Osloskolen driver byplanleggingen

 
Osloskolen driver byplanleggingen
I dag sendes Skolebehovsplanen 2018- 2027 (grunnskoledelen) ut på høring. I en by i sterk vekst, er nye skoler sentrale i utviklingen av nye lokalmiljøer. Skoleplanleggingen blir stadig grønnere og skolen en stadig viktigere arena for kultur og idrett.

Ved skolestart 2016 var det omtrent 61 000 elever i grunnskolen i Oslo. De neste 10 årene er det estimert at 3500 flere elever vil ha behov for skoleplass i grunnskolen.

Skolen skal sørge for å gi nok kapasitet, men også bidra til å gi elever godt læringsutbytte, trygt og godt læringsmiljø slik at flere elever fullfører og består det trettenårige utdanningsløpet. Men hva mer kan skolen bety for den øvrige befolkningen, for nærmiljøet og for bydelen?

Mer enn bare skolebygg
De planlagte skolene på Voldsløkka, Frysja, Hoff, Bjørvika og Mortensrud er prosjekter som tydelig viser tanken om skolen som driver i byplanleggingen.

– Planleggingen for dagens og morgendagens elever gjøres med utgangspunkt i byen som helhet. Skolene skal være naturlige møteplasser for lokalmiljøene, en arena for idrett og aktivitet og tilretteleggere av frivillig aktivitet. Skolene, skolegårdene og flerbrukshallene skal være levende bygg, både på dagtid og på kveldstid, sier Dag Hovdhaugen, assisterende direktør for Utdanningsetaten.

Når skolene planlegges, vurderes også funksjoner som flerbrukshaller, kulturstasjoner, bibliotek, barnehager, boliger og næring. På Hoff planlegges det for samarbeid på tvers av sektorene, med bydelstjenester som bydelsadministrasjon, bibliotek og Omsorg +.

Hovdhaugen sier planene om Voldsløkka skole er storstilte. Utdanningsetaten har i samarbeid med Undervisningsbygg og Bymiljøetaten planlagt en ungdomsskole med to flerbrukshaller og en matchbane. Tilleggselementer som ligger i tilknytning til skolen er Skatehallen som ble ferdig i 2016, og det er planlagt en landhockey og kunstisbane i tillegg. Det er også ønskelig å legge til rette for kampsport / dans i forbindelse med Heidenreich bygget.

– På Voldsløkka har Oslo kommune lagt til rette for den største satsningen mellom idrett og skole i nyere tid. Her er det rom for arealer fra andre idretter. Det er også muligheter for en kultursal i skoleanlegget. Dette styrker Voldsløkka som samlingspunkt i Nordre Aker og Sagene, og viser at skolen er en driver for byutviklingen, sier Dag Hovdhaugen.

Om høringen:
For å gjøre en lang høringsperiode mulig, er Skolebehovsplanen for grunnskolene skilt fra videregående og andre byomfattende tilbud.

Høringen for grunnskoledelen sendes ut 15.mars
Høring byomfattende (Videregående skoler og spesialskoler) sendes ut 8. mai.
Høringssvar sendes til postmottak@ude.oslo.kommune.no
Høringsfristen er 15. juni.

Skolebehovsplanen oppsumert:

  • Tidligere vedtatte nye skoler: 7 (Holmen, Ensjø, Bjørvika, Byomfattende 8-13 skole, Hoff, verdensparken, Voldsløkka )
  • Nye forslag (nye skoler): 1 skole (Frysja)

Skoler som utvides (kun permanente tiltak):

  • Tidligere vedtatt: 7
  • Nye forslag: 7

Skoler som rehabiliteres

  • Tidligere vedtatt: 4
  • Nye forslag: 4

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår