Reagerer på gjentatte usannheter

 
Reagerer på gjentatte usannheterBildet: - En usannhet blir ikke sann om den gjentas ved flere anledninger, sier kommunikasjonssjef Gaute Christensen i Multiconsult til Byggfakta.
Etter møtet mellom Stortingets presidentskap, finanskomiteen og de parlamentariske lederne i dag gjentok stortingspresident Olemic Thommessen sine kraftige anklager mot rådgivingsselskapet Multiconsult, i forbindelse med Stortingets byggeskandale. Multiconsult reagerer på stortingspresidentens gjentatte usannheter.

Av Odd Borgestrand 

Derfor velger rådgiverselskapet nå å ta til motmæle, når stortingspresident Olemic Thommesen nok en gang hevder at Multiuconsult er hovedårsaken til de gjentatte budsjettsprekkene.

Prosjekteringstimer
– I november i fjor varslet vi Stortinget om at prosjektet lå an til å behøve 12.000 flere prosjekteringstimer fra oss. Det betyr økte prosjekteringskostnader på om lag 12 millioner, ikke 95 millioner som Thommessen har hevdet gjentatte ganger, og senest i dagens informasjon. En usannhet blir ikke sann om den gjentas ved flere anledninger sier kommunikasjonssjef Gaute Christensen i Multiconsult til Byggfakta.

Stortinget ble ifølge Christensen varslet i november om de økte kostnadene. - Dermed har ikke Multiconsult bidratt til de nye kostnadsoverskridelsene på 500 millioner kroner som ble kjent for noen dager siden, sier Christensen videre.

Byggherre uten bestillerkompetanse
Et av hovedspørsmålene i byggeskandalen er hvorfor Stortinget har valgt å administrere byggeprosjektet selv, når Staten har en egen etat som har dette som sin hovedoppgave, nemlig Statsbygg.
Flere entreprenører og rådgivere Byggfakta har snakket med slår fast at solid bestillerkompetanse er en forutsetning for et godt gjennomført byggeprosjekt. De fleste tviler på at Stortinget har denne kompetansen i eget hus. Kommunikasjonssjef Gaute Christensen bekrefter overfor Byggfakta at Multiconsult tidlig i prosjektet etterlyste en mer profesjonell byggherre.
- Vår klare anbefaling var at prosjektet hadde vært tjent med en aktør som Statsbygg, sier Christensen.

- Angrer dere i dag på at dere gikk inn i samarbeidet med Stortingets egen prosjektorganisasjon?

- Vi kan ikke si at vi angrer på at vi gikk inn i dette samarbeidet, og nå er det ingen vei tilbake.
Det er viktig å understreke at vi har et kontraktsforhold som prosjekterende og ikke som byggherre.  Vi har et trettitalls medarbeidere som arbeider med dette prosjektet og som har et mål om å gjennomføre dette på en profesjonell måte. Vi mener Multiconsult er det rette selskapet til å påta seg kompliserte rehabiliteringsprosjekter som dette, sier Christensen.

Stor belastning
Han innrømmer at stortingspresidentens noe ensidige fokus mot rådgiverselskapet er en stor belastning også for den enkelte medarbeider i selskapet som gjør sitt beste for å bidra til å redde prosjektet. Det blir ikke enklere når stortingspresidenten i dag kom med følgende hovedårsaker til økt kostnadsramme:
• Økning i Multiconsults prosjekteringshonorar på 95 millioner. (Multiconsult står fast ved at det dreier seg om 12 millioner kroner) 

• Betydelige tilleggsarbeider og mengdeøkninger grunnet mangelfull prosjektering og avvik fra entreprisekontrakter

Ny kalkyle og usikkerhetsanalyse i januar og februar avdekket blant annet:

• Ytterligere tilleggsarbeider og mengdeøkninger
• Endringsordrer viste seg å være for lavt estimert
• Økning av forventede tillegg - inkludert i styringsmål (nå 140 mill)
• Økning av usikkerhetsavsetninger - inkludert i kostnadsramme (nå 84 mill)
• Prisstigning 28 mill.

Stortingspresidenten mente det var snakk om marginale endringer initiert av byggherren, altså Stortinget.

Må kommentere
- Vi har et prinsipp om at vi ikke kommenterer saker som vil bli bredt belyst i en kommende rettsprosess, men når det kommer så mange uriktige påstander fra høyeste politiske hold i Norge kan vi ikke la ting stå uimotsagt. Her er det en rekke påstander som vi på ingen måte kjenner oss igjen i, gjentar Christensen.
Han er glad Multiconsult ikke står alene i denne stormen. Rådgivende Ingeniørers Forening har fulgt saken tett og har tilbudt Multiconsult bistand etter hvert som skandalen har utviklet seg.
- Vi er glad for den oppfølgingen vår egen forening har tilbud oss, og vi vet RIF står til vår disposisjon den dagen vi ber om dette. Vi føler oss ikke alene i denne saken, heller tvert om. Her er det flere rådgiverselskaper som følger nøye med på hva som skjer, sier Christensen.

Varsler oppgjør
Stortingspresidenten var i dag tydelig på at hovedmålsettingen er å sikre ferdigstillelse av prosjektet uten ytterligere kostnadsøkninger. Det er også viktig å redusere usikkerhet i prosjektet. Derfor blir det nå leid inn ekstern kvalitetssikring. Det vil bli foretatt tiltak overfor Multiconsult, uten at dette ble utdypet nærmere.  Stortingets egen prosjektorganisasjon skal styrkes, og det skal gjennomføres en evaluering av prosjektet etter ferdigstillelse, slik Stortinget har bedt om Multuconsult på sin side arbeider med svaret på den stevningen selskapet har fått fra Stortinget. Det vil foreligge rett over påske. Selskapet har også kommentert Stortingets påstander i forhold til påstandene om hovedårsaken til den siste prosjektsprekken på en halv milliard kroner. Selskapet merker seg at stortingspresidenten i sin gjennomgang av saken unnlot å nevne den lange rekken av tilleggsbestillinger som har preget denne byggesaken.

- Vi syns det er beklagelig at stortingspresidenten framsetter påstander som et faktum, og det betyr også at han fordeler skyld før retten er satt, avslutter Christensen.
Byggfakta har gjort henvendelser både til Rådgivende Ingeniørers Forening og Byggenæringens Landsforbund for å få kommentarer til byggeskandalen. Vi kommer tilbake med disse reaksjonene så snart de foreligger.
 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår