- Sensorteknologi vil sikre trygg gjenåpning

 
- Sensorteknologi vil sikre trygg gjenåpningBildet: I april 2021 kunne Nore bru i Moss gjenåpnes etter at Cautus Geo instrumenterte og satte den under overvåkning.
– Stengte bruer kan instrumenteres og bidra til en kontrollert gjenåpning, mener Lars Krangnes, CTO i Cautus Geo.

– Om stengte fagverksbruer viser tegn til unormal oppførsel, kan de stenges på kort varsel med automatisk og kontinuerlig overvåkning, sier Lars Krangnes, teknologi og utviklingsansvarlig i Cautus Geo, i et intervju med Avisa Valdres.

Øyer bru i Gudbrandsdalen kollapset mandag 15. august. Dagen etterpå ble 14 fagverksbruer i tre stengt. Tveit bru på E16 i Valdres er en av bruene som ble hastestengt.

Instrumentering

Avisa Valdres har satt søkelyset på mulig instrumentering for å sikre trafikantene. Til avisa sier Krangnes at brua kan instrumenteres i løpet av et par dager.

– Instrumentering kan avdekke om bruer har unormal adferd. Dersom bevegelsene avviker fra de normale, kan de stenges på kort varsel, sier han.

Cautus Geo har erfaring med instrumentering av bruer. 15. april i fjor ble Nore bru på fylkesvei 120 ved Moss stengt på grunn av fare for kollaps. Få dager senere kunne den gjenåpnes. Da hadde Cautus Geo instrumentert brua og grunnforholdene rundt.

Sensorer

– Sensorene vi ville benyttet brukes til lignende overvåkning av bruer i andre land,  Vi kan sette på sensorer på ulike steder på brua og måle hvordan trafikken påvirker stabiliteten. Er det unormale endringer, vil det bli oppdaget automatisk, og brua kan stenges på kort varsel, sier Krangnes til Avisa Valdres.

Statens vegvesen jobber for å erstatte de stengte bruene med stålbruer som delvis bygges over de stengte bruene. Samtidig er det iverksatt omfattende kontroll. Øyer bru ble kontrollert i sommer, men kollapset få uker senere.

Cautus Geo bruker teknologi og metoder som også benyttes til overvåking av bruer og konstruksjoner i andre land. 

– Det er en etablert og godt dokumentert måleteknologi som benyttes i langt større grad i andre land. Vi tror de stengte bruene kan gjenåpnes raskere og mer kontrollert med instrumentering, sier Kranges.

 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave