Oppsiktsvekkende helse-effekter av trematerialer

 
Oppsiktsvekkende helse-effekter av trematerialerSeminarleder Ove Munthe-Kaas fra Treteknisk i samtale med Mike Burnard fra InnoRenew i Slovenia. (Foto: Treteknisk)..
Studier kan tyde på at pasienter som ligger på rom med innslag av trematerialer, får raskere rekonvalesens og mindre opplevd smerte. Treteknisk holdt nylig seminar om temaet.

(Kilde: Treteknisk)

Fokus på et godt innemiljø blir stadig viktigere og det var stor oppslutning da Treteknisk som en del av det nordiske nettverket "Wood interior: Health impact and indoor air using wood interior» arrangerte seminar om temaet.

Positive effekter

Entreprenører, arkitekter, produsenter og byggherrer med flere kom for å høre eksperter fra hele Europa dele nyeste kunnskap om hvordan bruk av tre påvirker helse og innemiljø. Mennesket har vært eksponert for skog og trematerialer så lenge vi har eksistert, og det er ting som tyder på at tre skiller ut stoffer som virker positivt inn på oss og vår helse

 - Vi merker at fokus på innemiljø er økende. Dette er et område der det for tiden skjer mye og behovet for kunnskap er stort, sier seminarleder Ove Munthe-Kaas fra Treteknisk.

De som deltok på seminaret fikk blant annet høre om studier som tyder på raskere rekonvalesens og mindre opplevd smerte om man ligger på pasientrom med innslag av tre. Det er også forsket på hvordan bruk av tre påvirker stress. Mike Burnard fra InnoRenew i Slovenia viser i sitt arbeid hvordan stressnivået (kortisol) reduseres raskere i rom med treinteriør.

Enorme investeringer

I Norge skal det investeres 8-9 milliarder de neste årene i sykehusbygg, fortalte Liv Haugen fra Sykehusbygg. Om bruk av tre kan føre til bedret rekonvalesens hos pasienter, vil det selvfølgelig være aktuelt å benytte tre i pasientrom, sier hun. Det etterlyses imidlertid mer forskning og dokumentasjon på området. Det stilles strenge krav til materialer brukt i sykehusbygg, blant annet i forhold til renhold og desinfeksjon. Dette vil antakelig kreve en form for overflatebehandling av tre. Hvordan kan vi overflatebehandle trematerialer uten at vi reduserer de unike egenskapene for mye? ble det spurt.

Ulrich Hundhausen fra Treteknisk fortalte om hvilke muligheter til overflatebehandling man har og forventet effekt av disse.

Tre og innemiljø er et viktig FoU-område for treindustrien framover. Både for å få fram nødvendig kunnskap og for å utvikle nye løsninger som fremmer de gode helseeffektene ved bruk av tre

 - Det blir spennende å se den videre utviklingen av arbeidet på dette området, sier Ove Munthe-Kaas fra Treteknisk.

Også helse og miljø i byggeperioden var på dagsorden under seminaret. NTNU og Veidekke undersøker blant annet hvordan arbeiderne opplever støy, støv og renhold på byggeplasser med ulike byggematerialer. Under seminaret ble det lagt fram foreløpige resultater fra prosjektet Lilleby i Trondheim.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår