Slår et slag for ombruk og gjenvinning

 
Slår et slag for ombruk og gjenvinningBildet: - 25 prosent av avfallsmengden i Norge generes av bygge- og anleggsvirksomhet. Mengden må reduseres og det må satses mer på ombruk og materialgjenvinning, sa Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup, da han i dag holdt foredrag under RIFs digitale høstkonferanse. (Skjermdump)
RIFs HØSTKONFERANSE 2020: - Byggebransjen har et forbedringspotensial når det gjelder selve byggeprosessen for nye bygg. Det gjelder blant annet materialbruk og avfallshåndtering. En bevisstgjøring er nødvendig.

Av Odd Borgestrand

Det mente Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup, da han i dag holdt foredrag under RIFs digitale høstkonferanse. 25 prosent av avfallsmengden i Norge generes av bygge- og anleggsvirksomhet. Mengden må reduseres og det må satses mer på ombruk og materialgjenvinning. Målet er at byggeplasser og anleggsplasser skal være fossilfrie innen 2025.

- Innovasjon og digitalisering er helt avgjørende for å lykkes. Vi skal gi gode rammer for grønn utvikling i bransjen, men vi må også gi bransjen rom for å innovere. Reguleringer må ikke stå i veien for innovasjon, sa Astrup.
- Vi skal ikke legge oss opp i hvilke materialer som benyttes i bygg, bare de er bærekraftige, og vi skal tilrettelegge regelverket for en digital framtid. Det betyr blant digitalisering av tjenester for plan og byggesaksprosessen, gjøre offentlige data tilgjengelig for digital bruk og tilrettelegge for samarbeid og innovasjon. Vi er kommet langt i denne prosessen, og Direktoratet for byggkvalitet har jobbet hardt for å gjøre byggesaksprosessen digital.

- BIM er i ferd med å etablere seg i næringen, og dette er et verktøy som vil effektivisere og kvalitetssikre både planlegging, prosjektering og gjennomføring av prosjekter. Når vi kobler BIM-modeller til maskinlesbare produktinformasjon kan dette være en vei til et godt klimaregnskap for byggenæringen, mente Astrup.

- Strenge krav kan ofte være fordyrende, men vi må legge til rette for at det skal lønne seg å ta de bærekraftige valgene.  De grønne løsningene må på sikt også bli de billigste løsningene. Derfor er det viktig at dette settes på næringens egen dagsorden. Dagens Korona-situasjon kan benyttes til å gjøre næringen enda grønnere, fortsatte han.
Astrup roste Statsbygg for å være et lokomotiv for det grønne skiftet. Selskapet var først i verden da de tok i bruk en elektrisk gravemaskin. Astrup mener Statsbygg må gå foran for å få med de små og mellomstore virksomhetene som jobber inn mot bygg og anlegg.

Astrup bebudet også at det før jul vil bli lagt fram en klimaplan som skal vise hvordan klimautslippene kan reduseres innenlands med 50 til 55 prosent innen 2030, sammenlignet med 1990.
- Her er bygg og anlegg en viktig aktør, og vi må fortelle alle at det skal lønne seg å ta de bærekraftige valgene for næringen, forbrukerne og myndighetene.

Administrerende direktør i RIF, Liv Kari Skudal Hansteen understreket i sin oppsummering av at det er viktig å dele beste praksis i bransjen. Foreningens erfaring er at det er stor variasjon mellom kommunene når de utlyser sine anskaffelseskontrakter. Hun håpet myndighetene også kunne bli tydeligere på hvor viktig det er med informasjonsdeling.
Astrup repliserte at de store aktørene, inkludert Statsbygg, må gå foran med å formidle hva som er mulig og dermed bidra til å modne markedet for små og mellomstore leverandører.

- Det er viktig at også disse er med i det grønne skiftet. Offentlig sektor kjøper inn varer og tjenester for 600 milliarder kroner i året. Hvor vi bruker pengene avgjør hvor grønne og bærekraftige vi kan bli, sa Astrup.
 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår