På vei ut av en ond sirkel?

 
På vei ut av en ond sirkel?Bildet: Seniorrådgiver i Direktoratet for innkjøp og IKT, Difi. Viel Sørensen, ble møtt med anerkjennende nikk fra entreprenører, rådgivere, leverandører og eiendomsforvaltere under Perfekte Bygg-konferansen på Color Magic i går ettermiddag. Foto: Odd Borgestrand
– Det er forskjell på tillit og naivitet. Vi er inne i ond sirkel med lav tillit mellom byggherre og utbygger. For å komme ut av denne sirkelen må vi arbeide fram nye løsninger og kontrakter som gjenoppretter denne tilliten.

Av Odd Borgestrand

Det var hovedbudskapet fra seniorrådgiver i Direktoratet for innkjøp og IKT, Difi. Viel Sørensen, under Perfekte Bygg-konferansen på Color Magic torsdag ettermiddag.
Hun tok for seg prestasjonsorienterte innkjøp i byggenæringen, den såkalte Best Value Metoden.
– De fleste velger å innføre detaljerte kravspesifikasjoner på grunn av lav tillit. Dette øker imidlertid risikoen for at ting går galt. Byggherrer som legger inn minstekrav får nettopp det de spør etter, nemlig minstekravene fordi hver eneste krone teller i de fleste byggeprosjekter, mente hun.

Viel Sørensen fikk god respons fra leverandører, rådgivere og entreprenører som i årevis har forsøkt å overbevise byggherrer og eiendomsutviklere at det er lønnsomt å gå for gode løsninger i stedet for minstekravene med tanke på byggets funksjonalitet og levetid.
Metoden kommer opprinnelig fra USA, men har også vært mye benyttet i Nederland, og med stor suksess.

«Best value» er en metode for innkjøp og oppdragsstyring som hjelper en byggherre å vurdere leverandørens kompetanse og prestasjon. Det er i tillegg en metode for å følge opp den kompetente leverandøren under oppdraget. Best Value har fire faser der det er forberedelse, utvelgelse, konkretisering og oppfølging av entreprenøren underveis i prosjektet.
Med denne metoden gjennomfører oppdragsgiver en effektiv og målrettet konkurranse som spisses mot leverandørens evne til å se hele oppdraget fra start til mål og bidrar til redusert risiko.
Oppdragsgiveren premierer leverandører som selvstendig kan løse oppgaven uten detaljstyring fra oppdragsgivers side. Hele veien etterspørres konkrete og faktabasert dokumentasjon på at leverandørens påstander er pålitelige, forklarte Viel Sørensen, som selv er en av ekspertene på denne metoden i Direktoratet for forvaltning, DiFi.

Hun trakk fram viktige momenter for å benytte metoden. Det er ingen tvil om at de fleste oppdragsgivere ønsker seg leverandører som gir mest mulig verdi for lavest mulig pris. Videre ønsker de seg en effektiv anskaffelsesprosess med tilstrekkelig mange og gode tilbud. En god og konstruktiv dialog med leverandør under oppdraget står også høyt på byggherrens ønskeliste. Her skal det være et vinn-vinn resultat. Den gjensidige avhengighet i leverandørkjeden er avhengig av at alle ledd jobber mot felles mål, understreket hun..

Leverandører som ser oppdragsgivers behov gir gode råd for et best mulig resultat. God flyt i gjennomføringen av oppdraget uten å måtte følge opp alle detaljer i leveransen blir også vektlagt.
For å oppnå dette, må en byggherre sørge for en balansert fordeling mellom kvalitet og pris i konkurransen. BVM er dermed en metode for å være sikrere på at byggherren får inn en kompetent leverandør som forstår oppdraget og utfører det slik at målene og behovene blir dekket i det enkelte prosjekt. Den gir også veiledning til hvordan en byggherre følger opp en slik kompetent leverandør når kontrakten er signert.

Du kan lese mer om metoden og konferansen Det perfekte bygg i neste utgave av Byggfakta
Ikke abonnent? Kontakt oss gjerne for et helt uforpliktende prøveabonnement!

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår