Aktuelt

Proffene oppgraderer Granåsen

Bildet: Hoppanlegget utgjør den tyngste delen i denne delen av utbyggingen. I tillegg skal det bygges ny skibru til Litjåsen, og skiskytterstadion skal flyttes. Foto: NCC

AKTUELLE PROSJEKTER: Å bygge hoppbakker og skiarena gjøres ikke hvert år hverken i Norge eller utland. NCC har derfor satt sammen omhyggelig utvalgte underentreprenører og spesialister, som sikrer kvalitet hele veien når Trondheims hovedarena for vinteridrett nå oppgraderes.

Av Bjørn Laberg

Flere av Granåsen-anleggene ble bygd i forbindelse med VM på ski i 1997. Nå trengs en større oppgradering av hele idrettsanlegget. Utbyggingsfase 2 er nå i full gang. 

Tilrettelegging for barn, unge og paraidrett

– Selv for NCC som en av Nordens ledende byggentreprenører med erfaring innen de fleste byggfagdisipliner, er oppgraderingen av Granåsen idrettspark i Trondheim likevel spesiell, forteller anleggsleder Inge Ytterhus i NCC.
Hoppanlegget utgjør den tyngste delen i denne delen av utbyggingen. I tillegg skal det bygges ny skibru til Litjåsen, og skiskytterstadion skal flyttes. Skibrua knytter Litjåsen til de eksisterende langrennsløypene, og denne sløyfa vil bli brukt i fremtidige langrennskonkurranser. Skibrua legger også bedre til rette for barn, unge og paraidrett i dette området. Endringene i Granåsen gjør dessuten at skiskytterstadion må flyttes litt nordover. Sammenhengen med Litjåsen vil med dette prosjektet bedre inngangen til standplass i skiskyting, og også gi en mer fysisk krevende avslutning for langrennsløperne. Flyttingen ferdigstilles sommeren 2023. Det skal legges ny overvannsledning for Smistadbekken under langrennsstadion.

Bildet: Slik er det planen at området rundt hoppanlegget skal se ut når utbyggingen er ferdig i 2023. Illustrasjon: Asplan Viak

Solid fagekspertise

– Dette er ingen «vanlig» byggeplass. Her pågår nå en rekke samtidige byggaktiviteter, og dette er et bygg- og anleggsprosjekt som er ekstra spennende å ta tak i. Som hovedentreprenør har vi derfor satt sammen et håndplukket lag bestående av erfarne aktører som har gjort dette før, forteller Ytterhus som har lang fartstid i bransjen.
Et solid lag av fagekspertise er hentet inn for byggingen av skiarenaen. NCCs datterselskap Hercules som er eksperter på fundamentering står for spunt- og pelearbeider. Entreprenør Gjermundshaug Anlegg, som var med å bygge Midtstubakken til Ski-VM i Oslo i 2011, håndterer grunnarbeidene. Utenlandske spesialister på porselensspor (Peter Riedel), plastbelegging i bakken (Everslide) og snøproduksjon (Technoalpin) er også avgjørende fag for å bygge et tidsriktig hoppanlegg.
– Prosjektet er et samarbeid mellom NCC Building og Infrastructure avd. Civil, der vi får utnyttet og samlet vår spisskompetanse i ett prosjekt med mange ulike bygningsdeler. Både på kompliserte grunn og betongarbeider og på bygg, samt prosjekteringsledelse, sier prosjektleder Svein Arne Henriksen i NCC.

Bildet: – Som hovedentreprenør har vi satt sammen et håndplukket lag bestående av erfarne aktører som har gjort dette før, forteller anleggsleder Inge Ytterhus i NCC. Foto: NCC

Helårs hverdagsanlegg 

Prosjektet omfatter blant annet utvidelse av ovarenn i storbakken, nytt ovarenn i normalbakken, utbedring og ombygging av unnarenn i begge bakkene, ny skiskytterarena, ny skibro, nytt dommerbygg, nye trenertribuner, nytt arenabygg med skytehall integrert i tribunene, ny stolheis, samt sikring av skråninger, drenering og adkomstveier.
– Fra utsiden kan anleggsområdet virke stort, og det er aktivitet på alle fronter samtidig. Dette stiller store krav til oppfølging og styring av HMS, logistikk og utnyttelse av ressursene på de enkelte «frontavsnitt», sier prosjektlederen.
Granåsen idrettspark blir videreutviklet til et helårs hverdagsanlegg tilrettelagt for trening og konkurranser, barn og unge, paraidrett og store arrangementer. Gjennom en innledende samspillsfase med Trondheim kommune og NCC er prosjektet optimalisert, og prosjektdeltakerne har sammen utarbeidet robuste tekniske løsninger og planer for selve gjennomføringen av byggearbeidene.

 Bildet: Etter oppstarten i vår ble de gamle bakkene og bygg revet først, og i disse dager pågår grunnarbeider, graving og fundamentering, VA og el-arbeid. Foto: NCC

Mer byggherreinvolvering 

– Formålet med samspillsentreprisen er at NCC med sitt rådgivende ingeniør-personell samt underentreprenører kommer tidlig inn i prosjektutviklingen og selv står ansvarlig for all prosjektering og utførelse, sier prosjektleder Stein Ove Brandslet i Trondheim kommune. 
– Samspillsentreprise betinger også større grad av byggherreinvolvering, og så langt har prosessen fungert meget godt, sier prosjektleder Brandslet. NCCs prosjektleder legger til: 
– Samspillsfasen har gitt entreprenør og byggherre en solid plattform for det videre arbeidet og samarbeidet i gjennomføringsfasen. Den har gitt begge parter klare målsetninger for HMS, fremdrift, kvalitet og økonomi. At begge parter har ett felles mål, forenkler også mange diskusjoner underveis, sier Henriksen.
Etter oppstarten i vår ble de gamle bakkene og bygg revet først, og i disse dager pågår grunnarbeider, graving og fundamentering, VA og el-arbeid. De første støypearbeidene på det som skal bli det nye dommertårnet i bakken er også godt i gang. 

Og det er bra, for i november neste år skal den første snøen kunne legges i de nye bakkene. Planen er at bakkene skal være ferdigstilt og klare til bruk til Raw Air i 2023. Sommeren 2023 skal anlegget overleveres Trondheim kommune, i god tid før Ski-VM i Trondheim i 2025. 

Bildet: Planen er at bakkene skal være ferdigstilt og klare til bruk til Raw Air i 2023. Illustrasjon: Asplan Viak

FAKTA:

Tiltakshaver: Trondheim kommune
Totalentreprenør: NCC
Arkitekt: Asplan Viak
Grunnentreprenør: Gjermundshaug AS
Stålentreprenør / sveis: Overhalla Mekaniske AS
RI VA og VVS: Multiconsult Norge AS
Verdi: Utbyggingsfase 2 har en investeringsramme på 687 millioner kroner

Jobber du mot prosjektmarkedet og ønsker å komme tidlig inn i prosjektene?

Byggfakta kartlegger alle byggeprosjekter i Norge og viser resultatene via tjenesten Byggfakta SMART.