Planlegger oppgradering av Gol stasjon

 
Planlegger oppgradering av Gol stasjonBildet: Arkitekturgruppen CUBUS har nylig levert detaljprosjekt for ny overgangsbro på Gol stasjon.
AKTUELLE PROSJEKTER: Gol stasjon på Bergensbanen skal få en ansiktsløftning. Med planfri kryssing av sporet og universell utforming, skal stasjonen bli sikrere og lettere tilgjengelig for alle.

Av Bjørn Laberg

Gol stasjon er en stasjon på Bergensbanen, og åpnet allerede i 1907. Den ligger 207,4 meter over havet.

– Vi er godt i gang med planleggingen og med de første skissene av «nye» Gol stasjon. Disse gir et inntrykk av hvordan området kan bli seende ut når planovergangen er fjerna og ny overgangsbru er på plass, sier prosjektleder Ronny Winther i Bane NOR.

Planleggingen startet i 2019, og en teknisk detaljplan skal være klar høsten 2020. Denne blir så sendt videre til Jernbanedirektoratet for en avgjørelse om investering, før bygging kan starte.

– Når planovergangen blir fjernet, kan vi redusere ventetiden når to tog møter hverandre. Det gjør både gods- og persontrafikken mer effektiv, samtidig som området blir sikrere og lettere tilgjengelig for de reisende, sier prosjektlederen.

Den nye overgangsbrua som knytter spor 1 og 2 sammen kommer om lag 30 meter vest for stasjonsbygningen. Brua får både trapper og heis og blir rundt 12 meter høy til toppen av heishuset. Ved spor 2 kommer et nytt venterom, som erstatning for dagens leskur. I tillegg blir publikumsområdene fornyet til universell utforming, med nytt informasjonsanlegg (skjermer, skilt og høytalaranlegg), utemøbler og belysning.

Prosjektet legger til rette for det nye digitale signalsystemet, som kommer på Bergensbanen om noen år.

Prosjektet er planlagt ferdig i 2023. Framdrift avhenger av et investeringsvedtak innen utgangen av 2020.

FAKTA:
Fylke: Viken
Kommune: Gol
Tiltakshaver: Bane NOR Utbygging
Entrepriseform: Ikke klarlagt
Arkitekt, detaljprosjekt: Arkitekturgruppen CUBUS

(Kilde: Byggfakta SMART / Byggenorge / Bane NOR)

Jobber du mot prosjektmarkedet og ønsker å komme tidlig inn i prosjektene?

Byggfakta kartlegger alle byggeprosjekter i Norge og viser resultatene via tjenesten Byggfakta SMART.


 

Last gjerne også ned våre rapporter. Rapportene er basert på data registrert i Byggfakta sin prosjektdatabase. Disse inneholder detaljert informasjon om pågående, planlagte og gjennomførte byggeprosjekter.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår