Østbanehallen i Oslo er vinneren av Nordisk Lyspris

 
Østbanehallen i Oslo er vinneren av Nordisk LysprisVinnere av Nordisk Lyspris 2016: ÅF Lighting. Fra venstre: Morten Jensen, Helga Iselin Wåseth og Kai Piippo. Foto: Arnthor Birkisson
Det norske bidraget Østbanehallen stakk av med seieren under utdelingen av Nordisk Lyspris på Island 10. oktober.

Den gamle togstasjonen på Oslo sentralstasjon vinner nok en pris for belysningskonseptet i forbindelse med Rom Eiendoms restaurering av den gamle Østbanehallen ved Oslo sentralstasjon.

ÅF Lighting ble tildelt Norsk Lyspris 2015 for beste innendørsprosjekt, med et belysningskonsept som har høstet bred internasjonal oppmerksomhet. Østbanehallen ble tidligere i høst tildelt den gjeve tittelen IALD Award of Merit, og var nylig nominert til Darc Awards for «best interior sheme».

– Prosjektet har en holistisk tilnærming som forstår hvordan området skal belyses. Dette vises ikke bare i funksjonsbelysningen, men også i forståelsen av byggets originale arkitektoniske uttrykk og menneskene som bruker det, heter det i jurybegrunnelsen.

Ti prosjekter fra fem land var nominert til prisen som arrangeres av de nordiske belysningsorganisasjonene annethvert år. De norske bidragene var Østbanehallen og Akershus festning.

ÅF Lighting har i tett samarbeid med arkitektkontoret Mellbye Arkitektur Interiør AS utviklet et effektfullt og scenografisk belysningskonsept i et nytt og innovativt lysanlegg. Den grunnleggende konseptuelle idéen «soloppgang» drar konnotasjoner til den gangen Østbanehallen ble bygd som Oslos første togstasjon, som med sin østvendte fasade lot morgensolen fylle det store rommet.

– Magien i det subtile blå lyset fra taket er en overbevisende reproduksjon av det dominerende dagslyset, med hint av en kald fargetemperatur som gjenspeiler måneskinnet. Det fargede lyset reflekterer også stålmaterialet i rommets konstruksjon, fortsetter jurybegrunnelsen.

Årets jury, bestående av representanter utvalgt av de nordiske belysningsorganisasjonene, var også imponert av «pixelveggen», et av byggets viktigste kjennemerker. – Pixelveggen spiller tydelig på den initielle visjonen som lar morgensolen slippe inn via den østre passasjen, og symboliserer starten på en ny dag og en ny reise.

Da Østbanehallen ble tildelt Norsk Lyspris for beste innendørsprosjekt i 2015, var pixelveggen utnevnt som en sterk identitetsmarkør for hallen som tiltrekker seg tusenvis av reisende hver eneste dag. Plexiglassene som pryder pixelveggen utviklet av Kreativ Plast.

– Det vi er stolte av i Østbanehallen er balansen mellom den scenografiske- og den generelle belysningen, hvor vi la sterkt fokus på å integrere armaturer og la lyset fremheve arkitektur og materialer i bygget. Det at lyset ikke skriker etter oppmerksomhet, men blir en naturlig forlengelse av de arkitektoniske grep er noe av det som gjør dette til et godt eksempel på nordisk design. Pixelveggen er det sterkeste scenografiske grepet, hvor den sarte fargebruken gjenspeiler en nordisk fargepalett og gjør den til en harmonisk stemningsskaper i rommet, sier Helga Iselin Wåseth, lysdesigner i ÅF Lighting.

– Byggherre (Rom Eiendom, red.anm.) hadde tro på våre løsninger som ikke alltid var hyllevare, og vi hadde gode diskusjoner med arkitekt omkring materialer og integrering av belysningsløsninger.

De nominerte til Nordisk Lyspris 2016:
Akershus festning – Norge 2014
Akratorg – Island 2014
Bridge over Fífuhvammsvegur – Island 2015
Didrichsen Museum – Finland 2015
Lux Lund Campus – Sverige 2015
Novo Nordisk Headquarters – Danmark 2015
Solo Sokos Hotel – Finland 2015
The Annex of the Royal Library – Sverige 2014
Villum Windows collection – Danmark 2014
Østbanehallen – Norge 2015

Nordisk Lyspris
Nordisk Lyspris (Nordic Lighting Design Awards) ble etablert i år 2000, av de nordiske belysningsorganisasjonene Dansk Center for lys i Danmark, Soumen Valoteknillinen Seura i Finland, Ljóstæknifélag Ìslands på Island, Lyskultur i Norge og Svenske Belysningsbranschen.

Prisutdelingen skal fremme og hylle det spesielle og karakteristiske nordiske lyset, og utdeles annethvert år.

Årets jury:
Finland: Tapio Kallasjoki, Universitetet i Helsinki
Sverige: Anders Winell, lysdesigner og høgskolelektor ved Konstfack-høgskolen
Norge: Katia V. Banoun, daglig leder i Lyskultur (på vegne av Are Røysamb, lysdesigner og høgskolelektor ved Høgskolen i Sørøst-Norge). Danmark: Anne Bay, Direktør Dansk Center for lys.
Island: Darío Gustavo Nú‎ñez Salazar, Arkitektonisk lysdesigner i Verkís Consulting Engineers

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår