Overvåker Seutbrua med millimeters presisjon

 
Overvåker Seutbrua med millimeters presisjonBildet: Sensorene til Cautus Geo fanger opp herdeprosessen, temperatur, trykkbelastning, setninger og sideveis bevegelser. Foto: Cactus Geo
Cautus Geo sensorovervåker Seutbrua. Etter åpningen av brua til høsten, samles sanntidsdata i Cautus Web fra 27 sensorer.

Instrumenteringen på nye Seutbrua er omfattende. Lierbedriften Cautus Geo har kontrakt med Statens vegvesen og har etablert 24 tøyningsmålere og ett inklinometer på en av de fem pælene som bærer brua. I tillegg skal selskapet montere to krakkmeter på brukarene på begge sider. Sensorene til Cautus Geo fanger opp herdeprosessen, temperatur, trykkbelastning, setninger og sideveis bevegelser.

– Ingenting kan skje med Seutbrua uten at vi fanger det opp, sier geolog Sigmund Brekke Langelid i Cautus Geo, i en pressemelding.

Viser belastning i 3D

Sigmund Brekke Langelid har deltatt på det omfattende prosjektet siden 2017. I januar 2018 ble de første sensorene montert. Siden den gang er all data i sanntid analysert av Cautus Web.

– Vi har 3D-visning på en hovedpæl. Vi kan visuelt vise hva som faktisk skjer når brua utsettes for belastning, sier Langelid.

Systemet til Cautus Geo vil vise nøyaktig hva som skjer med brua når den utsettes for trafikk til høsten. Systemet vil varsle direkte til Statens vegvesen om det er bevegelser i brua. Varsling kan utløses om brua beveger seg så mye som en millimeter.

– Gir faktisk kunnskap

– Vi gjør beregninger teoretisk for hvor kreftene går i alle bruer som bygges. Systemet til Cautus Geo gir faktisk kunnskap og vil verifisere verdiene vi har beregnet. Det gir oss mer informasjon og bedre grunnlag for å følge opp brua etter at den er i normal bruk. Dette kan også være nyttig informasjon til prosjektering av andre nye bruer, sier prosjektleder Tore Veum i Statens vegvesen.

Geotekniske sensorer er ikke daglig kost når det bygges nye bruer.  For Seutbrua har blant annet grunnforholdene vært krevende. Brua har også fått lengre byggetid enn beregnet.

Bruåpning i november

Åpningen av brua er planlagt til november i år. Det er rundt 65 meter ned til godt fjell på det dypeste. Mye av grunnforholdene under den 110 meter lange og 30 meter brede brua består av kvikkleire, leire, morene og silt som også er en form for leire. Den nye Seutbrua på riksvei 110 er en del av veiprosjektet på 1,4 kilometer fra Ørebekk til Simo. Selve brua er 110 meter lang og drøyt 30 meter bred.

FAKTA – om oppdraget

• 24 tøyningsmålere måler belastning. De står i stålkurven i pæl 2 i tre ulike høyder.
• 1 inklinometer (i pæl 2) måler vertikal deformasjon (sideveis bevegelse) og temperatur.
• To krakkmeter (sprekkmålere) overvåker glidehengslene.
• Data sendes i løpende til Cautus Web. Der analyseres data i sanntid.

Cautus Geo AS er et uavhengig selskap med hovedfokus på utvikling, etablering og drift av ulike målesystemer. Effektive og sikre løsninger for overvåkning av konstruksjoner, landområder, vann, klima og miljø.

Den nye Seutbrua blir 110 meter lang og 30 meter bred da den åpnes i november i år. Illustrasjon: Statens vegvesen.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår