Skal bygge D-blokken for statsminister og UD

 
Skal bygge D-blokken for statsminister og UDStatsbyggs administrerende direktør Harald V. Nikolaisen (t.h.) og Hents konsernsjef Jan K. Jahren gjør en digital handshake for avtalen om å bygge D-blokken i Regjeringskvartalet. (Foto: Statsbygg).
Statsbygg har inngått avtale med HENT om å bygge den nye D-blokken i Regjeringskvartalet.

D-blokken blir den største bygningen i det nye regjeringskvartalet med et areal på hele 29 000 kvadratmeter og vil i fremtiden vil huse både Statsministerens kontor og Utenriksdepartementet.

- Etter lang tids planlegging og prosjektering rykker vi stadig nærmere bygging i Regjeringskvartalet, og det er gledelig å få HENT med på laget som entreprenør for D-blokken, sier Statsbyggs administrerende direktør Harald V. Nikolaisen i en pressemelding. I disse tider ble kontrakten inngått med en digital håndhilsen.

Samspill

Statsbygg har valgt samspill som kontraktsform i regjeringskvartalsprosjektet, og vederlagsmodellen er målpris med insentiver. Det er også en samspillkontrakt som er inngått med HENT for D-blokken, en kontrakt som verdsettes til om lag en milliard kroner.

- Det er en stor kontrakt og en viktig kontrakt, sier Statsbyggs-sjefen.

Samspill betyr at entreprenøren kommer inn i prosjektet tidligere enn normalt, og at prosjektet blir gjennomført med en felles samspillorganisasjon, der byggherren (Statsbygg), entreprenøren og rådgiveren (Team Urbis) er integrerte og sammen tar del i utviklingen av prosjektet.

- Vi har stor tro på samspill. Entreprenørkompetansen blir tilført tidlig i prosjektet. Det gir større forutsigbarhet, tryggere kostnadsestimat, høyrere effektivitet og lavere risiko for forsinkelser, sier Nikolaisen

- Det blir ikke samspill bare innenfor denne kontrakten, men det kreves også samarbeid på tvers av alle kontraktene i regjeringskvartalet, påpeker Nikolaisen.

Sterkt lag

Statsbygg har en geografisk/bygningsmessig inndeling av kontraktene i regjeringskvartalet og noen tverrgående systemanskaffelser. Fra før av har Statsbygg skrevet kontrakt med Veidekke for bygging av kjeller, med Skanska for rehabilitering av Høyblokken og med AF-gruppen for energiforsyning. I tillegg er A-blokken også en del av byggetrinn 1 og vil bli kontrahert senere.

- Det blir et sterkt lag. Det er solide og gode entreprenører som vi skal samarbeide med for å gjenreise regjeringskvartalet, sier Statsbyggs administrerende direktør.

Byggestart for D-blokken er forventet sommeren 2021 under forutsetning om at prosjektet legges frem for og godkjennes av Stortinget høsten 2020.

D-blokken blir et bygg på 10 etasjer. Foruten kontorarealer vil det inneholde et stort atrium og fellesfunksjoner som kantine og treningssenter. Inngangen blir mot Grubbegata.

Statsministerens kontor

Fra Høyblokken stod ferdig i 1958 og frem til terrorbomben i 2011 holdt Statsministerens kontor til i Høyblokken. Den opprinnelige planen var at Statsministerens kontor skulle tilbake til Høyblokken, men det ble endret i fjor høst. For å gi mer plass til 22. julisenteret i Høyblokken er det besluttet at Statsministerens kontor skal ha tilholdssted i D-blokken i stedet. Dermed blir Utenriksdepartementet og Statsministerens kontor i samme bygning. Det er også noe uutnyttet areal i D-blokken, men det er foreløpig ikke tatt stilling til hvordan dette arealet skal utnyttes.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår