Skal åpne boligmarkedet for 1000 flere hvert år

 
Skal åpne boligmarkedet for 1000 flere hvert årBildet: Konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i OBOS. Foto: Trygve Indrelid
20 prosent av alt OBOS bygger de kommende årene skal rettes mot kjøpere som i dag ikke har råd til å kjøpe sin egen bolig – selv om de er i full jobb.

Den nye satsingen betyr at flere av de som i dag ikke kommer seg inn i boligmarkedet, for eksempel sykepleiere og lærere, får mulighet til å kjøpe bolig i Oslo og andre områder med høye boligpriser. Målet er at 1000 boliger i året skal rettes spesielt mot kjøpere som i dag er ekskludert fra det vanlige boligmarkedet. 

– Å eie sin egen bolig skal ikke bare være for de privilegerte. Vi er i full gang med å utvikle nye boligmodeller som fører oss nærmere det overordnede målet om at alle skal kunne eie sin egen bolig. Mange av våre snart 500 000 medlemmer har ikke mulighet til å bli eier av den boligen de trenger, til tross for at de er i full jobb med vanlig inntekt. Vi skal være innovative og gjøre noe med denne utfordringen selv – uten å vente på at det offentlige skal komme med løsninger eller subsidier, sier konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i OBOS i en pressemelding.

Holdes utenfor boligmarkedet

Den såkalte sykepleierindeksen fra Eiendom Norge viser at en singel sykepleier bare har råd til å kjøpe 3 av 100 boliger i Oslo. Det betyr at fulltidsansatte med en inntekt oppunder 600 000 kroner nærmest er ekskludert fra det ordinære boligmarkedet. Med den nye kjøpsmodellen OBOS Deleie, der boligkunden kan velge å kjøpe halve boligen sammen med OBOS, vil det være mulig å kjøpe rundt 6 av 10 nybygde boliger i Oslo for en enslig i full jobb med lønn tilsvarende en sykepleier, forutsatt at kjøperen har nødvendig egenkapital, viser beregninger OBOS har gjort. En annen kjøpsmodell, OBOS Bostart, innebærer at leiligheten har 10-20 prosent redusert pris mot at OBOS kan kjøpe den tilbake når eieren ønsker å selge. OBOS betaler da opprinnelig kjøpesum, justert etter endring i den offisielle boligprisindeksen.

Store byggeplaner

OBOS planlegger de neste fem årene å bygge over 20 000 boliger. I år ligger det an til å bli ferdigstilt rundt 3000 boliger, men målet er en kraftig opptrapping slik at konsernet innen fem år kan tilby medlemmene over 5000 nye boliger hvert år i vekstområder i og rundt større byer i Norge og Sverige. Nå er det besluttet at 1000 av disse boligene, eller rundt 20 prosent av alt OBOS selger hvert år, skal være innen rekkevidde for kjøpere som i dag ikke når opp i det vanlige markedet. Satsingen kommer spesielt i Oslo-området og andre større byer hvor behovet for boliger er stort.

Uheldig klasseskille

– Høye priser gjør at alt for mange faller utenfor. Vi er i ferd med å få et klasseskille som både private utbyggere som OBOS og myndighetene må bidra til å fjerne. Målet om 1000 boliger årlig med ulike kjøpsmodeller er ambisiøst og innenfor rekkevidde, men avhenger av hvordan markedet utvikler seg framover, ikke minst i kjølvannet av koronaepidemien. Planen er å trappe opp satsingen hvert år framover, slik at vi når målet innen 2026, sier konserndirektør Marianne Gjertsen Ebbesen i OBOS.

OBOS har allerede lagt ut til sammen over 450 leiligheter med alternative løsningene i 16 boligprosjekter.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår