Omsorgsbygg vil elektrifisere byggeplass

 
Omsorgsbygg vil elektrifisere byggeplassBildet: Per Morten Johansen i Omsorgsbygg Oslo KF mener at bygg må stå i sentrum av det grønne skiftet. Foto: Mona Sprenger
ENOVA-KONFERANSEN 2017: – Vi vil få på plass en pilot i 2017, sier Per Morten Johansen i adm. direktør i Omsorgsbygg Oslo KF.

Av Mona Sprenger

På Enova-konferansen fortalte Skjeldam om Omsorgsbyggs planer for en utslippsfri byggeplass. Byggesektoren står for 40 prosent av energibruken og klimagassutslippene i verden, og anleggsmaskinene på byggeplassene slipper ut store mengder CO2.

- Ca. 30 prosent av transportutslippene i Oslo kommer fra anleggsmaskinene og det er et svimlende tall, sier Johansen, som forteller at dette er det mulig å gjøre noe med. 

Pilotsatsing
Omsorgsbygg har allerede vunnet en innovasjonspris for sitt arbeid for utslippsfrie byggeplasser, men har ikke slått seg til ro med det. Nå vil Omsorgsbygg AS i løpet av 2017 elektrifisere en byggeplass. Samtidig jobber virksomheten med å få på plass en nettbasert portal, som viser hvordan man kan få elektrifisert fossile anleggsmaskiner.
- Anleggsmaskinene kan gå på biodiesel, men vi ønsker å finne elektriske løsninger for anleggsparken. En løsning kan være robuste batterier som gravemaskinene kan få energi fra.

-Bygg i sentrum
Johansen mener at det er behov for en ny tilnærming for å nå det klimanøytrale samfunnet.

- Bygg må stå i sentrum og må fullt ut integreres i energi- og transportsystemene, sier han, som understreker at alle reiser skjer mellom bygg.

- Bygg må spille på lag med de andre systemene og de andre systemene må spille på lag med bygg, hvis ikke mislykkes vi, mener Johansen, som etterlyser mer områdetenkning i byene.

Tydelig bestiller
Johansen etterlyser også en mer tydelig bestiller i det offentlige, som også tar mer risiko enn det som har vært vanlig.

- Når det offentlige leier bygg, må de stille krav til de byggene de skal leie. Men da må de betale kostnadene.
 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår