Oppløftende salg og igangsetting av nye boliger

 
Oppløftende salg og igangsetting av nye boligerIllustrajonsbilde: Pixabay
Aktivitetstallene viser at markedet er i klar bedring.

- Både salg og igangsetting var høyere i september 2020 enn i september 2019, sier adm. direktør Per Jæger i en pressemelding.

Salg
• Salget av nye boliger i september 2020 var 13 % høyere enn i september 2019.
• Salget i tredje kvartal 2020 var 17 % høyere enn i tredje kvartal i 2019.
• Salget hittil i år er 10 % lavere enn i tilsvarende periode i 2019. Eneboliger er ned 4 %, småhus ned 3 % og leiligheter ned 16%.
• På tolvmånedersbasis er salget 9 % lavere enn i forrige tolvmånedersperiode.

Igangsetting
• Igangsettingen av nye boliger i september 2020 var 3 % høyere enn i september 2019.
• Igangsettingen i tredje kvartal var likt med igangsettingen i tredje kvartal i 2019.
• Igangsettingen hittil i år er 10 % lavere enn i tilsvarende periode i 2019. Eneboliger er ned 15 %, mens småhus og leiligheter begge er ned 8 %.
• På tolvmånedersbasis er igangsettingen 14 % lavere enn i forrige tolvmånedersperiode.

Fritidsboliger
• Salget av nye fritidsboliger har vært godt de siste månedene. Salget hittil i år er 8 % høyere enn i tilsvarende periode i 2019. Men igangsettingen henger etter, og hittil i år er igangsettingen 12 % lavere enn i tilsvarende periode i 2019.
• På tolvmånedersbasis er salget av nye fritidsboliger 4 % lavere enn forrige tolvmånedersperiode, og igangsettingen 18 % lavere.


- Det er gledelig at salg og igangsetting den siste måneden er oppe på normale nivåer, sier Per Jæger. - Men vi har tapt mye siden koronapandemien traff oss i mars, og samlet aktivitet i 2020 vil bli lav. Akkumulert salg i årets ni første måneder er bare så vidt høyere enn i 2010 som var i kjølvannet av finanskrisen, og akkumulert igangsetting er den laveste som er registrert siden Boligprodusentene startet innsamling av månedstall i 2010.

Kvartalstall pr. fylke

- Vi må tilføre nye boliger, påpeker Jæger, ellers vil boligprisene fortsette å stige og flere vil falle utenfor boligmarkedet. Jæger understreker at dette spesielt gjelder i pressområdene. Jæger er svært bekymret over de foreslåtte innstramminger i boliglånsforskriften. - Intensjonen med innstrammingene er å bremse prisveksten for eksisterende boliger i Osloområdet, men de foreslåtte innstrammingene vil ramme boligproduksjonen i hele landet.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår