Hovedside

– Pandemien ble en vekker for rekruttering

Bildet: - Våre opplæringskontorer er avgjørende for at vi skal lykkes med rekruttering og opplæring, selv om det er den enkelte bedriften som sørger for den praktiske delen av utdanningen, mener fagsjef Are Skaar Nielsen. Foto: Odd Borgestrand

– Vi var svært bekymret for korona-situasjonen i 2020, men det har vist seg at vi har klart oss bra totalt sett. For oss i RørNorge handler det om å få bedriftene til å ta inn flest mulig av de best kvalifiserte lærlingene, sier fagsjef Are Skaar Nielsen.

Av Odd Borgestrand

Selv om rørbransjen uteksaminerer 700 rørleggere i året trenger rørleggerbedriftene enda flere fagarbeidere. Derfor lanserte Worldskills, fylkeskommunene, opplæringskontorer, skoler og en rekke organisasjoner den landsomfattende kampanjen «Læreplassjeger 2021» i fjor sommer.  

100 prosent avgjørende

Vestland fylke er eneste fylke melder om noe nedgang i antall lærlingeplasser. Noen av d større bedriftene på vestlandet har slitt med ordretilgang, og det kan være en av årsakene til nedgangen. De andre fylkene holder stand, forteller Are Skaar Nielsen til VVS aktuelt.
– Det er viktig at også de bedriftene som ikke har hatt lærling før kommer på banen og bidrar til at vi får nok rørleggere i Norge i årene som kommer. Vi i rørbransjen er heldige som har bransjedrevne opplæringskontor i hele landet. De ivaretar opplæringen sammen med lærebedriftene. Det sikrer høy faglig kvalitet på vordende rørleggere og gjør rørleggerfaget til et av de tryggeste å ha lærling i. Våre opplæringskontorer er ikke bare viktig. De er 100 prosent avgjørende for at vi skal lykkes med rekruttering og opplæring, selv om det er den enkelte bedriften som sørger for den praktiske delen av utdanningen, mener Skaar Nielsen.

LES OGSÅ: Fra gullsmed til rørleggerlærling

700 lærlingeplasser hvert år

Tall fra Rørentreprenørene Norges opplæringskontorer viser at omtrent halvparten av lærlingene i rørbransjen ikke har gått VG2 KEM/Rør. De kommer enten inn i faget fra VG1 eller som voksne lærlinger som vil omskolere seg. I et rekrutteringsperspektiv er de voksne lærlingene attraktive, blant annet fordi mange har yrkeserfaring og høy motivasjon, fortsetter Skaar Nielsen.
– Målet er fortsatt 700 lærlingeplasser. I våre bedrifter har det vært en økning i løpende lærlingekontrakter fra 2020 til 2021. Ved årsskiftet hadde vi 1754 løpende lærlingekontrakter gjennom våre regionale opplæringskontorer. Dette er lærlinger som er inne i en periode på 2,5 år, og tallene vil derfor endre seg etter hvert som lærlingene består sine svenneprøver. Nå er det også løpende inntak hele året, forklarer fagsjef Nielsen.

LES OGSÅ:  Tar godt vare på lærlingene

Faglærerne svært viktige

Med stadig nye restriksjoner som følge av Covid-19 situasjonen regner Nielsen med at antallet fremmedarbeidere vil synke. 
– Det stiller krav til økt rekruttering av norske rørleggere, og her gjelder det at vi følger med i timen. Det vi kan konstatere er at det er underskudd på faglærte i Norge i dag. Derfor er det viktig at opplæringskontorene er sikret gjennom opplæringsloven. Hele håndverksbransjen kjemper sammen for å sørge for at lærlingene får et best mulig tilbud og tett oppfølging. Faglærersamlingene er også viktig med tanke på kompetanseheving, understreker han.

– Faglærerne er en viktig del av vår bransje, enten de jobber i videregående skole eller ved våre opplæringskontorer. I høst var 55 faglærere samlet på Kuben Videregående skole i Oslo for faglig påfyll. Vi vet at det alltid vil være behov for rørleggere i Norge, og det er viktig at vi gir ungdom et best mulig fundament i utdanningsløpet, sier Skaar Nielsen.

Du kan lese mer om rørleggerutdanning og rekruttering i Byggfakta nr. 1, som snart er ute hos abonnentene.

VVS aktuelt er nå en integrert del av Byggfakta, i form av en egen VVS- og VA-bolk med reportasjer, intervjuer, fagartikler, bransje- og prosjektnyheter.

Ikke abonnent på Byggfakta? Kontakt oss gjerne for et uforpliktende prøveabonnement, eller tegn ditt abonnement her