uforutsette hendelser, sier Tomren-Berg.

– Men arbeidet fortsetter i bedriftene for å få fossilandelen enda lavere, legger han til.

Tromsø årets klatrer
Det er i de store byene det produseres mest fjernvarme, og som vanlig er det Oslo, Trondheim og Bergen som topper lista. Deretter kommer Hamar, mens Trømsø klatret til femteplassen i fjor.

– Fjernvarmen i Tromsø er i frisk vekst og Kvitebjørn Varme har spennende ting på gang. Troms-bedriften er blant annet i gang med å bygge et stort seseonglager for spillvarme, sier Tomren-Berg.

Han tror det vil komme flere slike lagringsløsninger tilknyttet fjernvarme framover.

– Slik termisk lagring er er mye billigere enn elektrisk lagring og vil gjøre at enda mer spillvarme kan utnyttes, sier kommunikasjonssjefen.

Næringsbygg største marked
59 prosent av fjernvarmen i Norge i fjor ble levert til tjenesteytende næringer, mens husholdningene sto for 26 prosent. Den resterende andelen på 15 prosent gikk til industrien.

– Industri-andelen gikk noe ned i fjor, men det tror vi er forbigående. Det er stort potensial for å bruke mer fjernvarme til å erstatte fossilt varmebehov i norske industribedrifter og vi ser nye prosjekter komme på dette området, sier Tomren-Berg.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår