Rehabilitering av eldre murgårder bør planlegges nøye

 
Rehabilitering av eldre murgårder bør planlegges nøyeFør man gjennomfører tiltak på eldre bygårder er det viktig å gjøre seg kjent med bygningens oppbygning, vernestatus og hvilke regelverk som gjelder. Foto: SINTEF
Byggforskserien bidrar med nyttig bakgrunnskunnskap for de som skal rehabilitere eller oppgradere murgårder.

Rehabilitering (istandsetting) og oppgradering (standardheving) av eldre murgårder stiller spesielle krav til planlegging og utførelse. Nye materialer og løsninger skal tilpasses og føyes sammen med eldre materialer og konstruksjoner. Trange rom, andre dimensjoner, setninger og skjevheter gjør ofte arbeidet vanskelig.

I tillegg er eldre murgårder ofte dårlig eller feil vedlikeholdt. De vanligste byggskadene er fuktskader, skader ved bruksendring av kjeller og loft, skader på balkonger og fasadedetaljer, skader på nedløp og feil overflatebehandling, råteskader og hussopp, samt mangelfull drenering og setningsskader.

– Derfor er det viktig å velge gode fagpersoner. Selv små tiltak kan kreve spesialkompetanse, sier rådgiver Stine Helene Bakken i SINTEF.

Ved både rehabilitering og oppgradering er det vanskelig og ofte praktisk umulig å oppgradere til dagens krav til for eksempel energibruk, brannsikkerhet og lydisolering på grunn av begrensninger som tekniske løsninger, planløsning og bygningsvern.

Byggforskserien 700.601 Eldre murgårder – planlegging av rehabilitering og oppgradering gir god oversikt over aktuelle tiltak, og henviser i tillegg til andre anvisninger hvor man finner løsninger.

Anvisningen gir råd om:

  • Planlegging
  • Typiske byggskader
  • Oppbygning av konstruksjoner og bygningsdeler fra ulike tidsperioder
  • Nødvendige tiltak og viktige forhold ved rehabilitering av tak, yttervegger, vinduer, balkonger, etasjeskillere og innervegger

Målgruppa er boligeiere, prosjekterende og utførende.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave