Nyheter

Rehabiliteringsopprør i byggebransjen?

Messen ARCHITECT@WORK kommer til Norge for tredje gang. Her fra København-utgaven i september i år. Foto: Chad T. Charlton

Rehabilitering er temaet Cesar Leal skal ta opp i et innlegg under ARCHITECT@WORK. Han mener fullstendige transformasjon av eksisterende bygg er noe arkitekter må forholde seg mer til.

– Vi arkitekter har tatt altfor lett på dette. Nå merker jeg en omveltning hos mange. Der man før anbefalte nybygg, er det nå blitt mye vanligere å gå for en rehabilitering, en transformasjon, av eksisterende bygg, sier Cesar Leal, arkitekt og partner i Nielstorp+ arkitekter. 
  
Hele 80 prosent av bygningene vi kommer til å bruke i år 2050, har vi allerede bygget. Dette ifølge en forskningsrapport som Sintef har utarbeidet for Riksantikvaren. Her har forskerne regnet seg fram til at klimagassutslippene kan halveres dersom man velger rehabilitering fremfor rivning og nybygging. 
  
Fra estetikk til bærekraft 

Byggebransjen står for 38 prosent av menneskehetens klimagassutslipp, ifølge Det internasjonale energibyrået (IEA). 
  
– Både rehabilitering av eldre bygninger og bruk av nye, grønnere materialer er kommende megatrender internasjonalt. Det hele henger sammen med en økende erkjennelse av de dype bærekraftproblemene som eksisterer i byggebransjen i dag, sier Sigrid Du Chau. 
  
Hun jobber i Kortrijk Xpo, og arrangerer bransjemessen ARCHITECT@WORK i Oslo fra 23. til 24. november, der bærekraft og nye, innovative materialer er spesialtema. 
  
– Skal vi komme i nærheten av FNs bærekraftmål for 2030, må vi få med byggebransjen på laget. Norge og andre land har hatt sine arkitekturopprør, som ofte har hatt et estetisk element i seg. Kanskje vi snart kan snakke om et rehabiliteringsopprør, tuftet på behovet for å være mer bærekraftig, sier Du Chau. 
  
Nybygg – ombruk – transformering 

Nettopp rehabilitering er temaet Cesar Leal skal ta opp i et innlegg under ARCHITECT@WORK. Han mener arkitektbransjens fokus i løpet av kort tid har beveget seg fra nybygg – via ombruk av materialer og bygningsdeler – og til fullstendige transformasjon av eksisterende bygg. 
  
– Det kan være vel så spennende og kreativt å jobbe med transformasjon, enten det handler om å konvertere nedlagte sykehusbygg til boliger eller modernisere et utdatert kontorbygg. Du må ha et åpent sinn for å finne ut hvordan du kan spille på lag med det eksisterende og løfte fram de kvalitetene og styrkene som allerede er der, sier Leal. 
  
Viser nye materialinnovasjoner 

ARCHITECT@WORK henvender seg til alle som jobber med byggeprosjekter, urbanisering og byplanlegging. På årets messe i Oslo skal om lag 70 utstillere vise fram nærmere 250 nye produkter og løsninger. 
  
Besøkende vil også kunne få med seg A Material Transition, en vandreutstilling som fordyper seg i regenerative, naturlige og lokalt forankrede ressurser. Det blir i tillegg en rekke foredrag med blant andre Reiulf Ramstad i Reiulf Ramstad Arkitekter, Rob Marsh fra danske C.F. Møller Architects og Tonje Værdal Frydenlund fra Snøhetta. 

Sjekk ut program for ARCHITECT@WORK Oslo her: https://www.architectatwork.no/nb-no/attraksjoner-og-seminarer/ 
  
Registrer deg som deltaker her: https://register.visitcloud.com/survey/3lbgh3cd4717p?actioncode=PR16