Omfattende inspeksjon i tunnelen på Follobanen

 
Omfattende inspeksjon i tunnelen på Follobanen
Den 20 km lange Blixtunnelen mellom Oslo og Ski er en del av Follobaneprosjektet til Bane NOR. Kiwa har fått i oppdrag å utføre NDT-inspeksjon med ultralyd på skinneskjøtene i det som blir Nordens lengste jernbanetunnel.

Bane NOR er byggherre for Follobanen og har engasjert Acciona Ghella Joint Venture (AGJV) til å bygge hoveddelen av den nye tunnelen. Bengt Åge Fjørtoft, Quality & Systems Manager i AGJV, kan fortelle om et omfattende prosjekt som har pågått siden 2015.

- Da vi boret selve tunnelen, sysselsatte vi på det meste rundt 800 personer. For tiden er omtrent 380 i arbeid på anlegget, inkludert underleverandører, sier Fjørtoft.


 Bengt Åge Fjørtoft, Quality & Systems Manager i AGJV.

 Mobil sveisemaskin
Fjørtoft forklarer at sveisingen av jernbaneskinnene gjøres med flashbutt welding, eller brennstuksveising som er den norske betegnelsen.

- Denne sveiseprosessen gir meget høy kvalitet sammenlignet med aluminiotermisk sveising, som det har vært vanlig å bruke på jernbaner i Norge, sier Fjørtoft, og fortsetter:

- For å kunne sveise skinner med denne metoden direkte på byggeplassen, bruker vår underleverandør Vossloh en helautomatisk mobil sveisemaskin (mobile flashbutt welding machine). Det har gitt svært gode resultater.

Standardkrav
Når skinnene er ferdig sveist og slipt, kan inspeksjonen gjennomføres. Ifølge gjeldende standard NS-EN 14587-2 er det krav til bøyetest og visuell inspeksjon av skinnene. I tillegg har Bane NOR et eget krav om ultralydtesting. Ultralyd er en vanlig NDT-metode for å finne innvendige feil i en sveiseforbindelse. Kravet er at 15 % av skinneskjøtene skal inspiseres.

- Tunnelen er 20 km lang, og inspektøren fra Kiwa har måttet bevege seg 8-9 km i hver retning fra adkomsten til tunnelløpene. Han har disponert en el-sykkel som transportmiddel. Hele inspeksjonen har tatt over en måned. Så langt har det bare blitt avdekket noen mindre slipefeil, sier Fjørtoft.

Demonstrerte høy kompetanse
Fjørtoft fremhever at kunnskap om det gjeldende regelverket var utslagsgivende for at Kiwa fikk oppdraget.

- Kiwa kunne fremvise god kjennskap til krav og standarder. Det gjorde at jeg følte meg trygg på at Kiwa var det rette valget, sier Fjørtoft.

Han tilføyer at AGJV har benyttet seg av flere tjenester fra Kiwa i løpet av prosjektet:

- Kiwa har ved flere anledninger tatt kjerneprøver av betong for oss. Kiwa har også gjort uttrekksprøver (adhesion testing) for å teste hvor godt sprøytebetong sitter på overflater. I tillegg har Kiwa utført visuell sveisekontroll av armering på elementfabrikken tidligere i prosjektet, avslutter Fjørtoft.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår