Skolebygg i det grønne skiftet

 
Skolebygg i det grønne skiftetBildet: f.v. Teknisk rådgiver i Undervisningsbygg, Magnhild Kallhovd, miljørådgiver i Undervisningsbygg, Bodil Motzke, Espen Løken og Arne Frøland-Larsen i Asplan Viak.
Hva betyr det grønne skiftet for våre skolebygg, spør miljørådgiver, Bodil Motzke i Undervisningsbygg

- Vi står overfor ambisiøse mål, som blant annet sier at vi skal halvere klimagassutslippene med 50 % innen 2020 og med 95 % innen 2030. Vi har gjort mye ved å fase ut oljefyring og kontinuerlig hatt fokus på å gjøre våre skolebygg energieffektive. Plusshus kan være et utfordrende mål å nå, men vi skal prøve, fortsetter hun.

Oslo kommune ønsker å bli Europas miljøhovedstad, og Undervisningsbygg bidrar til dette gjennom en ambisiøs miljøstrategi. Undervisningsbygg skal blant annet ha pilotprosjekter på nullutslippsbygg og plusshus innen 2020. I tillegg vurderer byrådet i Oslo kommune å innføre et krav om at kommunale nybygg skal være plusshus.

Er det mulig å få til dette?

- Ja, det er mulig. Rapporten til Asplan Vika forteller oss at ved å tenke helhetlig rundt utforming av bygget, tekniske systemer og materialer, kan man redusere både energibruk og utslipp fra materialer betydelig. Hvis man i tillegg greier å finne løsninger som dekker opp energiforbruket et nytt skolebygg har, ved for eksempel å sette solceller i fasaden vendt mot sør eller på tak, er man kommet langt på vei.

Undervisningsbygg har flere pilotprosjekter på gang der det planlegges å bruke materialer med lavt klimagassutslipp. Både Prinsdal skole og Rustad skole er piloter på bruk av massivtre.

I tillegg har Undervisningsbygg et stort prosjekt på Brynseng som blir Oslos mest miljøvennlige skole. Den nye skolen er en pilot på et nesten nullenergibygg. Brynseng skole skal stå ferdig til skolestart 2017 og får en av Norges største solcellefasader. Solcellene skal dekke opp for deler av energiforbruket skolen har.

- Byggebransjen kommer til å lære enormt mye av dette prosjektet, forteller Arne Førland Larsen som legger frem rapporten for Asplan Viak. Jeg gleder meg til å se hvilke resultater det prosjektet fører med seg, sier han.

- Neste fase for Undervisningsbygg er plusshus og deretter nullutslippsbygg. Dette er imidlertid ambisiøse miljømål, som vi vil teste ut på pilotprosjekter i tiden fremover, avslutter Bodil Motzke.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår