Overvåker Torvbyen i Fredrikstad

 
Overvåker Torvbyen i FredrikstadLars Steinar Hefre har installert prismer i spiret på domkirke som referansepunkt for å overvåke Torvbyen i Fredrikstad.
Cautus Geo har montert prismer titalls meter oppe i kirkespiret på domkirken som del av overvåkningen av Torvbyen i Fredrikstad.

Det populære kjøpesenteret i hjertet av Fredrikstad besøkes daglig av 12.500 handlende. Det eies og driftes av Citycon, som har 27 kjøpesentre i Norge. 

– Alle som jobber og handler i Torvbyen skal være trygge. Vi ønsker sikker kunnskap om bygget, slik at vi kan vurdere eventuelle tiltak, sier senterleder Monique Blystad i Torvbyen, i en pressemelding.

Torvbyen består av flere bygg. De er bygget sammen gjennom årenes løp. Den eldste delen er fra 60-tallet. Det er der Cautus Geo har montert en rekke måleinstrumenter for å overvåke bygget. Overvåkningen vil vise om det fortsatt foregår bevegelser – og hva som eventuelt påvirker dem. 

– Overvåkningen vil vise om tiltak kan være på sin plass eller om bygget for eksempel påvirkes av mulige endringer i grunnvannet, nedbørsmengder, gravearbeider eller andre lokale forhold, sier Atle Gerhardsen i Cautus Geo.

76 butikker
76 butikker fyller det populære kjøpesenteret i hjertet av Fredrikstad. Det består av flere bygg, som er sveiset sammen. Den eldste delen av senteret er mer enn 50 år gammel. Den delen ble i sin tid satt opp av Gunnar Nilsens Stabburet, den gang kjent som byens beste butikk.

I dag er det ulike butikker i den delen av senteret. Der har Cautus Geo montert 19 ulike sensorer. Bevegelser som eventuelt oppstår, vil fanges opp av instrumenteringen.

– Vi har satt opp et automatisk og trådløst loggesystem rett på veggen. Det vil vise alt som eventuelt skjer.

Kirkespiret
Også utenfor bygget er det etablert måleinstrumenter. I tillegg er det satt opp en totalstasjon og spektakulært nok er det også etablert referansepunkter høyt oppe på utsiden av kirkespiret på Fredrikstad domkirke.

– En av de luftigere jobbene jeg har utført, sier Lars Steinar Hefre som monterte prismene mer enn 50 meter over bakkenivå på det verneverdige kirkebygget fra 1880.

Også i tårnet på Glemmen gamle kirke er det et etablert et referansemålepunkt. Ytterligere to står på et nabobygg.

– Prismemålerne gir oss 3D-visning.

Utstyr:
19 sensorer (krakkmetere, strekkmålere) inne i kjøpesenteret

Automatisk trådløst loggesystem inne i senteret

22 prismer som gir 3D-formasjon med totalstasjon utendørs (på yttervegg)

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår