Aktuelt

Sammen om flytende havvind

Bildet: Fra det flytende havvindprosjektet "TetraSpar. Foto: RWE

RWE, NTE og Havfram har signert en samarbeidsavtale. Sammen skal de tre selskapene delta i regjeringens konsesjonsprosess for flytende havvind, som starter senere i år.

Norge har ambisiøse klimamål: innen 2030 skal Norge redusere klimagassutslippene med 50 til 55 prosent sammenlignet med 1990, og samtidig fremme grønn vekst. Olje- og energidepartementet har utpekt et nytt område til dette formålet: Utsira Nord, som ligger rundt 30 kilometer utenfor Norskekysten vest for øya Svendsholmen, innebærer muligheten til å bygge opptil 1,5 gigawatt (GW) med ny flytende vindkraft.

– Utsira Nord er en utmerket mulighet for oss til å utvikle et flytende havvindprosjekt i industriell skala, sammen med to sterke norske partnere. Når det gjelder flytende vindkraft til havs, gjør vi allerede banebrytende arbeid ved ikke mindre enn tre demonstrasjonsanlegg, inkludert TetraSpar-prosjektet som nå settes i drift mindre enn 20 kilometer fra Utsira Nord. Vi vil bruke vår kunnskap og erfaring fra pilotprosjektene i vårt fremtidige arbeid i Norge, sier Sven Utermöhlen, administrerende direktør i Offshore Wind RWE Renewables i en pressemelding.

– NTE er en ledende produsent og leverandør av fornybar energi. For å nå 1.5C-målet i Parisavtalen og for å lykkes med den grønne omstillingen, må vi øke produksjonen av fornybar energi. Vannkraft og flytende vind er perfekt komplementære energikilder i den nordiske energimiksen. Derfor ser vi nå frem til å samarbeide med RWE og Havfram gjennom å ta de første stegene mot å utvikle flytende vind i Nordsjøen sammen. Den tekniske kunnskapen og internasjonale erfaringen til våre partnere utfyller vår lokale kompetanse på tvers av hele verdikjeden, sier Christian Stav, administrerende direktør i NTE.

Samarbeidspartnerne er overbevist om at energi fra havvind er en sentral komponent i fremtidens energimiks og en av løsningene for å dekke den økende etterspørselen etter fornybar energi. Videre vil dette legge til rette for utvikling av nye næringer og jobber. 
– Fremveksten av havvind er en avgjørende faktor for en vellykket energiovergang i Norge. Sammen med RWE og NTE bestreber vi å fremme denne overgangen og har som mål å være et verdifullt bidrag til Norges marine energisektor, sier Odd Strømsnes, administrerende direktør i Havfram.

Ifølge tilgjengelig kunnskap er 80 prosent av de marine områdene som kan være tilgjengelige for vindparker globalt, kun egnet for flytende teknologi. Fra en dybde på omtrent 60 meter har fundamenter, som er godt ankret på havbunnen, krevende økonomisk lønnsomhet. Derfor gjør RWE et grundig forsknings- og utviklingsarbeid for flytende havvindteknologi. Selskapet undersøker potensialet for denne innovative teknologien i tre ulike joint ventures i Norge, USA og Spania, og er dermed i en god posisjon for å gjennomføre ytterligere prosjekter i den norske delen av Nordsjøen.

Havfram er en norsk subsea- og havvindkontraktør med global utbredelse, og har datterselskaper i blant annet USA og Storbritannia. Havfram har bred erfaring med planlegging og gjennomføring av komplekse offshoreoperasjoner. Selskapet har et stort ingeniør- og prosjekt miljø som gir synergier på tvers av forretningsområdene og vil være verdiskapende for utviklingen av havvind i dette norske området.

Foruten Utsira Nord, har Olje- og energidepartementet utpekt et annet område for havvind: Sørlige Nordsjø II. RWE har allerede uttrykt interesse for dette området, som grenser til dansk sektor i Nordsjøen.