Økt pågang for læreplass i anleggsfag

 
Økt pågang for læreplass i anleggsfagFotograf: Erik Mårtensson/NCC
Pågangen fra søkere til læreplass innen bygg- og anlegg øker formidabelt, og i NCC er det i vår flere søkere enn noensinne. Samtidig «støvsuges» markedet for lærlinger i enkelte fag.

Mens det ifølge vårens tall fra Utdanningsdirektoratet er en god økning av antall læreplass-søkere til bygg- og anleggsfagene på landsbasis, har NCC mottatt over 250 nye kandidater i vår som ønsker læreplass i selskapet.

Det er en økning på hele 25 prosent sammenlignet med fjoråret.

- Det er svært gledelig, og spesielt flott at flere jenter har søkt i år enn tidligere år, sier lærlingansvarlig Even Hedland i NCC Norge.

Pågangen av søkere er størst innen fjell- og bergverk og anleggsmaskinfører, men også asfaltfaget ser ut til å ha blitt mer populært.

- Tidligere hadde vi nesten ikke søkere til dette faget. Nå er det mange elever som ønsker å bli fagutøver i asfaltfaget. Vi har markedsført faget svært godt og nyter godt av det. I tillegg har vi mange dyktige lærlinger som er de beste ambassadører i markedsføringen, sier Hedland.

Økt etterspørsel
Samtidig øker entreprenørenes etterspørsel etter lærlinger, forteller kompetansedirektør Jørgen Leegaard i Byggenæringens Landsforening (BNL).

- Etter våre meldinger er det mye større trykk etter lærlinger, ikke minst for betongfag. Det sies at markedet for øyeblikket er «støvsuget» for lærlinger i enkelte fag. Opplæringskontorene opplever at de nye kravene i offentlige kontrakter, som har vært ønsket, har ført til økt etterspørsel både etter lærlinger og læreplasser, sier Leegaard.

Også NCC har registrert utfordringer med å få tak i nok betonglærlinger i år.

- Vi skulle gjerne ha sett at søknadene til betongfaget var mye større. Det har vært vanskelig å få rekruttert nok lærlinger inn i det faget, sier Hedland, som også merker stor rift om de beste kandidatene innen yrkesfagene.

- NCC er opptatt av en god gjennomgang av søknadene og vil gjerne ha lærlingene inn på utplassering først, sier Hedland, som hvert år rekrutterer opp mot 60 nye lærlinger i en rekke fag til selskapet.

Etter en fallende kurve på ti år har også søketallene til videregående utdanning for bygg- og anleggsteknikk økt med 10 prosent de to siste årene, og i Oslo er økningen på hele 26,7 prosent.

Les på om rekruttering av lærlinger i NCC.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår